Predvolebné sľuby strany nesplnili, viac pútali kauzami

Takmer všetko, čo SNS a HZDS nasľubovali svojim voličom pred štyrmi rokmi, môžu dnes sľubovať zasa. Nájomné byty uľahčujúce štart pre mladé rodiny, razantné zníženie odvodov či lieky zadarmo pre seniorov a deti.

10.05.2010 08:49
debata (43)

Nič z toho nesplnili, aj keď pravda je, že v koalícii hrali popri Smere len druhé husle. Slotova a Mečiarova strana však zlyhali aj v tých oblastiach, za ktoré vo vláde zodpovedali. Čím sa zapísali do povedomia, boli najmä početné škandály.

„Pred voľbami to strany preháňajú vždy. Nasľubujú oveľa viac, ako sú schopné splniť. Bez populizmu by sa však niektoré do parlamentu vôbec nedostali,“ konštatoval politológ Samuel Abrahám. Podľa analytikov svoje sľuby strany nedokázali splniť ani v minulosti, Ficovi koaliční partneri však pôsobili, že sa o to ani nesnažia.

Hoci Slovenská národná strana, ktorá sa prezentuje ako obranca národných záujmov, by mala brániť všetko pôvodne slovenské, najhoršie dopadlo práve životné prostredie. Nielenže sa tam striedali šéfovia ako na bežiacom páse, ministerstvo prírodu nechránilo vôbec. Naopak, udeľovaním výnimiek vychádzalo v ústrety najmä investorom.

Podľa politologičky Dariny Malovej to národniarom nevyšlo ani v školstve. „Pedagógovia podpisujú petíciu proti pravidlám pri kariérnom postupe. To znamená, že minister Ján Mikolaj školskú reformu nepripravil dobre. SNS aj HZDS svoju politickú agendu nezvládli,“ myslí si Malová. Podľa Abraháma zlyhal aj Smer, najsilnejšia koaličná strana. „Je aj zodpovednosť Smeru, že sa v zásadných rezortoch ako zdravotníctvo či školstvo za štyri roky neurobilo takmer nič,“ dodal.

Ako dopadli sľuby voličom? Nájomných bytov pre mladé rodiny pribudlo len veľmi poskromne. Z vyše 2 300 postavených bytov do roku 2008 len 600 bolo nájomných. Nezmenila sa ani lieková politika – dôchodcovia aj deti za lieky doplácajú dodnes. Odvodové zaťaženie, ktoré sľubovala SNS aj HZDS znížiť sa, naopak, niektorým skupinám pravidelne zvyšovalo.

Nepolepšili si ani pôdohospodári, ktorým Mečiarova strana pred štyrmi rokmi sľubovala pomoc, aby boli schopní konkurovať svojimi produktmi tým v únii. A hoci sa v kresle šéfa agrorezortu vystriedali štyria ministri za HZDS, väčšina farmárov aj so štátnymi dotáciami bojuje o prežitie. Zamestnanosť v agrosektore nepribudla, práve naopak. Namiesto rozvoja chovu dobytka či ovčiarstva sa rezort vydal opačným smerom – dotoval výrobcov mlieka. Pritom stáda dobytka či oviec pomaly zo slovenského vidieka miznú.

Podobne dopadla aj pomoc zaostalým regiónom Slovenska. Jej udeľovanie sa tiež nevyhlo spájaniu s podozreniami z korupcie. „O smerovaní eurofondov na Slovensku sa rozhoduje korupčne, dôležitejší ukazovateľ je stranícka príslušnosť starostu či primátora, a nie miera nezamestnanosti obce či mesta,“ povedal analytik Konzervatívneho inštitútu Dušan Slobodník. Najviac pomoci z eurofondov vláda nasmerovala do krajov, kde bola nezamestnanosť podpriemerná. Žilinský kraj dostal spolu viac ako dva kraje Prešovský a Košický, kde je najvyššia miera nezamestnanosti.

43 debata chyba