Fico sa stretne s Radičovou v dueli na STV. Bude zrejme posledný

Premiér Robert Fico (Smer) a volebná líderka najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ Iveta Radičová sa cez víkend stretnú v prvom a zrejme jedinom predvolebnom dueli. Informáciu potvrdila Slovenská televízia.

28.05.2010 14:38
Televízna kamera, diskusia, debata Foto:
Ilustračné foto
debata (60)

V nedeľnej relácii STV O päť minút dvanásť budú Fico a Radičová hovoriť o slovensko-maďarských vzťahoch a sociálno-ekonomickej situácii na Slovensku.

Premiér Fico po nástupe do úradu v lete 2006 dlhodobo odmietal účasť v reláciách s politickými oponentmi z radov opozície. Za sólové vystúpenia v diskusiách ho kritizovali viaceré médiá, opozícia i niektorí odborníci.

Rada pre vysielanie a retransmisiu napríklad vlani napomenula verejnoprávnu STV za nedodržanie objektivity po vystúpení predsedu vlády v májovej diskusnej relácii O päť minúť dvanásť. „Bol tam premiér sám a nemal dostatočnú názorovú oponentúru, čiže nebola zabezpečená nestrannosť a objektívnosť programu,“ tvrdil vtedy kancelár rady Ľuboš Kukliš.

Fico zvykol vystupovať sám aj v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu (SRo). Rada to však za porušenie zákona nepovažovala. Vedenie verejnoprávneho rozhlasu sa obhajovalo tým, že Fico v relácii nevystupuje ako politický predstaviteľ, ale ako premiér. Sólové vystúpenia mal v SRo v minulosti aj Ficov predchodca na poste premiéra Mikuláš Dzurinda (SDKÚ).

Prvý raz od parlamentných volieb v roku 2006 diskutoval Fico so zástupcom opozície vo februárovej relácii STV O päť minút 12; premiér hovoril so šéfom KDH Jánom Figeľom okrem iného aj o spornom financovaní opozičnej SDKÚ.

Pred časom zas Fico využil možnosť mimoriadne prehovoriť v STV, keď verejnosti vysvetľoval záchranný plán Európskej únie a útočil na opozíciu. Politológovia to označili za predvolebnú kampaň.

Premiér Fico má dlhodobo napäté vzťahy s médiami; od niektorých vysúdil na súdoch odškodnenie za ich články.

60 debata chyba