Kraje povedú Droba, Lunter, Jurinová, Baška, Majerský, Viskupič, Belica a Trnka

Županom v Banskej Bystrici bude Lunter, v Bratislave Droba, v Trnave Viskupič, v Nitre Belica, v Žiline ako prvá žena Jurinová, v Trenčíne Baška, v Prešove Majerský a v Košiciach Trnka. Účasť v krajoch sa pohybovala od 25 do 30 percent voličov, v Banskej Bystrici dosiahla 40 %.

04.11.2017 22:00 , aktualizované: 05.11.2017 03:38
Ján Lunter Foto: ,
Ján Lunter ohlásil volebné víťazstvo v Banskobystrickom samosprávnom kraji.
debata (1264)

Voľby do VÚC sa skončili prekvapivo. Kreslá župana obhájili iba dvaja nominanti Smeru – najsuverénnejším víťazom sa stal Jaroslav Baška, ktorý v Trenčianskom kraji ako jediný atakoval hranicu 50 %, v Nitrianskom kraji vyhral jednoznačne Milan Belica.

Pohoreli Kotlebovci – v Banskobystrickom kraji jednoznačne zvíťazil podnikateľ Ján Lunter. Na župný úrad sa vráti vlajka Európskej únie. Úradujúci župan Marian Kotleba (ĽSNS) prehral o takmer 25 percent hlasov. Práve boj proti extrémizmu vyburcoval voličov kraja – nadpriemerná účasť sa vyšplhala nad 40 percent.

Dramatický súboj v Bratislavskom kraji vyhral napokon Juraj Droba, kandidát širokej pravicovej koalície. Jediný sa vyšplhal nad 20 percent a zvíťazil pred starostom Nového Mesta Rudolfom Kusým. Až tretí skončil v prieskumoch favorizovaný Milan Ftáčnik, doterajší župan Pavol Frešo dopravou zadarmo neuspel a skončil vo voľbách až piaty – aj za starostom Vajnôr Jánom Mrvom.

V Košickom kraji sa prekvapivo županom nestal doterajší primátor Košíc Richard Raši (Smer), o zhruba percento ho zdolal pravicový kandidát Rastislav Trnka.

Poslanci OĽaNO boli úspešní v Trnavskom a Žilinskom kraji. Tibora Mikuša zo Smeru vystriedal v Trnave na župnom úrade Jozef Viskupič, vyhral so ziskom vyše 40 % hlasov. Ešte výraznejšie víťazstvo nad Jurajom Blanárom (Smer) dosiahla v Žiline Erika Jurinová, ktorá sa župankou stane ako prvá žena v histórii.

V Prešovskom kraji neobhájil post župana kandidát Smeru Peter Chudík, o takmer desať percent ho zdolal pravicový kandidát, primátor Levoče Milan Majerský.

Účasť na voľbách do orgánov samosprávnych krajov dosiahla takmer 30 %, čo je až na 1. kolo premiérových volieb do VÚC z roku 2001 (34,68) najvyššia účasť v tomto type volieb.

OHLASY a čo sa dialo v centrálach

BRATISLAVSKÝ KRAJ

V Bratislavskom samosprávnom kraji bude novým... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Juraj Droba, V Bratislavskom samosprávnom kraji bude novým predsedom Juraj Droba (v strede).

Pre novozvoleného predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu ostáva prioritou doprava. Mandátu poslanca NR SR sa vzdá na januárovej schôdzi. „Ten rozdiel je veľmi tesný, beriem to s pokorou. Budem sa snažiť skôr ľudí spájať ako rozdeľovať. Budem sa snažiť byť dobrý župan pre všetkých, ktorí tu žijú,“ povedal Droba. O kandidatúre na župana Droba uvažoval od parlamentných volieb v roku 2016. Droba sa zároveň poďakoval aj doterajšiemu predsedovi Pavlovi Frešovi. „Nemôžem mu uprieť, že sa osem rokov snažil a robil veľmi dobré veci pre kraj. Bol prvý, ktorý mi dnes zatelefonoval a zablahoželal k víťazstvu, ja mu ďakujem a vážim si jeho prácu pre BSK,“ dodal Droba.

Volebný štáb kandidáta na predsedu bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu sa nachádzal v sídle strany SaS. Pre verejnosť – členov strany, priaznivcov aj novinárov ho otvorili o ôsmej hodine. Sála v tom čase ešte zívala prázdnotou, pohostenie už ale bolo prichystané. Hlavný hrdina – Juraj Droba, tu však bol už od pol ôsmej.

