Analytici komentujú výsledky volieb: Zobudili sme sa do dobrého rána

Z pohľadu zvolených predsedov samosprávnych krajov sú krajské voľby pre Smer-SD prepadákom a pre opozíciu úspechom, povedal politický analytik Ján Baránek.

05.11.2017 04:22 , aktualizované: 12:10
debata (111)

Smeru podľa Baránka nepomohla ani účelová zmena voľby predsedov krajov z dvojkolovej na jednokolovú, ktorá len zbytočne a nesystémovo znížila legitimitu županov, lebo župan zvolený v 2. kole mal väčšiu váhu. „Demokracia nefunguje tak, že sa zákony menia účelovo podľa aktuálnej situácie,“ konštatoval Baránek.

Analytik poukázal na masívny úspech opozície v Bratislavskom, Trnavskom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. Situácia v jednotlivých krajoch sa však môže meniť podľa zloženia krajských zastupiteľstiev.

Dobré podľa Baránka je, že sa nenaplnili obavy z Ľudovej strany Naše Slovensko v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji, kde nevyhrali v boji o post predsedu kraja Marian Kotleba a Milan Uhrík. V Banskobystrickom kraji tomu výrazne pomohla vysoká účasť voličov, ktorá dosiahla 40,29 percenta.

Netreba sa však upokojovať, lebo Marian Kotleba získal 23,31 percenta hlasov voličov a má druhé miesto po tom, ako sa proti nemu spojili viaceré strany. To sa však nemôže zopakovať v parlamentných voľbách, tie majú totiž pomerný volebný systém. V krajských voľbách je väčšinový volebný systém a predsedom sa stáva ten kandidát, ktorý získa najviac hlasov.

Mesežnikov: Voličská únava zo Smeru

Zobudili sme sa do dobrého rána. Bola porazená fašistická strana a dôležité je aj to, že sa zmenila politická mapa Slovenska, zdôraznil na margo sobotňajších výsledkov volieb do orgánov samosprávnych krajov politológ Grigorij Mesežnikov. V prípade volieb županov stredopravé strany prevalcovali stranu Smer-SD, ktorá bude mať županov len v dvoch regiónoch. Víťazstvo Jána Luntera v Banskobystrickom kraji vďaka mobilizácii prodemokraticky orientovaných voličov a vďaka jednotnému postoju všetkých prodemokratických strán zaklincovalo víťazstvo nad kotlebovskou stranou, podčiarkol ďalej Mesežnikov.

Volebná účasť bola vyššia ako v predchádzajúcich voľbách do orgánov samosprávnych krajov, ale celkovo bola účasť dosť nízka. Zo sobotňajších volieb sa podľa politológa určite prejaví jeden trend a to väčšia akcieschopnosť pravicových strán. Podarilo sa im jednak vo všetkých krajoch vytvoriť širšie koalície, ktoré volič akceptoval a určite sa to prenesie na centrálnu úroveň politiky, myslí si Mesežnikov.

Stredopravé strany získajú dodatočný impulz, ktorý ich bude posilňovať. Zatiaľ čo slabší výsledok Smeru-SD, pokiaľ ide o župné voľby a menší zisk mandátov v zastupiteľstvách, nepomôže tejto strane k lepšiemu pocitu a je možné, že sa naštartuje trend tejto strany, ktorá bola dominantná a urobí z nej stranu s menším vplyvom, myslí si Mesežnikov. Pod výsledok Smeru sa podľa politológa podpísalo to, že táto strana je už dosť dlho pri moci a asi to spôsobilo voličskú únavu.

Chmelár: Ftáčnikovi uškodila podpora Smeru

Politológ Eduard Chmlelár v relácii televízie TA3 V politike povedal, že výsledky volieb sú debakel pre celú vládnu koalíciu, nielen pre Smer a zásadným spôsobom prekreslili politickú mapu Slovenska. Tvrdil, že nezávislému kandidátovi na predsedu župana v Bratislavskom kraji Milanovi Ftáčnikovi uškodila podpora Smeru a osobne Martin Glváč. Smer podľa neho zožal, čo si zasial, uškodil si jednokolovými voľbami, za čo by strane mala byť vyvodená zodpovednosť. Vo voľbách podľa Chmelára vyhralo odmietnutie fašizmu a túžba po zmene.

Cirner: Smer si v zastupiteľstvách udrží štandard

Smer-SD bol v sobotňajších voľbách do orgánov samosprávnych krajov porazený, je to ich obrovská porážka a na druhej strane obrovské víťazstvo súčasnej opozície, vyhlásil v rozhovore pre agentúru SITA politológ Michal Cirner z Inštitútu politológie Prešovskej univerzity. Zároveň ale dodal, že Smer-SD až tak úplne zo svojich pozícii neustúpil, len je to tak opticky viditeľné na postoch predsedov krajov. Keď sa pozrieme na mandáty v zastupiteľstvách, tak Smer si drží svoj štandard, dodal.

V prípade Ľudovej strany Naše Slovensko je predčasné robiť závery ale vyzerá to tak, že „podpora Kotlebovej strany dosiahla svoj strop“. Určite sa ale nedá hovoriť, že povedali v slovenskej politike posledné slovo. Ich sila na lokálnej úrovni sa teraz neprejavila, prispela k tomu mobilizácia. Voľby boli v súvislosti s touto stranou demokratickou mobilizáciou a to má všetko na svedomí ostro sledovaný súboj Mariana Kotlebu a Jána Luntera, dodal politológ.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Baránek #voľby do VÚC 2017