Fico je podľa Csákyho nervózny, lebo si nie je istý, či bude vládnuť

Premiér Robert Fico je podľa šéfa SMK Pála Csákyho nervózny. "To dáva znamenie, že si nie je istý, či bude súčasťou budúcej vlády. Budú to teda veľmi dôležité voľby o budúcom smerovaní Slovenska. Nikto nemá istotu ako to dopadne 12. júna. Vieme len modelovať nejaké situácie. Ak si niekto myslí, že má vyhraté, tak sa mýli," povedal Csáky.

15.05.2010 15:38
debata (103)

Podľa neho SMK ide do volieb s heslom Stačilo, chceme zmenu. „SMK chce urobiť všetko preto, aby SNS nebola v budúcej vláde. Túto vládu by bolo treba kompletne vymeniť. Vidíme ale, že sú s tým spojené určité problémy. Ani my nie sme v takej kondícii, ako by sme boli radi. Vidíme, že určité problémy má aj SDKÚ, možno aj KDH. To sa ale ešte môže zmeniť. Nezabudnime na rok 2002, keď celospoločenská filozofia sa zmenila za posledných desať dní. Času je ešte dosť. Voliči budú ešte veľa rozmýšľať o tom, čo pre budúcnosť,“ zdôraznil Csáky.

Csáky tvrdí, že najdôležitejšia je pre neho korektnosť k voličom. „Nikdy som neoklamal voličov a nikdy ich nebudem klamať. Aj preto jasne hovorím, že chceme úplnú zmenu, kde jadrom budúcej koalície by bola SDKÚ, KDH a SMK. S touto požiadavkou ideme do volieb. Vidíme, že v prípade SDKÚ a KDH takéto rozhodné vety nezaznievajú. Podľa mňa by tieto tri strany mali presvedčiť voličov, aby volili práve ich. Následne by sme sa mali rozhodnúť koho pozvať ako štvrtého do hry, ak sa to stane reálne. Ak sa to nestane, slnko vyjde aj 14. alebo 15. júna. My budeme musieť povedať niečo ľuďom aj vtedy. Nechcem, aby potom ktokoľvek povedal, že som niečo iné tvrdil v máji a niečo iné v júli. Hovorím o všetkých veciach otvorene. Iná vec je, čo by som rád urobil a iná, k čomu budem donútený situáciou,“ povedal predseda SMK.

Zároveň dodal, že v tejto chvíli o spolupráci so Smerom SMK nerozmýšľa. „Teraz rozmýšľame o vlastnom volebnom výsledku a o spolupráci s SDKÚ a KDH,“ povedal.

Ak si vie dnes Bugár predstaviť povolebnú spoluprácu s SMK, tak podľa Csákyho nemal zo strany odísť. „Dvanásť rokov som žil v SMK v tom, že Bugár si vie predstaviť spoluprácu len s SMK a v rámci SMK. To, čo urobil, bol nezmysel. Teraz už sú nervózni, pretože vidia, že hra bola veľmi riskantná. Aj ich sponzori sú trošku nervózni. Ľutujem, že k tomu došlo, ale vinu za to nesú oni. My sme urobili všetko preto, aby zostali,“ vyhlásil. Most-Híd sa podľa neho nedostane do parlamentu.

„Na Slovensku je približne desať percent maďarských voličov, k tomu môžeme prirátať ešte možno percento slovenských voličov, ktorí by volili možno Most, možno nás. Ale ako rozdelíte v tajných voľbách jedenásť percent voličov tak, aby výsledok bol taký, že každý bude mať viac ako päť percent? To nie je hra na slobodnú voľbu pre ľudí, ale to je samovražda. To je cesta, ktorú absolvovala SNS v roku 2002. Myslím si preto, že Bugár robí politiku, ktorá skôr vyhovuje nacionalistom. Preto som nebol rád, keď národniari tlieskali v NR SR oznámeniu, že vystúpili z nášho klubu,“ uviedol.

Csáky tiež konštatoval, že nerozumie ani odkiaľ majú toľko peňazí. „Je to neférová hra s voličmi. Musíme povedať voličom, aby sa nenechali oklamať. Strany na jedno použitie zohrali v slovenskom demokratizačnom procese veľmi zlú úlohu. Nezabudnite na Združenie robotníkov Slovenska Jána Ľuptáka. Schusterova strana bola vytvorená tiež na jeden účel. Vidíme ako skončila. Strana Pavla Ruska, ANO, ako sa rozsypala a aké komplikácie vyvolala. O takýchto účelových zlepencoch mám vážne pochybnosti,“ vyhlásil Csáky.

103 debata chyba