Pre korupciu v súvislosti so sobotňajšími voľbami obvinili šesť osôb

V súvislosti so sobotňajšími krajskými voľbami obvinila protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry z trestného činu volebnej korupcie šesť osôb. Ako dnes na brífingu uviedol Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, ide o tri samostatné prípady, pričom v dvoch bola cena jedného voličského hlasu vyčíslená na tri eurá. Všetky prípady objasnili policajti ešte pred samotnými voľbami.

06.11.2017 16:04
debata (2)

Prvý prípad sa týka Žilinského kraja. Obvinení Gustáv B., Jaroslav B. a Vladimír Č. ponúkali kandidátovi na poslanca, že mu za 3 000 eur zabezpečia 1 000 hlasov. Pri preberaní sumy ich na konci októbra zadržala polícia. V druhom prípade, ktorý sa týka Prešovského kraja, obvinený Štefan M. ponúkal, že pre kandidáta zabezpečí 2 600 hlasov.

Za to požadoval 7 800 eur, z ktorých 2 000 aj prebral a následne bol zadržaný. V treťom prípade obvinení Ondrej O. a Michal J. rozdávali v Medzilaborciach potenciálnym voličom potraviny za to, že budú hlasovať konkrétnym spôsobom. Následne od kandidáta na poslanca žiadali najskôr 1 000 a potom 3 000 eur na zabezpečenie týchto potravín. Oslovení kandidáti podľa Gašpara spolupracovali s políciou.

„V minulosti sme riešili predovšetkým korupciu, kde bol záujem jednotlivých kandidátov hľadať si tie voličské hlasy za úplatky a organizovať si voľby vo svoj prospech. Tentokrát to boli páchatelia, ktorí žijú alebo sú v kontakte so sociálne vylúčenými skupinami a tí aktívne oslovovali kandidátov s ponukou, že vedia zabezpečiť volebné hlasy za úplatky,“ vysvetlil Gašpar. V prípade dokázania viny hrozí obvineným z trestného činu volebnej korupcie trest až na rok väzenia.

Počas sobotňajších volieb sa policajti zaoberali 59 podnetmi súvisiacimi s možným narušením verejného poriadku. V 19 prípadoch išlo o trestné oznámenia, v 14 o priestupky a 26 prípadov predstavovali iné podnety. Na bezproblémový priebeh volieb dohliadalo 7 057 policajtov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #voľby do VÚC 2017