Lunter, Klus, Mičev: Spoločný postup, spoločný cieľ

Nielen vzdanie sa kandidatúry a vyslovenie podpory, ale aj spoločný postup v pokračujúcej predvolebnej kampani na post župana v Banskobystrickom kraji. To je záver neformálneho nedeľňajšieho večerného stretnutia troch demokratických lídrov Jána Luntera, Martina Klusa a Stanislava Mičeva.

16.10.2017 07:39

Klus a Mičev sa pred týždňom vzdali kandidúry v prospech Luntera, ktorý vzišiel z prieskumov ako najsilnejší protikandidát súčasného župana Mariana Kotlebu.

„Prešli sme kus cesty, ale zmena v našom kraji ešte zďaleka nie je hotová vec. Ak ju chceme dosiahnuť, musíme spraviť posledný, najdôležitejší krok. Je istá vec, že priaznivci politiky súčasného župana prídu voliť disciplinovane a v plnom počte. Veľmi si vážim postoj Martina Klusa a Stanislava Mičeva. Ešte raz som sa im osobne poďakoval za podporu bez akýchkoľvek podmienok a poprosil o spoluprácu pri mobilizácii svojich voličov, aby prišli k urnám,“ uviedol po stretnutí Ján Lunter.

(Zľava): Stanislav Mičev, Martin Klus, Ján... Foto: facebook/Martin Klus
lunter, klus, mičev (Zľava): Stanislav Mičev, Martin Klus, Ján Lunter a Ondrej Lunter počas neformálneho nedeľňajšieho večerného stretnutia.

Klus a Mičev, najvážnejší Lunterovi konkurenti v boji o zosadenie extrémistu Kotlebu, po tom, čo sa vzdali kandidatúry na post župana, ponúkli Lunterovi okrem podpory aj pomoc a spoluprácu. Tá už nadobudla konkrétnu podobu v spoločnom postupe a spoločných aktivitách.

„Pokračujem v tom, čo som od začiatku deklaroval. Základnou mojou tézou bolo, aby tu už nebol človek vo vedení kraja, ktorý nie je zárukou demokratického vývoja. Urobíme, čo je v našich silách, aby si občania zvolili demokratického kandidáta a spoločnými silami budeme mobilizovať voličov, aby dali svoj hlas Jánovi Lunterovi,“ povedal Mičev.

Závery stretnutia podobne okomentoval aj Klus. Zdôraznil tiež, že je veľmi dôležité, aby boli voľby skutočne férové: „Ideme školiť okrskárov, aby sa v nastávajúcich voľbách nepodvádzalo a nedochádzalo ku kupovaniu hlasov. Vypracujeme spoločnú stratégiu, aby sme tomu v čo možno najväčšej miere zamedzili. Určité náznaky totiž už v niektorých regiónoch kraja sú.“

O post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja sa pôvodne uchádzalo 17 kandidátov. V prospech Jána Luntera sa vzdali Martin Klus ( SaS, OĽANO, NOVA, KDH,OKS), Stanislav Mičev (nezávislý), Viliam Baňák (Jednota-ľavicová strana Slovenska), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska). Z vlastného rozhodnutia odstúpil Jozef Šimko (nezávislý).

V hre tak zostáva 12 kandidátov. Okrem spoločného demokratického kandidáta Jána Luntera a súčasného banskobystrického župana Kotlebu, ide o kandidátov, ktorí podľa prieskumov nemajú reálnu šancu uspieť v súboji o kreslo predsedu banskobystric­kého kraja.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Mičev #Martin Klus #Ján Lunter #voľby do VÚC 2017