Kaliňák vyčistil cesty, káuz sa však nezbavil

Keby mal vyvodiť zodpovednosť za škandály, ktoré sa v jeho rezorte objavili, v kresle by už dávno nesedel. Minister vnútra Robert Kaliňák však z početných káuz vždy vykľučkoval s tým, že ich označil za zlyhania podriadených.

21.04.2010 09:42
Robert Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata (103)

Poslednou bola výbušnina, ktorú policajti počas cvičenia na popradskom letisku zabudli v batožine nič netušiaceho cestujúceho. Ten ju dopravil až do Írska, kde ho niekoľko hodín potom zadržiavala polícia a Slovensko čelilo medzinárodnej blamáži. Kaliňák aj toto ustál. Opozícii sa ho nepodarilo odvolať a dôsledky sa aj v tomto prípade vyvodzovali len na nižších miestach.

Podobne to bolo aj pri predchádzajúcich prešľapoch, ako bol napríklad sporný zásah proti demonštrantom za ľudské práva v Číne či proti kazašskej novinárke, protestujúcej počas návštevy prezidenta Nursultana Nazarbajeva na Slovensku. Nehovoriac o videu zachytávajúcom policajtov, ako šikanujú rómskych chlapcov.

Čo sa podarilo

Schengen – polícia získala vstupom do schengenského priestoru koncom roka 2007 právo zakročiť v susedných štátoch, ale aj prístup k novým databázam, napríklad odtlačkov prstov, DNA a evidencie vozidiel v Schengene.
Bezpečnejšie cesty – obetí na cestách v roku 2009 oproti tomu predošlému ubudlo o vyše 37 percent. Hlavným dôvodom je nový cestný zákon, ktorý platí od vlaňajšieho februára.
Zníženie kriminality – jej objasnenosť stúpla o 3 percentá.
Nové preukazy – európske občianske preukazy sa začali vydávať v roku 2008, technické prídu v júni 2010.
Zvýšenie platov – pôvodne sa zvyšovanie od marca 2008 malo týkať len policajtov, prilepšila si aj Železničná polícia či justičná stráž.

Čo splniť nedokázal

Terminály – už takmer rok mali vodiči za pokuty platiť aj platobnými kartami. Štátni policajti na rozdiel od niektorých mestských však terminály nemajú dodnes.
Kamery v policajných autách – začiatkom minulého roka minister vyhlásil, že autá dopravných policajtov budú vybavené kamerami, aby sa predchádzalo korupcii.


Napriek všetkým škandálom však policajti za ministrom stoja. Podporu mu prišli vyjadriť aj počas odvolávania v parlamente začiatkom tohto roka. Postaral sa im totiž o vyššie platy.

Okrem toho sa mu podarilo dobehnúť zameškané pri zabezpečení východnej hranice, aby sa Slovensko mohlo stať členom schengenského priestoru. V plnení kritérií sme totiž ešte za bývalej vlády značne zaostávali.

Za jeho úspech analytici označujú aj nový cestný zákon, ktorým sa zvýšili pokuty a zaviedli niektoré prvky na zvýšenie bezpečnosti na cestách. Odkedy začal platiť, na našich cestách sa podľa policajných štatistík zabilo a zranilo menej ľudí. Kaliňák zrejme dokáže naplniť požiadavku Európskej únie o znížení počtu obetí dopravných nehôd v roku 2010 na polovicu v porovnaní s rokom 2002.

Nie je však už celkom isté, či skutočne ubudlo aj havárií. Nový zákon totiž zmenil podmienky, keď treba dopravnú nehodu hlásiť. Ak totiž nie je pri nikto zranený a škoda nepresiahla 3¤983,27 eura, vodiči nemusia k nehode volať policajtov. To znamená na papieri ich je menej, ale tie neohlásené už nik nesleduje.

Za Kaliňáka klesla aj kriminalita. V rokoch 2007 – 2009 klesla o 13 percent v porovnaní s rokmi 2003 – 2005, keď na Kaliňákovom mieste sedel Vladimír Palko. „Ľudia stratili chuť oznamovať menej závažné trestné činy, čo platí najmä o korupcii. Policajti si neprijímaním trestných oznámení zlepšujú štatistiku,“ komentoval pred časom tento pokles bývalý minister vnútra.

Minister vnútra Rober Kaliňák Foto: Ľuboš Pilc
Robert Kaliňák Minister vnútra Rober Kaliňák

Hodnotenie Pravdy
známka: 3

Kaliňáka niektorí považujú za jedného z najlepších ministrov vnútra. Policajtom zlepšil pracovné podmienky a zaslúžil sa o bezpečnejšie cesty. Navyše sa mu podarilo splniť kritériá na vstup do schengenského priestoru, v ktorých plnení Slovensko za bývalej vlády značne zaostávalo. Niektoré zo sľubov však nedodržal a navyše rezort čelil početným závažným kauzám.


