Politici komentujú voľby: Odpor voči extrémizmu, či Stalingrad pre Fica

Sobotňajšie voľby do orgánov vyšších územných celkov sa stali presvedčivou demonštráciou odporu angažovaných občanov voči populizmu, korupcii a extrémizmu. Uvádza sa to vo vyhlásení predsedníctva opozičnej strany SaS.

05.11.2017 11:39 , aktualizované: 18:55
Úspech SaS Juraj Droba voľby do VÚC Foto: ,
Kandidát na post predsedu BSK Juraj Droba (uprostred vpravo) a predseda strany SaS Richard Sulík (uprostred vľavo) po zverejnení predbežných výsledkov volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov.
debata

Nespokojnosť s vládou strán Smer-SD, SNS a Most-Híd podľa liberálov zosilnela. „Rovnako aj poznanie, že strana Kotleba – Ľudová strana naše Slovensko nemá pre Slovensko žiaden reálny a zároveň pozitívny program,“ uvádza SaS.

Volebné zisky kandidátov pravicovej koalície súvisia podľa SaS so spojením hodnotovo si blízkych strán. „Potvrdila sa skúsenosť, že pravica na Slovensku je silná ako celok a povinnosťou jej lídrov je hľadať cestu k sebe. To bolo aj unikátom týchto volieb – alternatíva v podobe pravicovej demokratickej koalície, ktorej vytvorenie sa ukázalo ako správny krok,“ uvádza sa vo vyhlásení.

SaS zároveň zdôrazňuje, že vysoký počet župných poslancov obsadili nezávislí kandidáti. „Odráža to občanov nedôveru k politickým stranám. My v strane SaS to berieme to ako výzvu ukázať svojim konaním a postojmi, že politická strana má v demokratickom systéme nezastupiteľnú úlohu a nie je to spolok zištných ľudí, ktorí sledujú len svoje vlastné záujmy a výhody,“ konštatuje opozičná strana.

Na druhej strane vzniká podľa liberálov otáznik o reálnom vplyve nestraníckych poslancov, ktorých nespája ani spoločný program ani príslušnosť k spoločným hodnotám. „Budeme však spolupracovať s každým nezávislým poslancom, ktorí o to prejaví záujem a bude sledovať výhradne verejný záujem občanov jednotlivých žúp,“ uvádza SaS. Strana zároveň dodáva, že je otvorená diskusii o novom územno-samosprávnom členení Slovenska a vie si predstaviť zánik vyšších územných celkov v ich dnešnej podobe.

Podľa neoficiálnych výsledkov získala pravicová koalícia županov v Trnavskom kraji (Jozef Viskupič), Žilinskom kraji (Erika Jurinová), Prešovskom kraji (Milan Majerský), Košickom kraji (Rastislav Trnka), ako aj v Bratislavskom (Juraj Droba). Ján Lunter s podporou koaličných i opozičných strán zvíťazil v Banskobystric­kom kraji.

Svoje posty obhájili dvaja predsedovia – Jaroslav Baška v Trenčianskom kraji a Milan Belica v Nitrianskom. Obaja mali podporu koalície Smer-SD, SNS, Most-Híd. Na voľbách sa zúčastnilo 29,95 percenta voličov, teda 1 348 114 občanov. Je to doteraz najvyššia účasť v takýchto voľbách, pred štyrmi rokmi k volebným urnám prišlo 20,11 percenta voličov. Najviac voličov prišlo v sobotu k volebným urnám v Banskobystrickom kraji, a to 40,29 percenta. Naopak, najmenej voličov prišlo k volebným urnám v sobotu v Trnavskom kraji, hlasovať tu bolo 24,74 percenta voličov.

Bugár: Treba sa poučiť

Strana Most-Híd bude mať v nových regionálnych parlamentoch viac poslancov ako doteraz. Stratila však v Trnavskom kraji, naopak získala v Košickom. „V Trnave to vyhodnotíme. Vyskúšali sme tam mladých ľudí, ktorí zatiaľ nekandidovali v žiadnych voľbách. Treba sa poučiť, ideme ďalej,“ povedal Bugár s tým, že naopak tím mladých ľudí ako kandidátov v strane vyšiel v Košiciach.

