V zastupiteľstve BBSK budú v prevahe nezávislí poslanci

Nový župan Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter, ktorý podľa neoficiálnych výsledkov porazil vo voľbách na post predsedu doterajšieho župana Mariana Kotlebu, bude mať v zastupiteľstve kraja okrem iných členov svojho tímu aj syna Ondreja. Nezávislí kandidáti obsadia v 49-člennom zastupiteľstve BBSK 22 kresiel a hneď za nimi budú poslanci za stranu SMER-SD s 15 kreslami.

05.11.2017 09:48
Ján Lunter, volebná centrála Foto: ,
Ján Lunter ohlásil volebné víťazstvo v Banskobystrickom samosprávnom kraji.
debata (22)

Päť poslancov bude zastupovať stranu SMK-MKP a štyria koalíciu SaS, OĽANO, NOVA, KDH, OKS. Po jednom poslancovi obsadia strany SNS, MOST-HÍD a ĽSNS.

Prví štyria kandidáti, ktorí sa dostali do zastupiteľstva BBSK s najväčším počtom hlasov sú nezávislí. Najviac hlasov (12799) získal primátor Brezna Tomáš Abel a hneď za ním poslanec MsZ v Banskej Bystrici Igor Kašper (10747), ktorý kandidoval aj na funkciu predsedu. Nad desaťtisíc hlasov získal ešte Ondrej Lunter a prvá pod touto hranicou sa umiestnila Viera Dubačová.

O poslanecké kreslá v zastupiteľstve BBSK sa vo voľbách uchádzalo celkom 382 kandidátov. Zvolených bolo 49 v 13 volebných obvodoch, ktoré kopírujú jednotlivé okresy kraja. Najviac poslancov má okres Banská Bystrica, v ktorom ich bude zastúpených osem a medzi nimi aj jediný zástupca ĽSNS Marian Kotleba. Nasleduje okres Rimavská Sobota s počtom šesť poslancov. Päťčlenné zastúpenie budú mať okresy Brezno, Lučenec a Zvolen. Štyria poslanci boli zvolení za okres Žiar nad Hronom a po troch v okresoch Detva, Revúca a Veľký Krtíš. Dvaja zástupcovia budú v krajskom parlamente z okresov Krupina, Poltár a Žarnovica. Okres Banská Štiavnica bude zastupovať jediný poslanec, ktorým je nezávislý Mikuláš Pál.

Oficiálne výsledky vyhlási dnes o 13:30 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #BBSK #Ján Lunter