V Bratislave tentoraz nikto volebné lístky na protest netrhal ani nejedol

Tieto voľby sú výnimočné. Zástupcov na úrovni kraja si tentoraz občania volili až na päť rokov a voľba županov bola jednokolová.

04.11.2017 19:50 , aktualizované: 05.11.2017 00:02
debata
zväčšiť Pohľad do jednej z volebných miestností v... Foto: SITA, Diana Černáková
VOľBY VÚC: Volebné miestnosti Pohľad do jednej z volebných miestností v bratislavskom Ružinove počas volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov - vyšších územných celkov (VÚC) v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK).

Záujem o voľby do vyšších územných celkov sprevádza všeobecne nezáujem voličov. Ľudia jednak často nevedia, čo všetko má župa na starosti, preto voľbu nepovažujú za dôležitú. Na druhej strane existuje aj istá frustrácia z pomerov v spoločnosti. Ani tento rok podľa doterajších odhadov nebude účasť príliš vysoká, aj keď zrejme o niečo vyššia ako pred štyrmi rokmi.

Na Základnej škole na Borodáčovej ulici v bratislavskom Ružinove sa dopoludnia tvorili rady. „Viete, starší ľudia, kým to prečítajú a pokrúžkujú, chvíľu to trvá,“ hovorí jedna z členiek volebnej komisie a ľuďom stojacim pred II.A prináša ďalšiu stoličku. Pred triedou, volebnou miestnosťou, čakajú mladí aj starí. Hovoria o slnečnom počasí, voľbách aj schodoch. Volí sa totiž aj na poschodí, čo komplikuje prístup najmä starším ročníkom. K dispozícii je však aj prenosná schránka. V Ružinove sa počas dňa volilo bez incidentov.

Problémy nehlásili ani z Karlovej Vsi, uviedol hovorca mestskej časti Branislav Heldes. V dvoch areáloch, kde sa volí, však zaznamenali, že niekto kriedou na chodník napísal meno jedného z kandidátov na župana. Oproti posledným voľbám tiež dostali o takmer polovicu menej žiadostí o prenosnú volebnú schránku.

Hovorkyňa mestskej časti Nora Gubková optimisticky uviedla, že účasť by mohla podrásť smerom k tridsiatke.

Pokojný priebeh volieb hlásila aj Petržalka. Hovorkyňa mestskej časti Michaela Platznerová dodáva, že iné ani nečakali.

Menší incident počas volieb zaznamenali v Novom Meste. Podľa hovorcu mestskej časti Mareka Tettingera jedna z okrskových komisií nahlásila, že na Mikovíniho ulici pred budovou, v ktorej sa volí, niekto ponúka bagety výmenou za prísľub voľby jedného z kandidátov na župana Bratislavského kraja. „Keď prišla na miesto obvodná komisia, nikto tam už nebol. Ani bagety,“ dodáva Tettinger.

Aj v tejto mestskej časti sa inak volilo bez problémov. Incidenty, ako keď pred rokmi jeden z voličov demonštratívne roztrhal pred komisiou svoj lístok či iný ten svoj dokonca zjedol, sa tento rok nestali. V dvoch okrskoch zaznamenali účasť vyše 30 percent. Kým ráno chodili voliť skôr staršie ročníky, večer očakávali ešte vo väčšom počte zástupcov mladšej generácie.

V Bratislavskom kraji sa volí v 24 obvodoch. Predsedu kraja si ľudia vyberajú spomedzi 17 kandidátov. 50 poslancov župného zastupiteľstva vzíde z 356 uchádzačov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #voľby do VÚC 2017