Viskupič: V kraji máme nášľapné míny

„Nikto nemá záujem o personálne čistky,“ povedal v súvislosti s plánovanými auditmi novozvolený trnavský župan Jozef Viskupič v rozhovore pre Pravdu.

05.11.2017 16:02
debata (1)

K zmene na poste predsedu kraja dochádza po troch volebných obdobiach na čele s dosluhujúcim Tiborom Mikušom. Viskupičovi prejavilo dôveru 42,9 percenta voličov, čo mu zabezpečilo viac ako desaťpercentný náskok pred porazeným Mikušom.

Zaskočilo vás hladké víťazstvo?

O zaskočení by som nehovoril. Formovali sme taký program, že ak voliči rozhodnú o našej výhre, tak máme jasnú víziu, akým spôsobom prebrať kompetencie úradu a urobiť z neho viditeľný úrad. Náskok, ktorý som získal, je zásluhou ľudí, ktorí sa rozhodli ísť voliť a vyjadrili svoj názor.

Viem, že sa to interpretuje ako víťazstvá a prehry. Ja si myslím, že vyhrala naša vízia a ľudia, ktorí ju podporili. Chcem všetkým odkázať, že politické tričká a názorové rozdiely by mali ísť bokom, pretože kraj má kompetencie, ktoré sú veľmi blízko k občanovi.

Zloženie krajského parlamentu prešlo výraznou zmenou. Nenaznačuje jeho podoba skôr lepšiu spoluprácu?

Vnímam to priaznivo. Počas môjho doterajšieho politického pôsobenia aj počas kampane mám blízko k formovaniu nezávislých. Dúfam, že tak ako sa vyskladajú kluby, budeme vedieť realizovať aj županský program.

Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Jozef Viskupič

Chcem sa tiež poďakovať kolegom, ktorí kandidovali za SMK a Most-Híd. Poslali mi blahoprajné esemesky a veľmi skoro po ohlásení výsledkov volieb tak otvorili komunikáciu. Predpokladám, že si vo veľmi blízkej dobe spolu sadneme.

Čo by ste označili za kľúčové momenty, ktoré prispeli k vášmu víťazstvu?

Je to celá mozaika. Z celonárodného pohľadu ľuďom prekážalo, že zaznievalo, že voči vládnej koalícii neexistuje žiadna alternatíva. Tieto voľby ukázali opak. Ďalej to boli témy, ktoré sme vedeli jasne pomenovať.

Máme tu nejaké „nášľapné míny“ ako napríklad dopravná situácia v Hlohovci či v Senici, letisko Piešťany či arogantný prístup kraja pri prenájme voderadského internátu. Ľudia videli, že o tom s nimi komunikujeme. Tretím momentom bolo to, že dosluhujúci župan nepredstavil žiadny volebný program, žiadnu víziu v ucelenom dokumente.

Ako jeden z prvých krokov avizujete finančný, právny a personálny audit. Najcitlivejšie je vnímaný ten posledný. Nastanú na úradníckych miestach zmeny?

Audit má znamenať to, že sa určí efektivita pracovných miest. Nikto nemá záujem o personálne čistky. Ak na úrade pracujú ľudia, ktorí boli prijatí na základe odbornosti a vedia si robiť svoju prácu, tak sa žiadneho takéhoto scenára nemusia obávať. Po týchto troch auditoch jednoducho narysujeme štartovaciu čiaru.

Chcete okrem dotiahnutia naštartovaných projektov zaviesť v župe aj niečo úplne nové?

Je to participatívny rozpočet, ktorý je novým dobre vystavaným nástrojom, prostredníctvom ktorého vieme do konania kraja vtiahnuť aktívnych občanov. Taktiež chcem, aby krajské zastupiteľstvo pravidelne zasadalo vo všetkých okresoch. Nebude zatvorené na župnom úrade, pretože chceme riešiť problémy priamo tam, kde vznikajú.

Ku ktorým trom najpálčivejším problémom si chcete okamžite po oficiálnom nástupe sadnúť?

Vnímam to skôr v balíkoch. Ako prvé je potrebné odstrániť arogantný prístup k samosprávam v kraji. Všetkým primátorom a starostom som už poslal výzvu, že ich pozývam k debate, aby sme naštartovali komunikáciu. Musíme ťahať za jeden povraz.

Ďalšou skupinou sú vypuklé problémy, ktoré som spomínal vyššie a ktoré vyžadujú reálne scenáre. Ide o dlhodobejšie projekty, preto na tom treba robiť od prvého dňa, aby sa mohli zrealizovať. Posledným balíkom je vytvorenie takých politických klubov a nastavenie takej politickej činnosti, aby sa nepolitikárčilo, ale aby sme vedeli účinne presadzovať programové body.

Ste tiež poslancom Národnej rady. Ktorá funkcia bude mať prioritu?

Županská. Po schôdzi, ktorá bude o rozpočte, sa v zmysle predvolebného záväzku svojho poslaneckého mandátu vzdávam. Týka sa to všetkých kandidátov OĽaNO a SaS, keďže to ako strany máme vo volebných programoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský samosprávny kraj #Jozef Viskupič