Fico opäť strašil pravicovou vládou, pripustil, že po voľbách taká vznikne

Predseda vlády Robert Fico varoval pred možnou budúcou vládou zostavenou z piatich pravicových strán. "Sme racionálni politici a musíme pripustiť aj takúto alternatívu, že na základe určitých výsledkov dôjde k takémuto rozhodnutiu voličov," povedal Fico.

20.04.2010 09:57 , aktualizované: 16:37
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (556)

Podľa jeho slov by však v tomto prípade Slovensku hrozila politická nestabilita. „Sú to politické strany, ktoré všetky prešli rozpadmi politických klubov, odchodom poslancov, nehovoriac o tom, že sú to politické strany, ktoré majú diametrálne odlišné postoje.“

Fico poznamenal, že jeho strana Smer má záujem zostaviť po júnových parlamentných voľbách nový kabinet. „Máme ambíciu byť najúspešnejšími vo voľbách a súčasne zostaviť vládu so silným mandátom politického subjektu, ktorý reprezentujeme,“ do­dal.

Fico v minulosti opustil Stranu demokratickej ľavice, aby založil Smer a jeho súčasní koaliční partneri HZDS a SNS sú tiež poznačení rozpadmi a spájaniami a odchodmi poslancov z ich poslaneckých klubov. Fico sa však na túto tému odmietol vyjadriť. Odmietol názor, že tlačová beseda na úrade vlády je stranícka.

Smer: Neagitujeme, iba hovoríme o stabilite

„Toto nie je stranícka tlačovka. My hovoríme o jasných alternatívach zostavenia vlády. To nemá nič spoločné so straníckou tlačovkou,“ tvrdil Fico. Podľa neho tlačová beseda s účasťou „smeráckych“ podpredsedov vlády nie je „žiadna agitka“, ale chce takto hovoriť o stabilite Slovenska v čase hospodárskej krízy. „Tak snáď ako predseda vlády môžem povedať, že zlepenec piatich pravicových strán je proti stabilite, je proti istote ľudí v čase hospodárskej krízy.“

Podľa Fica sa slovenské pravicové strany dohodli na spoločnom postupe na predsedníctve Európskej ľudovej strany (EPP). „Na predsedníctve EPP povedali tri rozhodujúce strany: My tri slovenské opozičné strany chceme vyslať odkaz, že bude potrebný rovnaký zásah ako v roku 1998 až 2006. To je ich výzva, my reagujeme na ich slová,“ tvrdil Fico.

Dodal, že pravicu na Slovensku spojí nenávisť voči Smeru. „Tam je taká veľká nenávisť vo vzťahu k nám, že urobia všetko pre to, aby sa dali dohromady. My nie sme naivní politici, my vieme, o čo sa hrá, takže my zabojujeme,“ povedal premiér a dodal, že Smer chce vyhrať voľby a zostaviť budúcu vládu.

SDKÚ by vraj privatizovala a nestavala diaľnice

Ak by sa dostala do vlády SDKÚ, tak by sa podľa Fica snažila o privatizáciu strategických podnikov, o zastavenie výstavby diaľnic a o zavedenie poplatkov v zdravotníctve. „Určite by SDKÚ pristúpila aj k zmene postavenia Úradu pre reguláciu v sieťových odvetviach, čo by znamenalo významnú mieru deregulácie a uvoľnenie rúk monopolom,“ povedal Fico.

V prípade vstupu KDH do vlády by bolo možné očakávať zvýhodňovanie súkromného školstva na úkor verejných škôl, spoplatnenie denného vysokoškolského štúdia. „Pokiaľ ide o SMK, určite by to bol koniec zákona o štátnom jazyku,“ povedal Fico. Podľa neho by sa SMK snažila vytvoriť ďalšiu maďarskú univerzitu na Slovensku. Zároveň by účasť SMK vo vláde znamenala oslabenie národnoštátnych záujmov, lebo Fico považuje predsedu SMK Pála Csákyho za predĺženú ruku Viktora Orbána, predsedu Fideszu, víťaza parlamentných volieb v Maďarsku.

Čo sa stalo, má Smer nejaký prieskum, pýta sa KDH

Čo sa stalo od minulého týždňa, že musel premiér Robert Fico zvolávať na Úrade vlády tlačovú besedu k straníckym témam, má Smer nejaké nezverejnené prieskumy preferencií, pýta sa predseda KDH Ján Figeľ.

„Smeru sa môže stať, že bude de jure víťazom volieb, ale nie de facto,“ upozornil Figeľ. Slovensko bolo už dvakrát svedkom, že ten, kto bol prvý, nebol skutočným víťazom volieb. „Stalo sa tak v roku 1998 aj v roku 2002, bolo to demokratické a slovenské,“ konštatuje Figeľ. KDH preto považuje za víťazov volieb tých, ktorí dokážu zostaviť stabilnú vládu.

Fico vyhlásil, že sa slovenské pravicové strany dohodli na spoločnom postupe na predsedníctve Európskej ľudovej strany. Kresťanskí demokrati dohodu piatich pravicových strán odmietajú. „Taká dohoda neexistuje. …. Existuje však zodpovednosť a odovzdanosť vyhrať parlamentné voľby,“ uviedol Figeľ. Premiér prirovnal možné partnerstvo pravičiarov k „zlepencu“ rôznych názorov. KDH sa jasne nevyjadrilo, či by vytvorilo koalíciu s liberálnymi stranami. „Sú témy, pri ktorých sa nezhodneme, a ak by mali byť kriteriálne, tak tá alternatíva je pod veľkým otáznikom,“ povedal Figeľ.

