Opozičné strany držia spolu

Opozícia sa necelé tri týždne pred voľbami vymedzila voči Smeru, ani jedna zo strán neráta s povolebnou spoluprácou s Robertom Ficom. Otázkou však zostáva, či výsledok volieb nezmení postoj niektorej z opozičných strán. V tejto chvíli môže Fico s istotou rátať len s terajšími vládnymi partnermi, ak ich voliči posunú do parlamentu.

26.05.2010 09:10
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico môže po voľbách s istotou rátať len so svojimi koaličnými partnermi – HZDS a SNS – ak sa dostanú do parlamentu.
debata (26)

„Pre Smer už iné možnosti nie sú. Ani napriek taktizovaniu SMK,“ hovorí politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa neho vyhlásenie KDH a strany Most-Híd, že nebudú so Smerom po voľbách rokovať, radikálne znížili koaličný potenciál najsilnejšej politickej strany.

Podľa politológa ak by sa pravicové strany odhodlali podpísať dohodu o povolebnej spolupráci, len by to posilnilo verejne deklarovaný silný záväzok, že strany držia spolu a chcú dosiahnuť zmenu. „Táto nepísaná dohoda pravicových strán bude mať aj mobilizačný účinok na voličov,“ myslí si Mesežnikov.

Smeru zostáva z opozičných strán už len SMK. V Smere však o Pálovi Csákym veľmi neuvažujú. Politológ tvrdí, že napriek tomu, že SMK spomedzi opozičných strán jasne vylúčila spoluprácu len s SNS, je to z jej strany len taktizovanie. „Bolo by zvláštne, ak by Smer išiel do vlády so stranou, ktorú verejne nazval protislovenskou,“ myslí si Mesežnikov. Smer to považuje za predvolebný cirkus.

„Takéto predvolebné tanečky robili aj pred štyrmi rokmi. Má to vyvíjať tlak na voličov. Po voľbách v roku 2006 bolo potom všetko iné,“ hovorí šéf poslaneckého klubu Smer Miroslav Číž.

Ak sa do parlamentu dostanú všetky pravicové strany tak, ako to ukazujú prieskumy, politológ vidí ako najviac pravdepodobnú vládu bez Roberta Fica. „Ak sa nedostane do parlamentu aspoň jedna z terajších vládnych strán, potom sa otvára možnosť pre vytvorenie vládnej koalície zo súčasných opozičných strán,“ hovorí Mesežnikov.

26 debata chyba