Smer nie je podľa komunistov skutočná ľavicová strana

Smer nie je podľa predsedu KSS Jozefa Hrdličku skutočná ľavicová strana. "Smer nepristúpil k východiskám, ktoré by boli základom pre budovanie sociálneho štátu," povedal Hrdlička. Podľa neho komunisti po roku 2006 pozitívne prijali zmenu garnitúr.

15.05.2010 17:54
debata (61)

Program vlády mal množstvo prosociálnych a ľavicových prvkov, ako napríklad zrušenie poplatkov u lekára či integrácia poisťovní. „Privítali sme vianočný príspevok pre dôchodcov, stiahnutie vojakov z Iraku. Mnoho vecí bolo v súlade aj s naším programom,“ uviedol Hrdlička.

Preferencie KSS podľa Hrdličku nerastú, pretože je tu veľmi silná strana – Smer. „Tá sa označila za jediný ľavicový subjekt. Táto strana má predovšetkým prostredníctvom svojho predsedu Roberta Fica silnú ľavicovú rétoriku. Smer, ako vládna strana, má množstvo možností prihovoriť sa občanom. Ľudia vo veľkej miere ešte stále dôverujú Smeru. Vidia ho ako istú alternatívu k politickej garnitúre, ktorá tu bola do roku 2006. My komunisti priestor, aby sme sa ukázali, že sme tu a aké máme vízie, nemáme,“ uviedol Hrdlička.

Podľa neho však už mnoho ľudí začína chápať podstatu politiky Smeru. „Začínajú chápať, že táto strana na čele s Ficom neuspeje v budovaní sociálneho štátu, o ktorom hovorí, pokiaľ nepristúpi k štrukturálnym zmenám v spoločnosti. Ak chcú mať zo Slovenska sociálny štát, aby tu bola čo najnižšia miera nezamestnanosti, aby tu bola bezplatná zdravotná starostlivosť, školstvo, na to sú potrebné štrukturálne zmeny. Ak to neurobia, tak o sociálnom štáte môžeme len snívať,“ dodal Hrdlička.

61 debata chyba