Bugár tiež upozornil, že kde išla vládna trojkoalícia spolu, bola úspešná. Spočne Smer, Most a SNS podporovali županov v Trenčíne a v Nitre.

Za zdvihnutý prst považuje Bugár 165 nezávislých poslancov zo 416. „Niektorí boli donedávna v iných stranách. To je katastrofa. O chvíľu uvidíme, čo to je byť nezávislý. Od čoho a od koho sú nezávislí? Však župy treba riadiť,“ dodal Bugár.

SNS vzrástol počet poslancov, Danko poďakoval voličom

Predseda SNS Andrej Danko akceptuje výsledok regionálnych volieb a ďakuje voličom, ktorí sa na nich zúčastnili. Ako povedal Danko, SNS mala doteraz päť poslancov v regionálnych parlamentoch, teraz ich počet narástol.

„Bola to skúška práce regionálnych štruktúr SNS, ktorú vyhodnotíme na najbližšom sneme,“ uviedol Danko. Podľa neho na nových županoch a poslancoch bude teraz veľká zodpovednosť.

Zsolt Simon: Voliči vyprášili Smer aj fašistov

Slovensko sa nebudí do zhnednutého, ale už ani do červeného rána. Na výsledky krajských volieb tak na svojom facebooku reagoval poslanec NR SR Zsolt Simon.

Voliči, čo prišli k urnám, podľa neho neboli ľahostajní a pomohli „vyprášiť“ Smer aj fašistov. „Ukázali, že súčasná koalícia nie je alternatívou pre lepší život. Odmietli korupciu a klientelizmus. Krajšie ráno ani netreba,“ napísal poslanec.

Banskobystričan a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini na sociálnej sieti reagoval na výsledky volieb v jeho kraji vyhlásením, že „ z nášho kraja letí rovnaký odkaz celému Slovensku ako pred vyše 70 rokmi: Fašizmus na Slovensku nemá miesto“. Dodal, že sa zbavili zla. Zároveň zagratuloval Jánovi Lunterovi k zvoleniu za šéfa VÚC, na tomto poste nahradí Mariana Kotlebu z ĽS NS.

Z výsledkov volieb podľa bývalej političky Magdy Vášáryovej vyplýva, že rasisti sa nebudú rozťahovať na Slovensku. Taktiež si myslí, že porážka Smeru bude mať veľký význam do budúcnosti. „Len nesmieme zabudnúť na 47 000 hlasov pre Kotlebu aj po tej masívnej kampani a na to, ze nemáme ani jednu silnú a konsolidovanú politickú stranu na strane opozície,“ dodala.

Krajniak: Stalingrad pre Fica

Hnutie Sme rodina hodnotí regionálne voľby podľa podpredsedu Milana Krajniaka ako Stalingrad Roberta Fica. „Fico sa pripravoval na veľké víťazstvo a utrpel veľku porážku. Ľudia už toho majú dosť, aby to pokračovalo ako to fungovalo doteraz. Je to dôkaz, že ľudia nechcú oligarchov v pozadí,“ vyhlásil Krajniak s tým, že voliči chcú, aby sa politici zodpovedali voličom a nie niekomu v pozadí,“ zdôraznil .

Sme rodina v regionálnych voľbách nezískala žiadny poslanecký mandát. „My sme išli do volieb sami, lebo sme chceli dodržať slovo, že sa nebudeme spájať so žiadnymi koalíciami. Viacerí naši kandidáti ukázali, že majú dobrú podporu, ale proti dvom blokom to mali veľmi ťažké,“ dodal Krajniak.

Beblavý: Zakliatie populizmu poľavuje

Slovensko má šancu dostať sa z dlhého zakliatia populizmu. Uvádza sa to vo vyhlásení poslanca Miroslava Beblavého k výsledkom sobotňajších volieb do orgánov Vyšších územných celkov „V SPOLU máme nádej, že v parlamentných voľbách môže prísť skutočná zmena pre celé Slovensko,“ zdôraznil Beblavý.

