Škatule pre Kotlebu

Prvý pracovný deň po voľbách, v ktorých podnikateľ Ján Lunter (nezávislý) vyšachoval z kresla šéfa banskobystrického kraja extrémistu Mariana Kotlebu, bola atmosféra na župnom úrade i na krajskom zastupiteľstve nezvyčajne pokojná.

06.11.2017 18:50
04-bystrica-4x Foto:
Pred banskobystrickým župným úradom pribúdali škatule od sobotňajšej noci. Študent Martin (23) nám poslal fotografiu z nedele. Svoje krabice tam napokon nepridal.
debata

Väčšina poslancov sa zhodla, že na Kotlebovi a jeho pravej ruke Milanovi Uhríkovi nebolo na prvý pohľad nič poznať, niektorí však z nich vycítili nervozitu.

Pondelňajšie zastupiteľstvo zvolal Kotleba asi dva týždne pred voľbami, ktoré vôbec nekomentoval. Podľa poslanca Jána Tomáša (nezávislý) sa ich výsledky nepremietli do rokovania poslancov. „Atmosféra bola pokojná, akoby žiadne voľby túto sobotu ani neboli,“ povedal Tomáš. Voľby boli témou len medzi poslancami v kuloároch.

Ako vždy

„Kotleba sa správal ako vždy. Akoby všetko pokračovalo ďalej. Iba ho naštvalo, že som dal návrh na stiahnutie troch bodov, ktoré boli na programe. Argumentoval som tým, že je absurdné, aby sme menili niečo vo všeobecne záväzných nariadeniach, keď o mesiac tu bude nový predseda a nové zastupiteľstvo,“ priblížil poslanec Ľubomír Motyčka (nezávislý).

Poslankyňa Božena Kováčová (Smer) vnímala zmenu v správaní župana i Uhríka. „Bolo evidentné, že Kotleba bol nervózny a pokorný. Mimoriadne neprotirečil, dokonca sa radil s hlavným kontrolórom, čo u neho nie je zvykom. Pri niektorých veciach sa mu triasol hlas. Bolo vidieť, že s pánom Uhríkom nie sú vo svojej koži. Boli to úplne iní ľudia,“ komentovala. Ani do miestnosti podľa nej nevstupovali sebavedome.

O termíne ustanovujúcej schôdze Kotleba poslancov neinformoval. Podľa zákona o samospráve vyšších územných celkov musí ustanovujúce zastupiteľstvo zvolať do 30 dní odo dňa vyhlásenia volebných výsledkov.

Vydýchnutie

Podľa Motyčku bolo mierne uvoľnenie badať medzi pár pracovníkmi úradu, ktorí neboli dosadení Kotlebom. „Bolo na nich vidieť oživenie. Nebáli sa ku mne prihlásiť. Predtým to bolo len opatrne a teraz mi aj blahoželali k zvoleniu za poslanca.“ Nálada na úrade sa po výsledkoch sobotňajších volieb trochu mení. Na zastupiteľstvo sa dokonca dostali aj novinári, ktorí tam mali predtým zákaz. „V pondelok ich nikto ani nezastavil,“ doplnil Motyčka.

Porážka Kotlebu inšpirovala k netradičnej aktivite aj verejnosť. Od volebnej noci pribúdali pred budovou župného úradu, ktorá sídli na banskobystrickom námestí, kartónové krabice. Kotlebovcom, ktorí vo voľbách utrpeli zdrvujúcu porážku, chceli ľudia aspoň symbolicky pomôcť s vysťahovaním. Zbierka, ktorá bola podporená výzvou na sociálnej sieti, sa začala už počas sobotnej volebnej noci.

„Neviem, kto za tým stojí. Chceli sme urobiť niečo podobné, ale predbehli nás,“ hovorí Martina Strmeňová, koordinátorka banskobystrickej platformy Nie v našom meste. Tá združuje aktivistov a dobrovoľníkov, ktorí sledujú dianie v župe od nástupu extrémistu Mariana Kotlebu na post predsedu kraja.

Situácia pod kontrolou

V pondelok ráno prišli pred úrad so škatuľami aj členovia platformy. „V okolí sa pohybovalo niekoľko ľudí s krabicami v rukách, najmä mladých. Keďže tam boli mestskí policajti, mali asi trošku obavy ich tam nechať. Potom sa však osmelili,“ prezradila Strmeňová. Nikto to podľa nej nekoordinoval. „Krabice pribúdali spontánne,“ dodala s tým, že aktivita ľudí vrcholila najmä v nedeľu večer.

Náčelník banskobystrickej mestskej polície Miroslav Bálint potvrdil, že situáciu sledujú. „V centrálnej mestskej zóne je hliadka 24 hodín denne. Na námestí máme aj mestské kamery, ktoré sledujú ľudia z chránenej dielne. Keď vidia, že sa tam niečo deje, hlásia to operačnému dôstojníkovi, ktorý tam posiela hliadku.“

Kto chce priniesť krabice pred úrad, musí mať podľa neho povolenie na zvláštne užívanie miestnej komunikácie, inak sa dopúšťa priestupku, hoci ide len o symbolické vyjadrenie názoru. „Ak chcú ľudia aj napriek tomu nosiť krabice, môžu tak urobiť v čase, keď je úrad otvorený a nechať ich vo vnútri,“ dodal Bálint.

Policajná hliadka zaevidovala viacerých ľudí, ktorí chceli kotlebovcom zanechať kartónový odkaz. Dvoch z nich napokon pokutovala. „V nedeľu dostal každý pokutu vo výške 30 eur za znečisťovanie verejného priestranstva,“ informoval náčelník mestskej polície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #BBSK #ĽSNS #voľby do VÚC 2017