Najvernejších voličov má KDH, časť im však odišla k Smeru

Šesť týždňov pred voľbami majú strany ešte čas zobrať si navzájom voličov alebo motivovať nerozhodnutých, aby prišli voliť a dali im hlas. Z vládnych strán by sa mala najviac snažiť SNS. Práve ona má z parlamentných strán najmenej stabilného voliča. Prieskumy ju nechávajú kolísať okolo hranice zvoliteľnosti do Národnej rady.

04.05.2010 10:12
voľby v Šenkviciach Foto:
Ilustračné foto.
debata (46)

Prieskum agentúry MVK zo 16. až 23. apríla, ktorý poskytla Pravde, potvrdzuje preberanie voličov SNS aj HZDS najsilnejšou stranou – Smerom. SNS by dnes volilo len 42 percent tých, ktorí jej dali hlas pred štyrmi rokmi. 35 percent prechádza k iným stranám, z toho dve tretiny k Smeru.

HZDS zostalo 49 percent stúpencov z minulých volieb. Ďalších 42 percent išlo inam, viac ako polovica k Smeru. „Vladimír Mečiar má napriek nepriaznivým preferenciám na hranici zvoliteľnosti stále istotu pevného jadra voličov,“ myslí si Ján Baránek z agentúry Polis. Jindřich Bardon z Median.sk očakáva, že SNS i HZDS sa do parlamentu dostanú, hoci tesne.

Najviac sa na svojich voličov môže spoliehať KDH, 78 percent tých, ktorí ho volili v roku 2006, sa preň rozhodlo aj tentoraz. Hoci odborníci z Median.sk hovoria o prelievaní voličov medzi KDH a SDKÚ, prieskum MVK ukazuje čiastočný presun kresťanských voličov k Smeru. Z 15,5 percenta ľudí, ktorí sa od KDH odvrátili, polovica prešla k Ficovi.

Koľko získajú strany vo voľbách podľa riaditeľa Median.SK Jiřího Bardona:

*** Smer** 36 – 40 %
* KDH 12 %
* SDKÚ 16 – 18 %
* HZDS a SNS po 5 – 7 %
* SMK a Most si rozdelia okolo 11 percent, otázkou je, ako
* SaS bude mať menej, ako hovoria prieskumy, ale do parlamentu sa zrejme dostane


Dzurindovej SDKÚ zobrala najviac hlasov zasa nová strana SaS. SDKÚ má 52 percent stabilných voličov, 32 percent jej odišlo, z toho viac ako polovica k Richardovi Sulíkovi. Ten vzal pár percent aj Smeru.

Smer je druhou najstabilnejšou stranou, hoci ho opustila takmer polovica voličov. Fico si to vynahradil u koaličných partnerov. Smeru zostalo 59 percent priaznivcov z posledných volieb, odišlo 22 percent, z nich tretina k SaS. Ďalších 19 percent voličov sa zaradilo medzi nerozhodnutých.

Agentúry MVK aj Polis zaznamenali v prieskumoch opakovaný pokles Smeru. Podľa predošlého prieskumu MVK by pravica získala viac mandátov ako terajšia koalícia, aprílové šance sa vyrovnali na remízu. Podľa údajov Median.sk Smer neklesá tak ako v ostatných agentúrach a Bardon si myslí, že Smer nepotrebuje ďalších voličov.

Maďarskí voliči, ktorí odovzdávajú vo voľbách asi 11 percent hlasov, majú na výber SMK a Most Bélu Bugára. Podľa Bardona budú radi, keď sa do parlamentu dostane aspoň jedna z týchto strán. „Pustili sa do veľkého rizika. Budú musieť dbať, aby sa hlasy rozdelili na polovicu,“ hovorí. Viac šancí dáva SMK, keďže volič sa napokon rozhoduje konzervatívne a uprednostní tradíciu. Baránek však pripomína, že Bugár je dlhodobo najobľúbenejším politikom u maďarskej menšiny. Pre Most môže byť osudové jedno percento, ktoré môže podľa odborníkov získať od slovenských voličov.

Prieskum MVK hovorí aj o tom, že volebná účasť bude nízka. Haulík nevylučuje, že k voľbám príde menej ako polovica voličov, najmenej od roku 1989. Podľa Bardona nemusí byť taká nízka. „Bude to cez 60 percent,“ odhaduje.

Nižšia volebná účasť je prirodzená, dodáva Baránek z agentúry Polis. „Stratila sa hrozba Mečiara, ktorá aktivizovala voličov v rokoch 1998 a 2002. Už nerozhodujeme o smerovaní krajiny. Pre pravicového voliča nie je Fico takou hrozbou, ako bol Mečiar,“ povedal.

voliči strán
voliči strán voliči strán
46 debata chyba