Traja kandidáti na predsedu BBSK sa v priamom prenose vzdali kandidatúry

Po odstúpení Ivana Saktora, Vojtecha Kökénya a Michala Kantora zabojuje o miesto župana BBSK aktuálne desať z pôvodných sedemnástich kandidátov.

24.10.2017 21:27 , aktualizované: 25.10.2017 07:51
debata
Ivan Saktor. Foto: SITA, Dušan Hein
Ivan Saktor Ivan Saktor.

Počas priameho prenosu RTVS z predvolebnej diskusie kandidátov na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v utorok večer 24. októbra sa vzdali traja kandidáti. Po ich odstúpení ostáva jedenásť dní pred voľbami desať kandidátov na túto pozíciu. Na diskusii sa zúčastnilo 11 kandidátov, pričom zostávajúci dvaja sa ospravedlnili. Všetci diskutujúci mali šesť minút na to, aby oslovili divákov a poslucháčov. Najviac hovorili o doprave, možnostiach znižovania nezamestnanosti a rómskej problematike.

Prvý sa vzdal kandidatúry v priebehu debaty nezávislý Ivan Saktor, ktorý si podľa vlastných slov uvedomil mieru svojej zvoliteľnosti a vzdal sa v prospech demokracie. Uviedol, že jeho podporovatelia sa majú sami rozhodnúť, koho budú voliť, pretože on ich hlasy nevlastní. Dodal, že nebude voliť Jána Luntera. a to pre skupinu ľudí, ktorí sú okolo neho, lebo s nimi nemá dobré skúsenosti. Ďalší kandidát, podpredseda Strany rómskej koalície Vojtech Kökény, sa vzdal v prospech Jána Luntera, aby došlo k pozitívnej zmene. Posledným, ktorý v priamom prenose odstúpil z boja, bol Michal Kantor zo Strany zelených Slovenska, ktorý prehlásil, že sa vzdáva v prospech Igora Kašpera, lebo je podľa neho najschopnejší. O kreslo predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja sa po odstúpení kandidátov Ivana Saktora, Vojtecha Kökénya, Michala Kantora, Stanislava Mičeva, Martina Klusa, Jozefa Šimka a Viliama Baňáka, bude uchádzať 10 kandidátov, z toho jedna žena. Okrem súčasného predsedu Mariana Kotlebu (Kotleba – ĽSNS) sú to nezávislí kandidáti: podnikateľ Ján Lunter, prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak, starosta obce Mýtna Pavel Greksa a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Igor Kašper. Za jednotlivé strany sa o post predsedu uchádzajú kandidáti Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), poslanec MsZ vo Zvolene Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ) a predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni.

Voľby do vyšších územných celkov sa uskutočnia v sobotu 4. novembra. Poslanci Národnej rady SR schválili na jar tohto roku novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá stanovuje jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov a päťročný výkon ich funkcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kandidatúra #Banskobystrický samosprávny kraj #Ivan Saktor