Nitriansky kraj: Voľby priniesli úplne nové koalície

V Nitrianskom kraji v tohtoročných župných voľbách panujú obavy z možného úspechu extrémistov. Medzi ôsmimi záujemcami o kreslo župana je aj dvojka v strane kotlebovcov Milan Uhrík. Aby tri vládne strany zabránili triešteniu hlasov a zvoleniu extrémistu, postavili jedného kandidáta Milana Belicu (nezávislý). Opozícia zase nominovala Jána Grešša. Dohoda na jednom kandidátovi sa koalícii a opozičným stranám nepodarila.

01.11.2017 05:55
Nitra, Zobor Foto:
Pohľad na Nitru a Zobor nad ňou.
debata

Dlho nebolo jasné, či sa vládne strany v Nitrianskom kraji dohodnú na spoločnom postupe. SNS zvažovala, že do volieb pôjde samostatne. Koaličnú zmluvu podpísali nakoniec dva mesiace pred župnými voľbami. Smer, národniari a Most-Híd podporili Milana Belicu a vytvorili tiež spoločnú poslaneckú kandidátku, čo je zmena. V terajšom zastupiteľstve totiž funguje koalícia Smer-KDH. Kresťanskí demokrati sa v tohtoročných voľbách pridali k opozičným stranám.

Belica stojí na čele úradu od vzniku vyšších územných celkov, o funkciu župana sa uchádza piaty raz. „Mojou dlhodobou víziou je komplexný rozvoj kraja. Preto budem plynulo, bez prerušenia, pokračovať v rozpracovaných projektoch, ktorých realizáciu nášmu kraju umožňuje úspešné hospodárenie a výborná finančná kondícia,“ povedal Belica. Dodal, že jeho prioritami zostávajú doprava a ďalší rast kvalifikovanej pracovnej sily.

Bývalý riaditeľ nitrianskeho Divadla Andreja Bagara a súčasný krajský poslanec Ján Greššo má podporu koalície siedmich pravicových strán (SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS). Greššo sa už raz o post predsedu kraja uchádzal v roku 2005, keď skončil tretí spomedzi piatich kandidátov. „Prvé dni v úrade by som v prípade zvolenia využil na zabezpečenie personálneho a finančného auditu, ktorého výsledky by ovplyvnili následné riešenia. Šestnásť rokov jediného župana je veľmi veľa. Musíme zistiť, v akom stave ten kraj ozaj je," avizoval Greššo.

Pokus postaviť jedného kandidáta za štandardné strany a ešte viac znížiť šance extrémistu Uhríka urobil šéf SNS Andrej Danko, keď opakovane vyzval Grešša, aby sa vzdal kandidatúry v prospech Belicu. „Pán Danko nech sa nebojí, viem, ako sa mám správať, viem, ako sa mám zachovať, jeho rady, jeho výzvy nepotrebujem,“ zareagoval Greššo na Dankovu výzvu.

S vlastnými nomináciami idú do volieb strany SMK, Maďarská kresťanskodemo­kratická aliancia (MKA) a Nový parlament. Za stranu SMK kandiduje jej podpredseda a krajský poslanec Iván Farkas. V súčasnosti je tiež starostom obec Mužla v okrese Nové Zámky a v rokoch 2002 až 2010 pôsobil v Národnej rade SR.

Kandidátom MKA je podnikateľ László Hajdu a Nový Parlament nominoval bezpečnostného analytika Jána Marka. O kreslo župana majú záujem dvaja nezávislí kandidáti Peter Oremus a Renáta Kolenčíková. Obaja sa stretávajú v nitrianskom mestskom i krajskom zastupiteľstve.

Oremus sa o post šéfa kraja pokúšal aj pred štyrmi rokmi. Nedostal sa však cez prvé kolo volieb. Kolenčíková, jediná ženská kandidátka na túto funkciu, je bývalou krajskou tajomníčkou Smeru v Nitre. Po odchode v roku 2016 kritizovala pomery v strane.

V nitrianskom zastupiteľstve je celkom 54 poslaneckých miest. V tohtoročných voľbách o tieto posty má záujem celkom 282 kandidátov. Koalícia Smer-SNS-Most-Híd postavila 54 ľudí, pravicové zoskupenie 36.

Okrem týchto dvoch koalícií poslancov nominovali aj strany SMK, Maďarská kresťanskodemo­kratická aliancia, Sme rodina, SDKÚ-DS, Komunistická strana Slovenska, Strana moderného Slovenska, Nový Parlament, Strana zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov, Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, Strana zelených Slovenska, Nezávislosť a Jednota, Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku a Doma dobre.

V Nitrianskom kraji sa podľa prieskumu agentúry AKO pre televíziu TA3 očakáva o niečo vyššia účasť ako pred štyrmi rokmi. V prvom kole sa vtedy zúčastnilo takmer 18 percent voličov, v druhom kole prišlo k urnám vyše 15 percent. „Časť voličov, ktorí majú pocit, že ich kandidát má slabý výsledok, môže byť motivovaná ho podporiť a vyššia účasť by mu pomohla. Fungovať to však môže aj opačne. Ak má ich kandidát nulovú šancu, môžu sa rozhodnúť, že mu hlas nakoniec ani neodovzdajú,“ opísal sociológ Pavel Haulík.

Kandidáti na županov v nitrianskom kraji

  • Milan Belica (Smer, Most-Híd, SNS), predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja
  • Ján Greššo (SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, DS a Šanca), bývalý riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre
  • Iván Farkas (SMK-MKP), krajský poslanec a starosta obce Mužla
  • Peter Oremus, NEKA, podnikateľ a krajský poslanec
  • Renáta Kolenčíková, NEKA, mestská a krajská poslankyňa
  • László Hajdu (MKA), podnikateľ
  • Ján Marko (Nový parlament), bezpečnostný analytik
  • Milan Uhrík (ĽS NS), poslanec NR SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nitriansky kraj #voľby do VÚC 2017