Celý deň mal podľa jeho slov pomerne rušný. "Doobeda som odvolil, potom som bol podporiť pri voľbách aj kandidátov SaS na poslancov, stihol som obed so synom,“ uviedol Droba. Poobede vybavoval rôzne písomnosti. Odpovedal na maily a esemesky. Po večeri so synom sa presunul do domu liberálov.

Šéf strany Richrad Sulík sa tu nenachádzal, pretože zasadal vo volebnej komisii v Starom Meste.

Milan Ftáčnik zablahoželal k víťazstvu Jurajovi Drobovi vo voľbách v Bratislavskom samosprávnom kraji. Podľa Ftáčnika sa voliči, a to nielen v Bratislavskom kraji, rozhodovali na báze koalícia a opozícia. Za jednu z príčin svojej prehry považuje aj to, že tesne pred voľbami rozoslal Martin Glváč zo Smeru listy, aby voliči Smeru podporili práve jeho, čo ho zaradilo do „smeráckeho“ tábora.

Čítajte viac v článku Ftáčnik víní z prehry aj podporu Smeru

Milan Ftáčnik zablahoželal k víťazstvu Jurajovi... Foto: Pravda.sk
Ftáčnik Milan Ftáčnik zablahoželal k víťazstvu Jurajovi Drobovi

Počas priebežného sčítavania výsledkov mal Ftáčnik optimistickú náladu. „Držím sa však triezvo pri zemi, pretože prieskumy sú jedna vec a reálna voľba je druhá vec. V prieskumoch sa ľudia vyjadrovali, že prídu voliť približne na úrovni päťdesiat percent. Taká účasť však v regionálnych voľbách ešte nebola,“ zhodnotil kandidát na predsedu kraja. „Ak bude účasť v dnešných voľbách od 21 do 25 percent, oproti päťdesiatim je to taký posun, že neviete, čo to s tými výsledkami urobí,“ dodal a doplnil, že si počká na oficiálne výsledky volieb. „Úprimne poviem, že mám zovretý žalúdok, čo sa mi nestáva,“ povedal s úsmevom. Na záver však prezradil, že o novom predsedovi kraja sa bude podľa neho rozhodovať medzi ním a starostom bratislavského Nového Mesta Rudolfom Kusým. „My dvaja sme tí hlavní kandidáti, takto som vyhodnocoval prieskumy, ktoré zverejňovali,“ uzavrel.

Slávnostnú atmosféru v sále vytvára ľudová hudba, ktorá hosťom na začiatok zahrala viedenský valčík. Hostia sa môžu ponúknuť studenými misami, ovocím, sladkosťami i vínom.

Súčasný bratislavský župan Pavol Frešo v rozhovore pre TA3 uznal porážku. Droba to zhodnotil tým, že Frešo bol jedným z tých lepších županov. "Pavlovi Frešovi poďakujem aj oficiálne, ak teda skonštatoval, že nevyhrá. Myslím si, že robil poctivú robotu, ale nemám krvavé oči. Myslím si, že niektoré veci sa dajú robiť lepšie.“

Rudolf Kusý nemal zriadený volebný štáb. Už tradične po tom, ako odhlasuje, vypína svoj mobilný telefón a venuje sa rodine. Výsledky si zvykne pozrieť až na druhý deň. Tento raz vraj možno zvyk poruší.

Podľa starostu Vajnôr Jána Mrvu sú prieskumy na ovplyvňovanie verejnej mienky voličov, nie na jej zisťovanie. „Moja kampaň bola kontaktná. Od mája som sa stretol s 15-tisíc ľuďmi. Obehol som ich sám, rozprával som sa s nimi o tom, čo je treba v kraji zlepšiť. Uvidíme, ako to dopadne. Verím, že všetko je ešte otvorené. Ako vidíte, ani podpora veľkých politických strán nemusí hneď znamenať víťazstvo,“ povedal Ján Mrva s tým, že komunálna politika je o ľuďoch, ktorí ju naozaj robia.

BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ

„Vyzerá to, že sme vyhrali,“ vyhlásil krátko pred jednou v noci Ján Lunter, istý nový župan v Banskobystrickom kraji. „Ďakujem voličom za obrovskú dôveru. Som rád, že voliť prišli ľudia aj zo zahraničia. Ďakujem rodine, že ma k tomu vôbec pustila. Vyzývam politikov, aby sa dokázali zjednotiť v záujme voličov. Dá sa to.“

Ján Lunter bude čakať na výsledky volieb v... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Lunter Ján Lunter bude čakať na výsledky volieb v penzióne Boca v centre Banskej Bysrice.

„Účasť je dobrá, tieto voľby by mali odzrkadľovať vôľu všetkých voličov, nielen úzkej skupiny. Tak to bolo pri posledných voľbách. Väčšina ľudí na Slovensku nechce cestu, ktorá bola ukázaná minulým vedením župy,“ uviedol v TA3 Ján Lunter po sčítaní takmer polovice hlasov.

KOŠICKÝ KRAJ

Víťaz volieb predsedu v Košickom samosprávnom... Foto: Boris Macko, Pravda
Rastislav Trnka Víťaz volieb predsedu v Košickom samosprávnom kraji - Rastislav Trnka.

„Chcem sa poďakovať všetkým voličom, ktorí prišli. Aj manželke, svojmu štábu a všetkým dobrovoľníkom. Hneď v prvý 100 dňoch chcem začať napĺňať svoj program,“ komentoval svoje víťazstvo novopečený košický župan Rastislav Trnka.

Rolu podľa Trnku zohralo, že robili osobnú, kontaktnú kampaň, keď chodili od domu k domu, vysvetľovali ľuďom svoju víziu. „Ľudia odmietli korupciu a klientelizmus v podaní vládnej strany,“ povedal Trnka. Podľa jeho názoru Košický kraj zaspal a zatuchol, takže nemožno zachovať kontinuitu.

Podľa Rastislava Trnku tým, že ho voliči zvolili za predsedu Košického samosprávneho kraja, súčasne rozhodli, že chcú zmenu, že chcú, aby sa kraj rozhýbal. „Chcem voličom sľúbiť, že splním svoj program, ktorý som predstavil vo volebnej kampani. Je to pre mňa obrovský záväzok," povedal Trnka.

Trnka uviedol, že počas prvých sto dní chce vymenovať splnomocnenca pre menšiny či pre sociálne odkázaných ľudí. Chcem urobiť audit zameraný na odstraňovanie korupcie. „Na kraji je veľa persón, ktoré tam nemajú čo hľadať,“ povedal Trnka a na otázku, či hrozí hromadné prepúšťanie uviedol, že je to predčasná otázka. Doložil, že bude klásť dôraz na odbornosť. Vyzval zamestnancov Úradu KSK, aby boli zodpovední a pokiaľ by dostali príkaz na skartáciu nejakých dokumentov, aby ho nerešpektovali.

Richarda Rašiho (vľavo) prišiel do volebnej... Foto: Boris Macko, Pravda
Raši, Žiga Richarda Rašiho (vľavo) prišiel do volebnej centrály podporiť minister hospodárstva Peter Žiga.

Richard Raši zablahoželal Rastislavovi Trnkovi k víťazstvu.

Richard Raši čakal na výsledky volieb vo svojej volebnej centrále. Podporiť ho prišiel minister životného prostredia Peter Žiga aj europoslankyňa Monika Smolková. Vo volebnom štábe vládne optimizmus a dobrá nálada. Raši povedal, že v kampani urobili všetko, čo sa dalo, aby sa jeho náskok pred druhým Rastislavom Trnkom potvrdil aj vo volebných výsledkoch.

TRENČIANSKY KRAJ

Na fotkách Baška s bicyklom, ktorý dostal a po... Foto: Pravda.sk
Baska Na fotkách Baška s bicyklom, ktorý dostal a po príchode do centrály.

Baška dorazil do centrály Smeru v Trenčíne o druhej hodine večer. „Moje prvé dojmy sú určite pozitívne, sám som bol prekvapený. Ten výsledok je spôsobený tým, že sme tie štyri roky naozaj pracovali pre ľudí a je aj vidieť, že sa oplatí pracovať pre ľudí,“ zhodnotil Baška. Od kamarátov dostal ako dar k volebnému výsledku, ktorým prevalcoval všetkých ostatných kandidátov, starý bicykel.

Štefan Škultéty čaká na výsledky. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Štefan Škultéty Štefan Škultéty čaká na výsledky.