Vznikajúci politický subjekt SPOLU – občianska demokracia podľa poslanca nasadil do volieb deväť kandidátov na poslancov, pričom piati vo voľbách uspeli. „Nezávislí a opoziční kandidáti dokázali zmobilizovať svojich voličov k zmene, čo sa prejavilo na vynikajúcom výsledku,“ uzavrel Beblavý.

Remišová: Úspech opozície nie je len zásluha OĽaNO

Poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová zo srdca ďakuje ľuďom za výsledok vo voľbách. „S veľkou pokorou prijímame dôveru ľudí. Noví župani za naše hnutie, Erika Jurinová v Žilinskom kraji a Jozef Viskupič v Trnavskom kraji sa budú kraju venovať naplno a vzdajú sa preto svojho mandátu v parlamente. Sú to čestní ľudia, majú víziu a program, ktorý budú plniť. Takisto veríme, že Rastislav Trnka, ktorého sme podporili v Košickom kraji prinesie konečne zmenu a slušnosť. Čerstvý vzduch do regiónov prinesú aj ostatní noví župani, ktorých naša koalícia podporila – Juraj Droba v Bratislavskom kraji, Milan Majerský v Prešovskom kraji a Ján Lunter v Banskobystrickom kraji,“ povedala Remišová pre agentúru SITA.

Remišová však priznáva, že nie je to iba zásluha OĽaNO. Za podporu sa chce preto poďakovať koaličným partnerom, s ktorými vytvorili protikorupčnú alternatívu, a hlavne stovkám ľudí, ktorí v predvolebnej kampani pomáhali.

OĽaNO silné aj v regiónoch?

„Tieto voľby ukázali, že ako hnutie OĽaNO máme v regiónoch priaznivcov, ktorí poznajú problémy svojho kraja, sú zapálení pre dobrú vec a voliči im dôverujú. Erika Jurinová v Žilinskom kraji porazila podpredsedu Smeru Juraja Blanára napriek tomu, že ho tesne pred voľbami prišiel osobne do Žiliny podporiť premiér Robert Fico. Jozef Viskupič porazil súčasného župana. Obaja vyhrali s náskokom viac ako 12 percent,“ upozornila.

Ľudia v týchto voľbách si podľa Remišovej zvolili demokratickú revolúciu proti spôsobu spravovania krajiny, ktorý tu vládol doteraz. „Veľkú časť voličov sme presvedčili o tom, že budeme čestne a energicky riešiť problémy našich regiónov. Tieto voľby nám dávajú nádej, že ak budeme tvrdo pracovať, podarí sa nám poraziť Smer aj v parlamentných voľbách o dva roky,“ dodala.

Poslankyňa Kiššová: Smer mohli oslabiť korupčné kauzy

Opozičná poslankyňa za SaS Jana Kiššová si myslí, že dôvodom, prečo ľudia opäť nezvolili za predsedov kandidátov Smeru sú korupčné kauzy vládnej strany. Rovnako voliči podľa nej ocenili spojenie stredopravých strán, ktoré postavili spoločných kandidátov v jednotlivých krajoch na rozdiel od vládnej koalície, ktorá sa na spoločných kandidátoch nedohodla. „Spolupráca im dáva nádej, že sa kraje budú spravovať efektívnejšie,“ uviedla. Podľa nej ľudia voľbami prejavili záujem o zmenu ľudí vo vedení krajov ako aj boj proti extrémizmu.

Podpredseda vlády Peter Pellegrini nemá vedomosť, že by každý kraj bol postihnutý nejakou kauzou. „Krajom sa darí a kvalita života sa zlepšuje. Áno, Smer-SD stráca zo svojej dominancie, ale stále je najsilnejšou stranou,“ uviedol. „Teraz konečne páni z opozície dostali tieto významné posty. Od budúceho mesiaca budeme môcť pozerať, ako prejdú od sľubov k reálnym skutkom a poslanci Smeru budú pozorne sledovať, či to boli prázdne reči a slová. Až teraz zistia, že je to diametrálne odlišné. Bude ma zaujímať, ako sa im bude v krajoch dariť. Trošku ma mrzí, že sa aj vládnej koalícii nepodarilo uzavrieť koalície vo viacerých krajoch ako v TSK. Možno aj v iných krajoch by sme tak mali úspešných kandidátov viacej,“ povedal.