Naopak, s niektorými zo sľubov mešká Kaliňák už takmer rok. Vodiči napríklad stále nemôžu platiť za pokuty pomocou platobných kariet. Policajtom totiž chýbajú terminály, ktoré minister vnútra sľuboval už pred desiatimi mesiacmi. Výsledkom je množstvo odobratých vodičských preukazov, keďže pri vyšších pokutách nie sú mnohí previnilci schopní zaplatiť za priestupok na mieste. Minister sa tiež doteraz nedokázal porátať s korupciou v radoch policajtov, ktorú chcel znížiť aj zavedením kamier do policajných áut.

Kauzy, ktoré sprevádzali Kaliňáka

August 2006. Študentka Hedviga Malinová prišla... Foto: Archív polície
Hedviga Malinová August 2006. Študentka Hedviga Malinová prišla do školy s viditeľnými zraneniami.

Hedviga Malinová
- študentka maďarskej národnosti tvrdila, že ju zbili preto, lebo rozprávala po maďarsky. Kaliňák vyhlásil, že si bitku vymyslela. Vyšetrovanie sa doteraz neskončilo

Roman Červenka Foto: Ľuboš Pilc
Červenka Roman Červenka

Roman Červenka
- polícia ho v januári 2008 obvinila z bankovej lúpeže. Hliadke ušiel cez okienko na toalete, keď ho viedla k lekárovi. Na úteku bol štyri mesiace. Lúpež mu napokon nedokázali

Ladislav Rehák (vľavo) a Ernest Valko v roku... Foto: Ivan Majerský
Rehák, Valko Ladislav Rehák (vľavo) a Ernest Valko v roku 2006, keď čelili obvineniu z vydierania.

Právnik Ernest Valko a podnikateľ Ladislav Rehák
- policajti ich obvinili z vydierania účtovníčky a Viliama a Rastislava Vittekovcov, ktorí pre Reháka vykupovali pozemky. Rehák s Valkom boli niekoľko dní väznení. Generálna prokuratúra ich stíhanie zastavila

Futbalový zápas v Dunajskej Strede Foto: SITA
DAC - Slovan, fanúšikovia Futbalový zápas v Dunajskej Strede

Futbalový zápas v Dunajskej Strede
- po zásahu polície skončilo viacero ľudí v nemocnici. Polícia pre výtržnosti predviedla vyše 30 osôb, z toho 17 občanov Maďarska

Policajti donútili mladých Rómov, aby sa fackali. Foto: video SME
Rómovia, polícia Policajti donútili mladých Rómov, aby sa fackali.

Mučenie detí v Košiciach
- Na verejnosť sa dostal videozáznam, na ktorom policajti v marci 2009 týrali rómskych chlapcov, ktorí okradli starú ženu o kabelku. V malej miestnosti sa museli vyzliecť, nútili ich navzájom sa biť, fackovať, bozkávať a huckali na nich psov

Demonštrácia za ľudské práva v Číne Foto: Ľuboš Pilc
protest, čínsky prezident, Demonštrácia za ľudské práva v Číne

Demonštrácia za ľudské práva v Číne
- na proteste počas návštevy čínskej hlavy štátu zakročila polícia proti slovenským demonštrantom. Postavila sa na stranu čínskych mužov v čiernom. Zákrok musel Kaliňák vysvetľovať v parlamente

Kazašská novinárka Balli... Foto: Robert Hüttner
Kaliňák, Maržecová Kazašská novinárka Balli Maržecová.

Zásah proti kazašskej novinárke Balli Marzecovej
- novinárka protestovala proti stavu demokracie v Kazachstane počas návštevy prezidenta Nursultana Nazarbajeva na Slovensku. Polícia ju zatkla, Kaliňák sa jej ospravedlnil a ponúkol jej pobyt v Tatrách

Kaliňákova rýchla jazda Foto: Pravda, Pravda
Kaliňák Kaliňákova rýchla jazda

Kaliňákova rýchla jazda
- auto ministra vnútra sa po Bratislave rútilo rýchlosťou vyše 100 kilometrov za hodinu, hoci mal ísť päťdesiatkou. Stalo sa tak v prvý deň platnosti nového cestného zákona

Policajt, ktorý podstrčil výbušninu nič... Foto: Ivan Majerský
batožina, letisko, cestovanie Policajt, ktorý podstrčil výbušninu nič netušiacemu pasažierovi, môže dostať päťročný trest.

Zabudnutá výbušnina v lietadle
- začiatkom tohto roka zabudli policajti pri cvičení na popradskom letisku v batožine cestujúceho výbušninu. S ňou odišiel až do Írska a Slovensko čelilo medzinárodnému škandálu

Františkáni Foto: SHUTTERSTOCK
cirkev, kňaz, biblia, omša, kostol, kresťania, kríž, Kristus, Ježiš Františkáni

Františkáni
- zo zneužívania dvoch maloletých chlapcov obvinili policajti troch františkánov. V kláštore zhabali cédečká a počítače. Neskôr vyšlo najavo, že chlapcov mnísi nezneužívali

103 debata chyba