Štefan Škultéty, najsilnejší protikanditát súčasného trenčianskeho župana Jaroslava Bašku, čakal na volebný výsledok v reštaurácii na Ostrove v Trenčíne. Vravel, že je pokojný, necíti nervozitu, iba únavu z volebnej kampane a ak by vyhral, vzal by si týždeň dovolenky.

Trenčiansky kraj neprekročil podľa neúspešnej kandidátky na funkciu predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Renáty Kaščákovej svoj tieň. „Môj výsledok je dôstojný. Ďakujem voličom, ktorí mi dali hlas, ale prevaha sa dala očakávať,“ uviedla s tým, že gratuluje kolegom z pravicovej koalície najmä Jurajovi Drobovi a Erike Jurinovej, ktorá bude šéfovať kraju ako prvá žena na Slovensku. „Som rada, že sa pravicoví kandidáti ujali. Je to náznak zmien do budúcna,“ dodala.

TRNAVSKÝ KRAJ

V Trnavskom kraji vyhral kandidát koalície šiestich pravicových strán Jozef Viskupič s výrazným náskokom pred súčasným trnavským županom Tiborom Mikušom. Po troch volebných obdobiach tak došlo k zmene.

„Chcem sa poďakovať voličom, že prišli. Ak bude rovnaký výsledok aj po celkovom zrátaní, tak v Trnavskom kraji vyhrala vízia „Spolu tvoríme kraj“ nad víziou, ktorá jednoducho nebola voličom predstavená,“ komentoval Viskupič. Začať chce s postupným napĺňaním volebného programu a dúfa, že sa Trnavský samosprávy kraj stane otvoreným a komunikujúcim úradom a odstráni sa z neho arogancia. Platí aj sľub, že v prípade zvolenia sa vzdá mandátu poslanca Národnej rady SR.

"Aby samospráva mala zmysel a logiku, župan musí ťahať za jeden koniec povrazu so všetkými primátormi a starostami,“ povedal 41-ročný Viskupič (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola). Sľubuje tiež vykonanie základných aj hĺbkových auditov v inštitucionálnej, personálnej a finančnej oblasti, aby vedel identifikovať "nášľapné míny“. Preveriť chce tiež intenzívne asfaltovanie vo volebnom roku, ktoré bolo kryté len rámcovou zmluvou. "Ja nie som zástancom nejakých hromadných personálnych čistiek, chcem počkať na personálny audit, ktorý povie, do akej miery sú niektoré posty oprávnené, do akej miery sú výkonné a efektívne,“ povedal k možným personálnym zmenám v úrade kraja. Isté však podľa neho je, že už nebude vychádzať župný časopis Rodný môj kraj, ktorý označil za hanbu žurnalistiky. Trnavský kraj sa víťazstvom Viskupiča podľa jeho slov "zbaví posledného politika v exekutívnej funkcii z temných čias HZDS“.

Jozef Viskupič, ktorý v kampani schudol 11 kilogramov, svoje víťazstvo oslavoval v rodinnej kaviarni v centre Trnavy, kde už od večera vládla uvoľnená atmosféra. Okolo polnoci padli za obeť prvé fľaše šampanského a ozvali sa aj prvé víťazné chorály. Oslavovať s ním prišli aj kandidáti na poslancov, členovia volebného tímu a najbližšia rodina.

Končiaci predseda Trnavského samosprávneho kraja, 65-ročný Tibor Mikuš (NEKA), ktorého podporovali vládne strany Smer aj SNS, svoju volebnú kampaň orientoval predovšetkým na seniorov. V kampani úplne úplne ignoroval internet a možnosti, ktoré dávajú moderné technológie, nezorganizoval ani žiadne stretnutie s novinármi, na ktorom by prezentoval svoj volebný program. Kampaň označil za podlú a plnú klamstiev a výmyslov.

NITRIANSKY KRAJ

Po piatykrát kandidujúci nitriansky župan Milan... Foto: Pravda.sk
belica Po piatykrát kandidujúci nitriansky župan Milan Belica prišiel do volebnej centrály krátko pred polnocou.

Súčasný predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica (Smer-SD, SNS, Most-Híd) obhájil svoj post aj po šestnástich rokoch vo funkcii a zostáva naďalej stáť na čele kraja na ďalších päť rokov.