Kiššová je presvedčená, že výsledky volieb sú záväzok. „Očakávania sú obrovské a verím, že výsledky prídu,“ uviedla s tým, že bezmocnosť v opozícií je zlá, keď má riešenia a vie, že by fungovali, no nemajú moc ich aplikovať do praxe.

Sulík: Pravica sa vie dohodnúť

Pravica porazila Smer-SD. „Vieme sa dohodnúť oveľa lepšie ako vládna koalícia. Aj preto prehrali, lebo sa nevedeli dohodnúť. A to je veľký signál pre parlamentné voľby,“ povedal to v dnešnej televíznej diskusii na TA3 V politike predseda SaS Richard Sulík s tým, že noví predsedovia samosprávnych krajov majú možnosť ukázať, že dokážu župy spravovať zdatne a čestne.

Podpredseda KDH a europoslanec Ivan Štefanec tvrdí, že výsledky volieb priniesli tri poučenia. „Ľudia prejavili záujem o veci verejné, odmietli extrém na pravej aj ľavej strane. Tretie, že spolupráca má význam. Stredopravá koalícia sa výrazne presadila a budeme hľadať aj do budúcna spoluprácu nielen v rámci Slovenska, ale aj medzi vyššími územnými celkami, europarlamentom, aby to občan cítil na službách,“ povedal. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na margo výsledkov sobotňajších volieb uviedol, že jeho zaujímal výsledok v Banskobystrickom kraji, z ktorého pochádza.

SMK chce oddane pracovať

Strana maďarskej komunity chce podporu zo strany voličov v sobotňajších voľbách do orgánov Vyšších územných celkov oplatiť oddanou a zodpovednou prácou. Uvádza sa to vo vyhlásení strany s tým , že do volieb išli so zámerom, aby si strana zachovala svoju doterajšiu silu, aby aj naďalej mohla byť súčasťou regionálnych záležitostí so zvláštnym dôrazom na osud oblastí aj s maďarským obyvateľstvom.

„Záväzky budúcich poslancov krajských samospráv majú mimoriadne vážny význam, veď závisí od nich pokrok regiónov. Do týchto volieb išli naši kandidáti s vedomím, že južné okresy sú v mnohom ohľade v horšej situácii ako väčšina okresov na Slovensku. V nastávajúcich piatich rokoch chcú tento trend obrátiť,“ uvádza sa vo vyhlásení strany.

Hospodársky rast regiónov, obnova ciest, investície, rozvoj zdravotníctva a sociálnych služieb, pestovanie kultúry, to všetko je podľa SMK v rukách zastupiteľstiev krajov. „Naši kandidáti sa postavili pred voličov s tým, že ich cieľom je konať v prospech dosahovania výsledkov. Teraz sa postavia pred úlohy a pred svoje predstavy a predsavzatia uvážlivo a s veľkou zodpovednosťou,“ dodala SMK.

OKS hovorilo o prejave občianskej zodpovednosti

Slovenskí voliči svojím hlasovaním jednoznačne odmietli fašizmus a zároveň vyslali Ficovmu Smeru silný signál o svojej nespokojnosti so správou vecí verejných v krajine. Uvádza sa to v stanovisku Občianskej konzervatívnej strany k sobotňajším krajským voľbám. Zároveň strana ďakuje všetkým voličom, ktorí využili svoje právo a odovzdali hlas demokratickým kandidátom na županov a poslancov krajských zastupiteľstiev.

„Ich konanie bolo prejavom občianskej zodpovednosti a dáva nádej na zmenu pomerov na Slovensku,“ konštatuje strana. Zároveň zvolených opozičných poslancov a predsedov krajov vyzýva, aby občanom ukázali, že správa vecí verejných môže byť skutočnou službou občanom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zsolt Simon #Andrej Danko #Peter Pellegrini #Magda Vášáryová #Milan Krajniak #SASKA