Kiska: Voľby priniesli signál, že extrémizmus vieme poraziť demokraticky

V sobotňajších voľbách do orgánov vyšších územných celkov zvíťazilo podľa prezidenta Andreja Kisku sebavedomé, moderné a demokratické Slovensko.

05.11.2017 16:07 , aktualizované: 06.11.2017 12:30
debata

„Vo väčšine samosprávnych krajov si ľudia zvolili zmenu. Ukázalo sa, že ak si voliči môžu vyberať z dobrých kandidátov, politická súťaž môže byť vyrovnaná a nič nie je dopredu vyhraté, či prehraté,“ napísal prezident na sociálnej sieti.

Zvoleným županom a poslancom samosprávnych krajov drží Kiska podľa vlastných slov palce. „Očakávam, že dokážu prispieť k rozvoju svojho regiónu a k zlepšeniu života ľudí, ktorí im dali dôveru,“ zdôraznil.

Kiska tiež uviedol, že ho teší, že „extrémisti dostali v sobotu výprask“. „Stovky ich kandidátov vo všetkých krajoch sme porazili našou najsilnejšou zbraňou – slobodným hlasovaním v demokratických voľbách. Nie, neznamená to, že fašistické zlo na Slovensku sme úplne potlačili. Ale urobili sme dôležitý krok,“ povedal prezident. Voliči Jána Luntera podľa hlavy štátu presvedčivo vyhnali fašistu z čela banskobystrickej župy a voliči v iných krajoch nedali extrémistom šancu uspieť.

Regionálne voľby podľa prezidenta Andreja Kisku priniesli signál, že extrémizmus a novodobých fašistov „vieme poraziť našou najsilnejšou zbraňou – slobodnými a demokratickými voľbami“.

„Len tento úspech nás nesmie uspať a musíme pokračovať ďalej. Musíme ukazovať občanom, že meníme našu krajinu, že vieme o našich problémoch a že o problémoch nielen hovoríme, ale ich aj riešime,“ hodnotil voľby prezident počas pracovného výjazdu v Námestove.

Boj ešte nie je vyhratý

„Miesto, na ktorom stojím, je veľmi symbolické. Na tomto mieste predseda jednej z pobočiek Kotlebovej strany surovo zbil turistu z Dominikánskej republiky len preto, že má inú farbu pleti. Toto miesto je práve po voľbách veľmi symbolické v tom, že hoci dostali extrémisti na frak, nesmieme poľaviť v súboji o srdce a charakter našej krajiny. Boj ešte nie je vyhratý,“ dodal Kiska pri brehu Oravskej priehrady.

Žilinského krajského predsedu Kotlebovej strany Ľudová strana Naše Slovensko Andreja M. v apríli tohto roku odsúdil Okresný súd Námestovo na 20 mesiacov s podmienečným odkladom na 30 mesiacov. Dôvodom bol útok na turistu z novembra 2014.

Podľa Kisku je dobrým signálom, že sa ľudia vedia spojiť. „Vedeli sa spojiť v banskobystrickej župe a ukázali, aké Slovensko chceme. Vo voľbách vyhralo sebavedomé Slovensko. Na jednej strane sa ukázalo, že pokiaľ sa vo voľbách postavia skutočne kvalitní kandidáti, tak nič nie je dopredu dané a politický boj je veľmi otvorený. Preto stále aj vyzývam ľudí, aby sa nebáli vstúpiť do politiky, že zmeny sú možné. Len treba, aby sa do politiky zapojili čestní a schopní ľudia,“ dodala hlava štátu.

Účasť v sobotňajších voľbách dosiahla podľa údajov Štatistického úradu SR 29,95%. Spomedzi 416 poslancov zvolených do krajských zastupiteľstiev bolo 161 nezávislých, čo predstavuje 38,70%. Za vládnu Stranu Smer -SD bolo zvolených 58 poslancov, čo predstavuje podiel 13,94%.

Spolu 37 poslancov bolo zvolených za koalíciu KDH, NOVA, OĽaNO a SaS. Ďalších 21 poslancov bolo zvolených za túto koalíciu rozšírenú o stranu OKS. SMK bude mať v krajských zastupiteľstvách 21 poslancov.

Pravicová koalícia získala posty županov v Trnavskom kraji (Jozef Viskupič), Žilinskom kraji (Erika Jurinová), Prešovskom kraji (Milan Majerský), Košickom kraji (Rastislav Trnka), ako aj v Bratislavskom (Juraj Droba).

Ján Lunter s podporou koaličných i opozičných strán zvíťazil v Banskobystrickom kraji. Svoje posty obhájili dvaja predsedovia – Jaroslav Baška v Trenčianskom kraji a Milan Belica v Nitrianskom. Obaja mali podporu koalície Smer-SD, SNS, Most-Híd.

debata chyba
Viac na túto tému: #reakcia #Andrej Kiska #voľby do VÚC 2017