Hašterenie o kampani v Bratislavskom kraji

V župnej kampani v Bratislavskom kraji sa hrá so státisícmi eur a bude zrejme najdrahšia v porovnaní so zvyšnými siedmimi krajmi. Kandidáti na županov sa navzájom obviňujú, že nie je čistá a v skutočnosti míňajú viac, ako priznávajú na transparentných účtoch. Tie by mali ukázať, kto im peniaze daroval a na aké účely ich použili. Otázkou pritom je, či všetky zdroje tečú cez transparentné účty, ktoré prikazuje zákon.

13.10.2017 18:18
debata (44)

Limit kandidáta na župana je stanovený na maximálne 250-tisíc eur. Všetci hlavní záujemcovia o kreslo šéfa župy v Bratislavskom kraji pritom hovoria, že ho neprekročia. Úradujúci župan Pavol Frešo, ktorý znovu kandiduje, mal včera na transparentnom účte nulu. Pochybnosti sú aj o výške financií, ktoré doteraz minul nezávislý kandidát Rudolf Kusý.

Politológ Michal Horský hovorí, že vo volebných kódexoch, ktoré upravujú aj financovanie kampaní, sú medzery. Tie podľa neho umožňujú, že peniaze získané a použité na propagáciu kandidátov nie sú pre verejnosť prehľadné. „Volebné zákony od novembra 1989 tvoria najmenej premyslenú systémovú ochranu občana-voliča pred volebnými manažérmi a podvodníkmi vo všetkých typoch volieb,“ pripomenul politológ. Podľa neho financovanie kampane dostatočne neriešia ani transparentné účty. „Zákonom stanovená požiadavka na takéto účty je paródiou spravodlivej a férovej kampane. Načo sa akýsi účet volá transparentný, keď z neho nemožno vždy vyčítať, na aké konkrétne položky sa peniaze minuli,“ dodal Horský.

Frešo: Sme čistí

Župan Frešo si zriadil transparentný účet, ale doteraz na ňom nevidno, či nejaké peniaze prijal a za čo zaplatil. Už týždne však rozdáva vlastné noviny, po kraji vidno jeho putovné presklené kontajnery, v ktorých debatuje s ľuďmi a reklamu má aj v autobusoch.

„V tejto téme sme čistí,“ reagoval v piatok Frešo na pochybnosti, ako platí kampaň. Na adresu iných kandidátov povedal, že niektoré výdavky sú „katastrofálne premrštené“. Podľa Freša už od budúceho týždňa mu začnú pribúdať na účte peniaze a bude vidno, na čo ich použil. Doteraz minul viac ako 100-tisíc eur a tvrdí, že neprekročí 200-tisíc eur. Menšiu časť kampane si hradí z vlastných peňazí a väčšinu mu poskytne producent Peter Núňez, ktorý sa podieľal napríklad na projekte pre RTVS Zem spieva. Núňez podčiarkol, že doteraz sa žiadnej politickej kampane nezúčastnil a ak sa mu podarí byť s Frešom úspešný, tak to bude pre jeho firmu referencia pre ďalšie kampane. Zároveň poukázal, že s Bratislavským krajom nemal žiadny biznis a keď Frešo vo voľbách vyhrá, tak mu nedá žiadnu zákazku. „To sa nestane, nepotrebujem to,“ podotkol.

Ďalší kandidát na župana Milan Ftáčnik (nezávislý) si platí kampaň z vlastných úspor, dal 25-tisíc eur. Prispievajú mu aj fyzické osoby. Sumou 20-tisíc eur ho podporil Radovan Grohol, jeho agentúra Ftáčnikovi robí kampaň.

Sulík: Niektorí porušujú pravidlá

Nezávislý kandidát Rudolf Kusý v piatok do uzávierky nereagoval na konkrétne otázky o financovaní svojej kampane. Práve on je často obviňovaný, že zo všetkých minul najviac. S kampaňou pritom začal už zavčasu na jar, má bilbordy, vlastné noviny, inzerciu na webe. Na svojej internetovej stránke píše, že financovanie postavil na vlastných peniazoch a na príspevkoch od rodiny, priateľov a podporovateľov.

Financovanie kampane kandidátov v piatok kritizoval predseda SaS Richard Sulík. Kusému vytkol, že jeho firma dlží štátu 6 700 eur. „Šľak ma ide trafiť, ak sa musím prizerať, ako flagrantne niektorí porušujú pravidlá,“ povedal Sulík. Kusý šéfovi SaS odkázal, že ho nezastaví. „Je neuveriteľné, že človek, ktorý sa stretáva s ľuďmi ako Kočner, sa obracia k národu a rozpráva o transparentnos­ti,“ oponoval Kusý.

V Bratislavskom kraji má SaS svojho kandidáta Juraja Drobu. Ten sa v poslednom prieskume agentúry Focus pre Ringier Axel Springer Slovakia umiestnil až na štvrtom mieste za Ftáčnikom, Kusým a Frešom. Drobovi podľa jeho slov prispela na kampaň strana sumou 120-tisíc eur a 20-tisíc eur pôjde z jeho vlastných úspor.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Horský #Pavol Frešo #Milan Ftáčnik #Rudolf Kusý