Záplavy ovplyvnili predvolebnú kampaň politických strán

Rozsiahle záplavy, ktoré zasiahli viaceré regióny Slovenska, ovplyvnili predvolebnú kampaň niektorých politických strán. Agitovanie prerušilo opozičné KDH. SMK a mimoparlamentná strana Most-Híd rozbiehajú finančnú zbierku. Povodne upravili aj program premiéra a predsedu Smeru Roberta Fica.

04.06.2010 14:22
debata

„Vzhľadom na dramatický priebeh povodní v mnohých slovenských regiónoch sa KDH rozhodlo až do odvolania prerušiť svoju centrálnu predvolebnú kampaň,“ informoval hovorca hnutia Martin Krajčovič. Kresťanskí demokrati sa podľa neho v postihnutých regiónoch zaujímajú o situáciu ľudí, venovali tiež peniaze na zmiernenie následkov povodní.

Most-Híd zase plánuje na mítingoch zbierať peniaze. „Rozhodli sme sa, že centrálne volebné mítingy rozšírime o humanitárnu zbierku pre najviac postihnuté rodiny a obce,“ povedal šéf volebnej kampane strany László Solymos.

SMK, ktorá podobne ako Most-Híd zastupuje záujmy asi polmiliónovej maďarskej menšiny, oznámila zriadenie zvláštneho účtu na zhromažďovanie finančnej pomoci. Vyzbieranými peniazmi plánuje strana podporiť odstraňovanie následkov povodní na východe krajiny.

Predseda vlády a najsilnejšej politickej strany Smer Fico pre povodne už v uplynulých dňoch zmenil program. Napríklad namiesto otvárania viacúčelových ihrísk vyrazil do oblastí postihnutých záplavami. Strana podľa svojej hovorkyne Kataríny Kližanovej Rýsovej podľa plánu končí s predvolebnými mítingmi v piatok v Bratislave. Na sobotu má v Banskej Bystrici ešte naplánovanú oslavu Dňa sociálnej demokracie.

Opozícia tému záplav využila na kritiku vlády. Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová tvrdila, že premiér vyčerpal svoju finančnú rezervu na ihriská a iné marketingové projekty. Líder KDH Ján Figeľ zase vyzval kabinet, aby vyčlenil prostriedky na pomoc postihnutým obciam. O záplavách bude mimoriadne rokovať vláda v sobotu.

debata chyba