Danko považuje výsledky volieb za historický úspech SNS

Slovenská národná strana (SNS) má historicky najvyšší počet poslancov vo VÚC. Povedal to predseda SNS a predseda parlamentu Andrej Danko na nedeľnej tlačovej besede s tým, že výsledky považuje za úspech.

05.11.2017 18:19
SNS: Výsledky volieb do VÚC Foto: ,
Zľava: Podpredseda SNS Jaroslav Paška, predseda SNS Andrej Danko a podpredseda Anton Hrnko počas vyhlásenia k výsledkom volieb do VÚC.
debata (1)

„Z hľadiska toho, kde SNS kedysi bola a kde je dnes, považujeme toto za úspech, SNS neprepadla,“ povedal s tým, že strana išla do volieb s 245 kandidátmi na poslancov a dosiahla najväčší počet priamych poslancov v krajských zastupiteľstvách. „Z hľadiska vývoja SNS považujem voľby za skúšku našich regionálnych kádrov, ako pracujú v okresoch a krajoch naši členovia. Najbližší snem SNS sa musí z výsledkov poučiť a v rámci štruktúr vyhodnotiť úspech aj neúspech,“ povedal Danko s tým, že všetky predvolebné dohody vedenie SNS nechávalo na regionálnych štruktúrach. Dodal, že v krajoch, v ktorých SNS uzavrela koaličné predvolebné dohody, boli úspešní. Bolo tomu tak v Nitrianskom kraji i Trenčianskom kraji. V Banskobystrickom tiež podporovala SNS kandidáta Jána Luntera spolu s ďalšími politickými vládnymi aj opozičnými stranami.

„Snažili sme sa, na úrovni, kde koalícia bola možná, dohody uzatvárať,“ povedal líder SNS. Národniari podľa neho zabojovali sami vo viacerých krajoch, kde kandidáti na krajských poslancov za SNS obstáli. Vyzdvihol Žilinský kraj, kde sa do krajského zastupiteľstva dostalo až päť kandidátov na čele s poslancom Národnej rady SR Štefanom Zelníkom. „SNS bude mať dvoch zástupcov v Prešovskom kraji a po jednom zástupcovi v Banskobystrickom a v Košickom kraji.“

Predseda parlamentu Danko poďakoval všetkým, ktorí organizovali voľby a ktorí na ne dohliadali. Zagratuloval všetkým, ktorí vo voľbách uspeli. „Nikto výsledky nespochybňuje. Snažil som sa apelovať na ľudí, aby politiku nevnímali ako proces, ktorý treba stále kritizovať. Treba sa zodvihnúť a ísť voliť,“ povedal a vyjadril z 29,95 percentnej účasti radosť. „Aj my, ústavní činitelia, máme nabádať, aby aj eurovoľby dopadli minimálne tak, ako dopadli voľby do VÚC,“ uviedol

Danko s predsedom vlády a lídrom Smeru-SD Robertom Ficom o výsledkoch krajských volieb zatiaľ nehovoril. Koaličné rozhovory sú podľa jeho slov naplánované na pondelok 6.novembra. Voľby nepovažuje však za výprask koalície. Za výsledky je podľa neho zodpovedá každá strana osobitne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #voľby do VÚC 2017