„Doneste predsedovi, súčasnému i budúcemu, pivo,“ týmito slovami privítal súčasného nitrianskeho župana Milana Belicu nitriansky primátor Jozef Dvonč vo volebnej centrále koalície Smer-SD, SNS a Most-hid v nitrianskej reštaurácii. Belica dorazil o 23.45.

„Boli to štyri mesiace veľmi tvrdej roboty. Chcem, samozrejme, poďakovať všetkým, ktorí stáli okolo mňa,“ povedal Belica tesne pred sčítaním všetkých hlasov. Dodal, že sa vzájomne podporovali s kandidátmi na poslancov, ktorých postavila koalícia vládnych strán. Svoj úspech pripisuje tomu, že sa naplno venuje postu a práci župana a nezastáva žiadne iné funkcie. „Bodaj by sa stalo, aby som mal trochu silnejšiu podporu aj v parlamente, pretože to nie je o mne ani o poslancoch, ale o rozvoji kraja.

Predvolebný súboj s protikandidátmi nebol podľa Belicu vždy príjemný. „Kampane bývajú rôzne, bývajú aj ostré, aj nepríjemné, ale ono to už trochu patrí k tomu koloritu. V tomto zmysle sa možno jeden kandidát, nebudem ho menovať, trochu odtrhol a stavil na zlobu a klamstvá, ale to už je za nami,“ komentoval kampaň Belica. Volebnú noc strávil v reštaurácii v Nitre spolu s predstaviteľmi strán Smer-SD, SNS a Most-Híd, ktoré podporili jeho kandidatúru.

Staronový župan nechcel špecifikovať svoje hlavné priority a prvé kroky v nasledujúcom volebnom období. Podľa neho ide pri riadení kraja o komplexnosť. „Nemôžete vytrhnúť jednu kompetenciu a nadradiť ju nad všetky ostatné. I keď, prirodzene, každá kompetencia má svoju váhu, u nás je to doprava a poskytnutie kvalitného vzdelania mladým ľuďom,“ uviedol. Výsledky kotlebovcov nechcel komentovať, to necháva na politológov. Veľkou porážkou však pre nich je, že v Banskobystrickom samosprávnom kraji stratili post predsedu, povedal.

Ján Greššo, kandidát koalície siedmich pravicových strán (SaS, OľaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS), trávil čas spolu s kandidátmi na poslancov v miestnom hoteli. „Nateraz nás teší pomerne vysoká účasť. Čím vyššia účasť, tým legitímnejší môže byť predseda,“ reagoval Greššo.

ŽILINSKÝ KRAJ

„Môžeme sa tešiť, že budeme mať prvú županku, ale keď pozeráme po Slovensku, tak dôležité je, že všade ľudia ukázali, že chcú zmenu. Naozaj. V dvoch krajoch si udržali pozíciu, v šiestich krajoch sa mení situácia a to je podľa mňa dôležitejšie. Ale každopádne, možnože nech to slúži ako povzbudenie pre ženy, že majú svoje miesto aj vo verejnom živote pri spravovaní financií,“ povedala nová žilinská županka Erika Jurinová.

„Ľudia netušili, čo je to župa, nevedeli, ako hospodári, aké sú jej kompetencie. Chodili sme, vysvetľovali ľuďom, že to nie je nič imaginárne, že je to naozaj živý mechanizmus, ktorý je ustanovený zákonom, má veľké kompetencie a hospodári s veľmi veľkou sumou peňazí. Možno aj toto ľudia začali chápať a vnímať, že aj to dokáže ovplyvniť ich životy,“ povedala Erika Jurinová. Ako prvý krok po nástupe do úradu predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja sa Jurinová vzdá poslaneckého mandátu v NR SR.

Jurinová, ktorá kandidovala s podporou strán OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, OKS, volila dopoludnia aj s rodinou v oravskej obci Nižná nad Oravou. Potom ju čakali bežné domáce práce a ako povedala deň strávený s rodinou. Neskôr sa presunula do Žiliny, kde spoločne s asi sedemdesiatimi priateľmi a podporovateľmi z koalície očakávala výsledky župných volieb. Príliš nervózna nebola. „Tak nejako veľmi to nepociťujem, ale keď sa ma na to ľudia pýtajú, tak také chvenie cítim,“ povedala Erika Jurinová krátko po 22. hodine.

