Herci odštartovali kampaň proti ľavici, inšpirovali sa v Česku

Po Česku sa negatívna antikampaň, ktorá útočí na ľavicu, objavila aj na Slovensku. Deväť dní pred parlamentnými voľbami vyzývajú voliť pravicu herci Richard Stanke a Zuzana Fialová. V animovanom videoklipe útočia aj na premiéra a predsedu Smeru Roberta Fica.

03.06.2010 13:11
protiľavicový klip Foto:
Záber z antiľavicového animovaného klipu, ktorý nahovorili herci Zuzana Fialová a Richard Stanke.
debata (540)

Informoval o tom internetový portál Sme.sk. Hercov vraj inšpirovalo české video, v ktorom herci Martha Issová a Jiří Mádl pred voľbami vyzývali mladých, aby „prehovorili babku a deda“ nevoliť ľavicu.

Autorom animácie je Jakub Kroner. „Rozprávali sme sa o tom, že treba niečo urobiť, aby ľudia išli voliť a aby sa eliminovali populistické a ľavicové strany,“ povedal Stanke. Klip obsahuje rozhovor syna a matky, ktorá sa ho pýta, či nechce ísť do kina alebo s priateľmi na prechádzku či do reštaurácie. Syn reagoval, že musí dohrať hru na počítači.

„Chcete sa zbaviť svojich dospievajúcich detí? Voľte Fica. Odídu samé,“ tvrdí v klipe Stanke. „A vy ostatní, choďte 12. júna voliť pravicu,“ pridáva sa na videu Fialová. Po výzve nasleduje krátka pieseň. „Od júla vládne doktor Fico, aj keď toho nemá veľa pod čapicou,“ spieva neznámy hlas. Animovaná postavička Fica na to reaguje: „Hulvátskym, idiotským spôsobom atakujete vládu Slovenskej republiky. Klamstvá, klamstvá a klamstvá.“

Podľa Stankeho ide o osobnú občiansku iniciatívu hercov, za ktorou nestojí žiadna politická strana.

Parlamentné voľby na Slovensku budú 12. júna. Favoritom je vládny Smer. Spolu so zvyšnými stranami vládnej koalície by však podľa niektorých sond v parlamente stratil pohodlnú väčšinu. Povolebnú spoluprácu s ním navyše už vylúčili opozičné SDKÚ, KDH a mimoparlamentná SaS.

540 debata chyba