Csáky: V Moste zrejme majú dobre zarábajúce manželky. Pomôžu Ficovi

Seriál online rozhovorov s volebnými lídrami najsilnejších strán pokračoval s predsedom Strany maďarskej koalície (SMK) Pálom Csákym.

01.06.2010 20:46 , aktualizované: 02.06.2010 11:13
Csáky, SMK Foto:
Predseda SMK Pál Csáky
debata (51)

Šéf SMK upozornil, že dať hlas Mostu-Híd znamená posilniť šancu Roberta Fica uspieť vo voľbách. „V prípade Mostu hrozí, že sa nedostane do parlamentu a hlasy im odovzdané skončia prevažne v Smere,“ povedal v rozhovore s čitateľmi. Šance svojej strany, naopak, vidí pozitívne. „Dostaneme okolo 9 percent hlasov,“ povedal.

V jednej z odpovedí sa vyjadril aj k financovaniu Bugárovej strany. „V Moste majú podľa všetkého dobre zarábajúce manželky. Výdavky na ich kampaň sú podľa môjho odhadu štyrikrát vyššie ako výdavky SMK. Podľa mňa sú to vyhodené peniaze, ktoré by sa mohli zúžitkovať aj výhodnejšie,“ vyhlásil.

Ak Sulík prejde, šiel by s ním. Nevylúčil ani Smer

Za ohrozenú stranu považuje aj nováčika na politickej scéne – Sulíkovu Slobodu a Solidaritu. „Podľa mňa majú nestabilných voličov. Je ťažké odhadnúť, či sa zúčastnia na voľbách. Situácia by bola rozhodne iná, keby aj u nás bolo internetové hlasovanie,“ povedal.

Zároveň však pripustil povolebnú spoluprácu s touto stranou. „Ohľadne strany SaS sme opatrní, lebo ide o novú, rýchlokvasenú stranu. Určite sa vieme s nimi zhodnúť na finančných a ekonomických otázkach, o politických témach sme ešte nerokovali a ani nevieme, ako by sa správali v krízových situáciách. Ak sa voliči rozhodnú správne, môžeme to vyskúšať v koalícii SDKÚ-SMK-KDH-SaS,“ povedal Csáky. Zároveň však nevylúčil ani spoluprácu so Smerom. „Ak by to volebné výsledky neumožnili, budeme donútení možno aj k iným úvahám,“ doplnil.

Csáky nepripúšťa, že ak by požiadal aj o maďarské občianstvo, stratil by slovenské. „Ústava SR chráni moje práva,“ vysvetlil svoj postoj.

Odpovede Pála Csákyho

SMK je stredo-pravicovou stranou, ktorá sa vo svojej politike snaží zameriavať na liberálne, kresťansko-sociálne a konzervatívne hodnoty. V predvolebných prieskumoch sa dlhodobo umiestňuje na hranici zvoliteľnosti do parlamentu. O priazeň maďarských voličov, ktorí tvoria väčšinu jej elektorátu, musí urputne bojovať odkedy z nej vystúpili ľudia okolo Bélu Bugára a založili Most-Híd.

Strana sa najčastejšie dostáva do otvorených sporov so Slotovou SNS, ktorá dokonca žiada jej rozpustenie. V sú­časnosti sa však ocitla aj v nemilosti opozičných strán. Môžu za to vyjadrenia Pála Csákyho, na základe ktorých plánuje časť jeho kolegov požiadať o maďarské dvojaké občianstvo. Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová vylúčila povolebnú spoluprácu so stranou, ak nezmení tento postoj. Premiér Robert Fico najnovšie stranu obviňuje, že je predĺženou rukou Fideszu.

Do politiky vstúpil v roku 1990, kedy sa stal poslancom parlamentu. Voliči ho do neho posadili aj v každom ďalšom volebnom období až po súčasnosť.

V rokoch 1991 – 1998 zastával funkciu podpredsedu Maďarského kresťansko-demokratického hnutia a bol aj predsedom poslaneckého klubu tejto strany. Keď sa strana v roku 1998 pretransfor­movala na Stranu maďarskej koalície, stal sa jej podpredsedom.

Počas prítomnosti SMK vo vláde (1998–2006) bol podpredsedom vlády pre európske záležitosti, ľudské práva a menšiny. V roku 2007 sa stal predsedom strany a je ním až do teraz.

Pál Csáky
Pál Csáky. Autor: SITA

Pozrite si profil strany SMK

51 debata chyba