Erika Jurinová vo svojej volebnej centrále v... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Jurinová Erika Jurinová vo svojej volebnej centrále v Žiline.

Porazený predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (Smer) rešpektuje výsledok, no na pomenovanie príčin prehry potrebuje čas. „Je predčasné, aby sme hodnotili, prečo ten výsledok takto dopadol. Máme na to čas. Myslím si, že tých argumentov alebo tých vecí, ktoré mohli spôsobiť tento výsledok, je viacej. Kampaň bola vedená niekedy naozaj na hrane právd a poloprávd. Všetky tie okrúhle stoly, ktoré sa miešali s kompetenciami a mimo kompetencií. Je predčasné hovoriť, že čo bolo hlavnou príčinou tohto výsledku,“ reagoval Juraj Blanár, ktorý sedel na stoličke predsedu Žilinského samosprávneho kraja 12 rokov.

„Chcem pogratulovať víťazke pani Erike Jurinovej. Myslím si, že preberá kraj, ktorý je vo veľmi dobrej kondícii, kraj, ktorý je lídrom v mnohých oblastiach a pevne verím, že v týchto projektoch bude aj pokračovať ďalej. A prajem jej predovšetkým, aby dokázala naplniť svoj volebný program,“ povedal Blanár.

PREŠOVSKÝ KRAJ

Milan Majerský (vľavo), v centrále KDH v Prešove. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Milan Majerský Milan Majerský (vľavo), v centrále KDH v Prešove.

„Priatelia, veľká vďaka. Podarilo sa nám niečo veľké. Chcem sa poďakovať mojej rodine a aj ľuďom, ktorí mi pomáhali,“ povedal Milan Majerský. Poďakoval aj obyvateľom kraja, že boli schopní prijať túto zmenu. Víťazstvo sprevádzal aplauz a spoločná pieseň Tam okolo Levoči.

„Podarilo sa nám niečo, čo tu 16 rokov nebolo,“ uviedol vo svojej ďakovnej reči. Voliči si podľa neho už žiadali zmenu. Za svoj úspech vraj vďačí aj kampani. „Rozhodne to bola kontaktná kampaň. Vyšli sme z pohodlia kultúrnych domov a kín a išli sme medzi ľudí do ulíc a na námestia. Tá obeta a námaha sa vyplatila a dostavil sa výsledok,“ komentoval víťaz volieb. Svoje zvolenie pritom berie ako záväzok a nechce byť iba županom pre pravicového voliča. „Chcem byť županom pre všetkých ľudí Prešovského kraja. Verím, že sa mi to v čo najväčšej miere podarí,“ avizoval novozvolený predseda PSK a k spolupráci vyzval aj všetkých zvolených poslancov za stranu Smer-SD.

Vo svojej práci sa chce hneď od začiatku zamerať na tri piliere, o ktoré opieral svoju kampaň – cestu, prácu a rodinu. „Tam, kde je cesta, je aj práca. A kde je práca, sú aj rodiny pokope. Budem preto rád, keď sa podarí pritiahnuť do kraja investora, aby stabilizoval rodiny, ktoré tu sú a rozpadávajú sa pre to, že otcovia a mamy odchádzajú za prácou do zahraničia,“ povedal Majerský, ktorý sa chce venovať aj mladým ľudom, aby z kraja neodchádzali. „Možno začneme aj tým, že urobíme študentský parlament PSK,“ avizoval. Na otázku, kto prevezme vedenie mesta Levoča, ktorého je primátorom, zatiaľ konkrétne odpovedať nevedel. „Je to predčasná otázka. Budeme to riešiť v najbližších dňoch,“ uviedol. Zároveň podotkol, že aj naďalej ostane bývať v Levoči, keďže cesta do Prešova po diaľnici netrvá dlho.