KDH kritizuje politickú agitáciu, akú podľa ich slov predviedol Robert Fico. Kresťanskí demokrati vyzývajú Roberta Fica, aby nestrašil a aby na stranícke tlačovky využíval radšej stranícku pôdu. Figeľa zaujíma, za akú cenu poskytuje Úrad vlády SR priestory politickým stranám a či bola na tlačovke hovorkyňa vlády Silvia Glendová v rámci dovolenky alebo za peniaze daňovníkov.

Fronc: Prečo dáva Fico syna do súkromnej školy?

Vystúpenie premiéra Roberta Fica označil poslanec za KDH Martin Fronc za farizejstvo. Fico totiž varoval, že KDH v pravicovej vláde by tak ako v minulosti zvýhodňovalo súkromné školstvo na úkor verejných škôl. To bol program, ktorý presadzoval minister Martin Fronc.

„To je farizejstvo. Prečo dáva syna do súkromnej školy. KDH vždy presadzovalo, aby dieťa bolo v akejkoľvek škole rovnoprávne, teda aby na dieťa dostávala škola rovnaké peniaze, bez rozdielu jej typu,“ uviedol Fronc.

SMK: Je čudné, že tlačovka bola na Úrade vlády

Strana maďarskej koalície považuje za čudné, že stranícka tlačová konferencia Smeru-SD sa uskutočnila v priestoroch Úradu vlády. „Považujeme to za zneužitie právomoci predsedu vlády SR. Zdá sa, že vedenie Smeru je nervózne pred nastávajúcimi parlamentnými voľbami,“ uvádza sa v reakcii SMK na tlačovú besedu premiéra a predsedu Smeru Roberta Fica.

SMK je presvedčená, že trojica SMK – SDKÚ-DS – KDH môže viesť Slovenskú republiku oveľa prijateľnejším, odborne fundovanejším a európskejším spôsobom ako súčasná vládna koalícia.

Kusý: Tlačovka bola ako kačica

Tlačová beseda predsedu vlády Roberta Fica aj za účasti „smeráckych“ podpredsedov kabinetu na Úrade vlády bola podľa politológa Miroslava Kusého ako kačica. „To máte ako s tou kačicou. Vyzeralo to ako tlačovka na úrade vlády, prebiehalo to ako stranícka tlačovka na úrade vlády. Takže otázka je, čo to potom bolo? No logická odpoveď je, že to bola stranícka akcia, ktorá by na úrad vlády nemala patriť, hoci je to zaužívaný úzus. Ale je to veľmi zlý zvyk, pretože sa zneužíva pôda úradu vlády pre takéto akcie,“ povedal Kusý.

Mesežnikovi pripomína premiér Fico rétorikou Mečiara

„Predseda vlády a predseda strany Smer-SD Robert Fico pripomína svojou rétorikou a postojmi predsedu HZDS Vladimíra Mečiara vo volebnom roku 1998,“ tvrdí politológ Grigorij Mesežnikov. Reagoval tak na Ficove varovania, že by mohol po júnových parlamentných voľbách zostavovať „zlepenec“ slovenských pravicových strán.

„To isté robil Vladimír Mečiar v roku 1998, keď upozorňoval na to, že tu vznikne zlepenec po tých voľbách,“ povedal Mesežnikov. Dodal, že z Ficovej strany by mohlo ísť aj o sebanaplňujúce proroctvo. „Presne to isté sa stalo v roku 1998. Presne vtedy HZDS a Mečiar hovorili o tom, čo všetko sa môže na Slovensku udiať v prípade, ak sa k moci dostanú opozičné strany,“ vysvetlil politológ. Poukázal na to, že Fico má rovnakú rétoriku ako Mečiar, lebo ten tiež hovoril o zlepenci. „Potom ten zlepenec ale fungoval osem rokov. A ten zlepenec odstránil demokratické deformácie, vrátil Slovensku šance na vstup do EÚ a NATO a uskutočnil reformy. A bolo to obdobie najstabilnejšieho vývoja,“ zhodnotil Mesežnikov.

Podľa Mesežnikova Fico pri svojich predpovediach preberá vzor z Českej republiky. „Tam sociálna demokracia takýmto spôsobom straší svojich priaznivcov možnosťou prebratia moci pravicovými stranami a už za nich akoby prezentuje, čo by ony robili. To je presne ten istý princíp, prístup, ktorý sa uplatňuje teraz v Českej republike. To vôbec neprekvapuje, to iba Robert Fico imituje svojho straníckeho partnera v Českej republike,“ skonštatoval politológ.

Mesežnikov si myslí, že Fico si uvedomuje možnosť, že stredopravé strany môžu uspieť vo voľbách. „Robert Fico teraz pracuje s jednou z možností povolebného vývoja. Samozrejme šance na takýto vývoj sa zvýšia v prípade, ak sa do parlamentu nedostane aspoň jedna zo súčasných vládnych strán, alebo sa tam dostane všetkých päť stredopravých strán,“ povedal politológ.

Podľa neho však Fico potrebuje mobilizovať svojich voličov prostredníctvom programového posolstva jeho strany a interpretovaním postojov a zámerov opozície tak, aby im porozumel volič Smeru. Fico sa tak snaží podľa politológa vopred neutralizovať opozíciu v prípade nejakej oponentúry. Organizovanie straníckych tlačových besied na pôde úradu vlády, tak ako to dnes urobil Fico, je podľa politológa zneužívanie verejných administratívnych zdrojov na prezentáciu straníckych pozícii. „To je podľa mňa absolútne neprípustné,“ skonštatoval Mesežnikov.

556 debata chyba