SMK nasadí do kampane bilbordy v maďarčine. Na protest

Strana maďarskej koalície (SMK), ktorá zastupuje maďarskú menšinu na Slovensku, nasadí v kampani pred júnovými parlamentnými voľbami bilbordy v maďarčine. Chce tým upozorniť na vlani prijatý jazykový zákon, ktorý posilnil postavenie slovenčiny. Ministerstvo kultúry postup opozičnej strany kritizovalo.

30.04.2010 21:48
jazykový zákon, bilbord Foto:
Bilbordy SMK kritizovali jazykový zákon aj v minulosti.
debata (180)

„Výlučne sa jedná o bilbordy, kde budeme komunikovať v maďarskom jazyku. (…) Je to náš protest proti jazykovému zákonu,“ povedal novinárom podpredseda SMK József Berényi.

Ministerstvo kultúry reagovalo, že postup SMK preverí. Za porušenie jazykového zákona hrozí previnilcom pokuta do 5 000 eur. Pred uložením sankcie však ministerstvo musí vinníka na porušenie zákona najskôr upozorniť.

Jazykový zákon prispel k zhoršeniu beztak komplikovaných vzťahov medzi Bratislavou a Budapešťou. Na juhu Slovenska žije približne polmiliónová maďarská menšina. Jej príslušníci budú môcť v nadchádzajúcich voľbách okrem SMK podporiť aj novú stranu Most-Híd, ktorú založil bývalý šéf SMK Béla Bugár.

Most-Híd však vo väčšej miere chce osloviť aj voličov slovenskej národnosti. Popularita oboch strán sa pohybuje okolo päťpercentnej hranice potrebnej pre vstup do parlamentu.

180 debata chyba