Víťazovi prišiel do Prešova zagratulovať aj predseda jeho materskej strany KDH Alojz Hlina. „Cítil som, že to takto môže dopadnúť. Dnešný deň je významný pre KDH, pretože sme sa vrátili na politickú mapu Slovenska. Prišli sme vo veľkom štýle a zotrváme tam,“ uviedol Hlina

Štáb Milana Majerského Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Milan Majerský, štáb Štáb Milana Majerského

Doterajší župan Peter Chudík priznal svoju porážku už po spočítaní 83 percent hlasov a svojmu súperovi zagratuloval k víťazstvu.“Nech riadi Prešovský kraj dobre, držím mu prsty,“ uviedol Chudík, ktorý bol na čele samosprávneho kraja od jeho vzniku v roku 2002. Chudík priznal, že oproti predchádzajúcim voľbám bol nervóznejší a očakával tesný súboj. „Sklamaný som, ale veľmi nie. Odrobil som 16 rokov, dovolím si tvrdiť, že som toho urobil dosť. Pánovi Majerskému držím prsty, nech riadi Prešovský kraj dobre a nech vyhrá minimálne ešte trikrát, tak ako ja,“ povedal Chudík. Dodal, že v kampani urobili všetko, čo mohli a nič nepodcenili. To isté hovorí aj o práci, ktorá po ňom ostala. „Je to rozhodnutie voličov, prišlo ich zrejme trochu viac. Volič sa rozhodol ináč a ja to rešpektujem,“ dodal s tým, že hoci predvolebné prognózy hovorili v jeho prospech, napokon podľa neho misky váh napokon na stranu protikandidáta pridali voliči, ktorí sa rozhodovali na poslednú chvíľu. Žezlo novému predsedovi kraja odovzdá na úvodnom zastupiteľstve 1. decembra. Sám sa bude venovať už iba mandátu poslanca Národnej rady SR. „Ešte dva roky a niečo budem tam a čo bude potom, to vám neviem povedať,“ uzavrel Chudík.

Takto to vyzerá hodinu a pol po polnoci vo... Foto: Pravda.sk
majerský Takto to vyzerá hodinu a pol po polnoci vo volebnom štábe Milana Majerského.

Výsledky meškali

Štatistický úrad SR informoval, že vzhľadom na rozhodnutie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o predĺžení hlasovania vo viacerých okrskoch budú priebežné výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov zverejňované po 23:15 h.

Predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány zdôraznil, že do 23:15 bude pre Trenčiansky kraj platiť moratórium a nebude možné zverejňovať priebežné výsledky v tomto kraji. Bárány dodal, že v čase, keď vypadla elektrina, bolo už po zotmení a nebolo možné pokračovať v hlasovaní. Predsedovia okrskových komisií správne rozhodli, prerušili hlasovanie a zapečatili schránky, dodal.

Elektrina vypadla v obciach Hrabovka, Dolná Súča a Horná Súča približne o 17:55. V obci Hrabovka sa dlhšie volilo v jednom volebnom okrsku, v Dolnej Súči v dvoch a v Hornej Súči v šiestich.

Ako prebiehali voľby do VÚC?

V piatych voľbách do orgánov samosprávy krajov od vzniku SR mohlo využiť svoje voličské právo približne 4 435 000 oby­vateľov Slovenska, občanov SR a cudzincov s trvalým pobytom na Slovensku vo veku nad 18 rokov. Hlasovať o budúcich predsedoch a poslancoch ôsmich samosprávnych krajov sa dalo iba v mieste trvalého bydliska. Každý volič totiž mohol voliť iba poslancov, ktorí patria do jeho voličského obvodu. Novinkou je, že krajské voľby už nemajú dve kolá a voliči si vyberali nielen budúcich poslancov krajského zastupiteľstva, ale aj predsedu kraja. Nové vedenie krajov bude výnimočne vo funkcii päť rokov a nie štyri. Je to tak preto, aby sa v roku 2022 mohli konať krajské a obecné voľby v jeden deň.

Priebeh hlasovania bol podľa informácií Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán pokojný. Zapisovateľka štátnej volebnej komisie Eva Chmelová hovorí, že štátna komisia prijala niekoľko desiatok podnetov, ktoré sa týkajú podozrenia z porušenia volebného moratória. Išlo napríklad o podnety na distribúciu rôznych tlačovín a letákov, ktoré propagovali niektorého z kandidátov v čase moratória, ktoré sa začalo vo štvrtok 2. novembra o 7:00. Dostala tiež podnety na narušenie poriadku vo volebnej miestnosti, tieto prípady sa však operatívne vyriešili. Vo všeobecnosti ide o drobné podnety, ktoré nenarušili pokojný priebeh sobotňajších krajských volieb. Polícia pred volebným dňom, ale aj počas volieb dostala niekoľko podnetov na údajnú volebnú korupciu, všetky podozrenia preveruje a bude o nich podrobnejšie informovať v nedeľu.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #voľby do VÚC 2017