Analytici: Sľubom Smeru a SDKÚ chýbajú úsporné programy

Predvolebné sľuby dvoch najsilnejších strán, Smer a SDKÚ, sú nekonkrétne, žiadna z nich nepredstavila program úsporných opatrení. Zhodli sa na tom odborníci. Favorit volieb Smer chce pokračovať v sociálnej politike, ktorá sa však podľa odborníkov asi nezaobíde bez ďalšieho zadlženia štátu. SDKÚ zas počíta z rôznymi finančnými dávkami, ako napríklad zvýšením materského príspevku.

23.05.2010 13:42
Fico, Dzurinda Foto:
Premiér Robert Fico (vpravo) a líder SDKÚ a expremiér Mikuláš Dzurinda.
debata (50)

„Žiadna strana nepredstavila program, o ktorom by sa dalo povedať, že obsahuje zoznam konkrétnych úspor, ktoré vedú k úsporám minimálne vo výške 1,5 až dve miliardy eur, čo je suma potrebná na smerovanie k vyrovnanému rozpočtu,“ povedal ekonomický analytik Radovan Ďurana z bratislavského mimovládneho inštitútu INESS. Strany sa podľa neho spoliehajú na ekonomický rast, vďaka ktorému by sa zvýšila zamestnanosť.

„Návrhy nových dávok bez adekvátnych úspor považujeme za nezodpovedný prístup k verejným financiám, výsledkom čoho bude tlak na zvyšovanie zadlžovania,“ dodal Ďurana.

„Bližší rozbor nasvedčuje tomu, že dôsledná realizácia sociálnych predsavzatí Smeru by sa nezaobišla bez ďalšieho zadlženia štátu,“ tvrdil prezident mimovládneho Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Strana napríklad sľúbila, že zachová „sociálny štandard ľudí“ či všetky výdobytky, ktoré presadila počas štyroch rokov vládnutia.

Ficova vláda počas svojho pôsobenia zrušila napríklad poplatky u lekára, zaviedla znížené sadzby dane z pridanej hodnoty na lieky či knihy. Smer tiež plánuje zachovať pravidelné zvyšovanie dôchodkov či vyplácanie príspevkov pri narodení dieťaťa. „Sľuby sú nereálne,“ tvrdil politológ Michal Horský.

V tohtoročnej kampani strana prisľúbila vypracovať stratégiu na zníženie miery nezamestnanosti, ktorá sa však počas Ficovej vlády zvýšila. V júli 2006, keď sa vláda ujala funkcie, bola na úrovni 10,20 percenta. Hlavne pre dopady svetovej krízy postupne stúpala, v apríli tohto roka dosiahla 12,52 percenta.

Opozičná SDKÚ-DS chce presadiť najmä opatrenia zamerané na strednú vrstvu, ráta s podporou rodiny a skvalitnením verejných a sociálnych služieb. Podpredseda strany Ivan Mikloš nedávno odhadol, že by stáli približne 166 miliónov eur. Dôležité miesto v programe strany, ktorá bola v minulosti symbolom pravicových reforiem, dostali sociálne opatrenia.

„Vzniká otázka – kde na to SDKÚ chce vziať,“ reagoval Mesežnikov. Na rozdiel od Smeru dáva však podľa neho strana prednosť riešeniam, ktoré nie sú založené na zadlžovaní, ale zlepšení podnikateľského prostredia a využívaní fondov z Európskej únie.

Vo voľbách, ktoré budú 12. júna, sa o priazeň voličov bude uchádzať 18 politických strán.

50 debata chyba