Strana NAJ stiahla svojho kandidáta na predsedu BBSK

Po odstúpení ôsmich kandidátov zabojuje o miesto predsedu v Banskobystrickom kraji deväť z pôvodných sedemnástich kandidátov.

31.10.2017 10:10
debata (1)

Strana NAJ sťahuje svojho kandidáta na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Zdenka Očovana. Svoj krok odôvodnil predseda strany NAJ Viktor Béreš tým, že strane nebola doručená od kandidáta protikorupčná zmluva. Ako pre agentúru SITA uviedol Béreš, takéto zmluvy podpisuje strana aj so svojimi kandidátmi na poslancov, aby si zabezpečila dosah na hlasovanie poslancov v zhode s filozofiou strany. Okrem toho majú tieto zmluvy odradiť budúcich poslancov od vystúpenia z poslaneckého klubu. „Zdenka Očovana okrem kandidáta na predsedu sťahujeme aj ako kandidáta na poslanca,“ doplnil predseda strany NAJ a dodal, že dôvodom je aj to, že Očovan bol v predvolebnej kampani neaktívny.

Chýbala zmluva

Kandidát na predsedu BBSK Zdenek Očovan kandidoval aj za poslanca vo volebnom obvode číslo deväť v Rimavskej Sobote. „Vzhľadom na to, že strane NAJ nebola doručená zmluva od pána Očovana, sťahujeme nášho kandidáta a súčasne potvrdzujeme, že NAJ je principiálna strana. Prichádza čas, aby funkcia poslanca nebola len o benefitoch, ale aj o povinnostiach. Ak si niekto myslí, že sa zvezie na chrbte strany NAJ a bez zodpovednosti voči strane, tak sa hlboko mýli a radšej nech sedí doma,“ objasnil Béreš. Zmluvou chce podľa neho strana efektívne zabrániť kupovaniu poslancov, „čo je, žiaľ, pomerne častý problém, na ktorý sme museli reagovať a vyriešili ho vopred“.

9 kandidátov

O kreslo predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja sa po odstúpení kandidátov Očovana, Ivana Saktora, Vojtecha Kökénya, Michala Kantora, Stanislava Mičeva, Martina Klusa, Jozefa Šimka a Viliama Baňáka bude uchádzať deväť kandidátov, z toho jedna žena. Okrem súčasného predsedu Mariana Kotlebu (Kotleba – ĽSNS) sú to nezávislí kandidáti: podnikateľ Ján Lunter, prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak, starosta obce Mýtna Pavel Greksa a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Igor Kašper. Za jednotlivé strany sa o post predsedu uchádzajú kandidáti Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), poslanec MsZ vo Zvolene Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku) a predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni.

Poslanci Národnej rady SR schválili na jar tohto roku novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá stanovila jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov a päťročný výkon ich funkcie. Voľby sa uskutočnia v sobotu 4. novembra na celom Slovensku.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #BBSK #voľby do VÚC 2017