SNS odštartovala kampaň na hranici trestného činu

SNS sa pustila do predvolebnej kampane síce neskôr ako väčšina ostatných strán, ale o to ostrejšie. V uliciach sa objavili bilbordy, ktoré sú na hranici trestného činu podnecovania k rasovej neznášanlivosti. V niektorých denníkoch sa zas objavili jej inzeráty šíriace obavy z Maďarov.

04.05.2010 21:00
SNS, voľby, bilboard Foto:
Predvolebný pútač SNS.
debata (347)

Kým v tlači spod dvokríža vyzýva, „Aby naše hranice zostali našimi hranicami,“ lebo"história sa môže zopakovať" a preto výroky maďarských politikov „nesmú zostať bez odpovede“, na plagátoch s fotografiou Róma je heslo: „Aby sme nekŕmili tých, ktorí nechcú pracovať.“

„Je to podnecovanie k rasovej neznášanlivosti,“ hovorí právnik Ivan Kamenec. Europoslankyňa Monika Beňová zo Smeru považuje kampaň SNS za rasistickú a tvrdí, že prokutarúra by mala konať. „Nemôžme nezasiahnuť len preto, že by to mohlo SNS pridať percentá,“ dodáva. Odmieta útoky na južného suseda a koaličnému partnerovi odkazuje, aby radšej vysvetlili voličom kauzy na ich ministerstvách. „Dnes som hovorila su sudcami na Európskom súdnom dvore zhodou okolností aj o otvorení Trianonskej zmluvy, ktorou pravidelne straší SNS. Jednoznačne to nie je možné, je to právne úplne irelevantné,“ povedala Beňová.

„Absolútne nič nám nehrozí,“ zdôrazňuje bezpečnostný analytik Róbert Vašš. Popri bezpečnostných zárukách, ako je partnerstvo v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii pripomína, že slovenskí a maďarskí vojaci veľmi dobre spolupracujú. V spoločnej jednotke OSN na Cypre, dokonca pod spoločným slovensko-maďarským velením.

Kým Slota apeluje na najnižšie pudy svojich voličov tvrdením, že Maďari k nám chcú poslať armádu po nových mostoch cez Dunaj, ministri zahraničných vecí oboch krajín v marci ocenili slovensko-maďarské modré prilby cenou priateľstva.

Politológ Miroslav Kusý hovorí, že hlavným motívom SNS je nenávisť a výzva na boj. „V tom sa nelíšia od extrémistov, ktorí vychádzajú v uniformách do ulíc.“ Kampaň len odráža, že jediným zmyslom existencie SNS je boj proti Maďarom a Rómom. Beňová dodáva, že žiadny iný program strana ani nemá.

347 debata chyba