Radičová zmenila rétoriku, v rozhlase sa tvrdo pustila do Fica

Druhý predvolebný duel premiéra Roberta Fica (Smer) a volebnej líderky najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ Ivety Radičovej priniesol oproti televíznej debate spred týždňa viac konfrontácie. Na rozdiel od skoršej diskusie predstaviteľka opozičnej strany na svojho oponenta častejšie slovne útočila. Roztržku vyvolala aj téma katastrofálnych povodní, ktoré postihli viaceré regióny Slovenska. Parlamentné voľby budú o týždeň v sobotu.

05.06.2010 15:31
Radičová, Fico Foto:
V Slovenskom rozhlase sa v relácii Dialógy stretli premiér Robert Fico a volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová.
debata (281)

Fico s Radičovou sa prvýkrát stretli v predvolebnom dueli pred dvomi týždňami v diskusnej relácii vo verejnoprávnej Slovenskej televízii. V relácii podľa viacerých odborníkov dominoval Fico. Podľa skorších vyjadrení politológov sa mu jeho typickým konfrontačným štýlom podarilo vzbudiť dojem, že jeho vláda si počínala lepšie, než kabinet, v ktorom bola v predchádzajúcom volebnom období SDKÚ.

V Slovenskom rozhlase však Radičová na viaceré premiérove výpady reagovala tvrdším spôsobom. „Rátate s tým, že slušná Radičová to nechá odznieť a nebude používať váš slovník a vaše slová, takže poprosím vás, kroťte svoj hnev, ovládajte svoje prívlastky,“ reagovala, keď Fico obviňoval Radičovú z propagovania SDKÚ v regiónoch s povodňami.

Líderka SDKÚ okrem iného vytkla, že Fico používal peniaze zo svojej rezervy na vlastné zviditeľňovanie sa, pretože ich poskytoval na budovanie viacúčelových ihrísk. „Dnes im naozaj tie ihriská z rezervy vlády nie sú k ničomu, navyše sú mnohé (…) zaplavené,“ tvrdila Radičová.

Fico zase reagoval napríklad slovným útokom na minulosť SDKÚ. V časti relácie venovanej korupcii opäť pripomenul sporné financovanie SDKÚ. Už skôr tvrdil, že strana podľa neho mala byť zapojená do „prania špinavých peňazí. "Smer-SD na rozdiel (…) od SDKÚ má čisté financovanie a nebol predložený žiaden doklad, ktorý by toto spochybňoval,“ odmietol Fico. Radičová sa stala volebnou líderkou práve po premiérovej kritike z úvodu roka, pretože predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa následne tohto postu vzdal.

Parlamentné voľby na Slovensku budú o týždeň 12. júna. Favoritom volieb je vládny Smer-SD, poľa niektorých prieskumov verejnej mienky by však už nemusel mať so svojimi terajšími koaličnými partnermi v Národnej rade väčšinu.

281 debata chyba