Strany si veria - mimo parlamentu vraj nezostanú

Koľko hlasov získa Smer a kto sa dostane do parlamentu. V sobotu sa rozhodne o budúcnosti Slovenska aspoň na najbližšie štyri roky. Denník Pravda oslovil strany, aby odhadli svoj volebný výsledok. Tým sa však do tipovania príliš nechcelo.

08.06.2010 10:43
voľby, hlasovanie Foto:
Tak ako pred štyrmi rokmi aj počas tohtoročných parlamentných volieb by malo byť slnečné počasie.
debata (15)

Podpredseda Smeru, europoslanec a župan Vladimír Maňka nechce zisk strany odhadovať, hoci majú pravidelné prieskumy. „My si počkáme na výsledok. Verím, že ľudia sa rozhodnú správne a výsledok bude dobrý,“ povedal. Poslanec Ján Podmanický hovorí, že budú mať 31 percent. „Ja by som bol spokojný. Ale uvidíme.“ Pred štyrmi rokmi dostali 29,14 percenta hlasov.

SDKÚ si zaplatila priebežne najviac prieskumov. Nováčik na kandidátke Miroslav Beblavý očakáva, že strana zopakuje výsledok spred štyroch rokov, keď jej dalo hlas 18,35 percenta voličov. „Myslím, že to bude percento hore alebo dole.“ Predseda poslaneckého klubu Stanislav Janiš odmietol odpovedať. Verí však, že pravica vo voľbách zvíťazí.

Podpredseda KDH Július Brocka by najradšej videl dvojciferný zisk pre kresťanských demokratov. Je presvedčený, že strana na to potenciál má. „Každý výsledok, ktorý bude lepší ako v minulých voľbách, bude dobrý,“ dodáva Brocka. V ostatných voľbách dostalo KDH 8,31 percenta hlasov, pred štyrmi rokmi 8,25. Šéf volebného štábu KDH Pavol Abrhan potvrdil, že prieskumy, ktoré si dávajú robiť, naznačujú lepší výsledok ako v minulosti.

„Očakávame dobrý výsledok, to znamená že SMK bude v parlamente,“ hovorí šéf volebného štábu SMK Gyula Bárdos: Percentuálne sa dá veľmi ťažko odhadnúť, pretože bude záležať na účasti aj na tom, koľko strán sa dostane do parlamentu. Strane je jasné, že nedosiahne 11,68 percenta ako v predošlých voľbách. Časť odoberie nový konkurent – Most bývalého predsedu Bélu Bugára.

SMK si robila vlastné prieskumy, aj si ich objednávala. Známy je prieskum Fóra Inštitútu pre výskum menšín, ktorý SMK potvrdil, že má väčšiu podporu ako bývalí členovia strany v Moste. Prieskum výhradne medzi maďarskou menšinou dal 51 percent hlasov SMK a 28 percent Mostu. Ešte viac získala SMK u tradičných voličov, Most však časť hlasov čerpá aj u Slovákov.

Most si prieskumy nerobil. Predseda Béla Bugár odhaduje, že dostanú 6 až 8 percent. „Keby sme vedeli dostať z našich štruktúr maximum, tak by to mohlo byť osem.“

Ani SNS si prieskumy nerobí, výsledok tipovať nechce. „Myslím si, že to bude taký výsledok, aby bola SNS členom vládnej koalície,“ hovorí šéf poslaneckého klubu Rafael Rafaj. Či to bude aspoň 11,73 percenta, ako pred štyrmi rokmi, rozhodnú podľa neho voliči.

Skokan roka – SaS na prieskumy tak isto nemíňala. Tie oficiálne jej predpovedajú možnosť dvojciferného výsledku. Predseda strany Richard Sulík je opatrnejší. „Očakávam, že budeme v parlamente. Nič iné si netrúfam povedať.“

HZDS dalo podľa predbežnej správy na zisťovanie svojej podpory u voličov necelých 6-tisíc eur. Predseda Vladimír Mečiar opakuje, že ich zisk bude dvojciferný. „Predseda hovorí, že to bude nad desať. Ja verím, že sa do parlamentu dostaneme, že to bude nad päť – niekde medzi 5 až 10 percentami.“ hovorí poslanec Jozef Halecký. Dlhoročná zástupkyňa HZDS v Národnej rade Katarína Tóthová je presvedčená, že prieskumy preferencií sú účelovo manipulované. Neverí, že hnutie po dvadsiatich rokoch osciluje na hranici politickej smrti. Podľa nej získajú najmenej 9 percent. Bolo by to viac ako pred štyrmi rokmi. Vtedy presvedčili 8,79 percenta voličov.

Aký volebný výsledok predpokladá sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus

Smer
30 – 33 percent
Keďže je to vládna strana, prieskumy ju nadhodnocujú. 35 až 37 %, ako ukazujú preferencie, mať nebude. Aj tak je to fenomén – ako vládna strana a po období hospodárskej krízy rastie a zrejme predčí výsledok spred štyroch rokov.

SDKÚ
15 – 18 percent
Opäť bude mať lepší volebný výsledok, ako predpokladajú prieskumy. Časť voličov im zobrala SaS, preto nemusia dosiahnuť zisk spred štyroch rokov.

KDH
8 – 11 percent
Majú našliapnuté, aby sa priblížili k dvojcifernému výsledku. Pomohla aj zmena predsedu.

SaS
8 – 11 percent
Nové strany prieskumy nadhodnocujú. Volebný zisk by mohol byť nižší, ale český scenár ukazuje, že nová strana môže prekvapiť. Musí však zmobilizovať sympatizantov.

SMK
**6 – 8 percent
**Výsledok spred štyroch rokov nedosiahne, hlasy jej berie Most. Je to však zavedená strana, 5 percent na vstup do parlamentu by mala mať istých.

SNS
6 – 8 percent
Nie je na tom tak dobre ako pred štyrmi rokmi. Škandály sa podpísali pod pokles preferencií. Uvidí sa, či ich zdvihne téma dvojakého občianstva.

HZDS
4 – 6 percent
Je rovnako pravdepodobné, že sa do parlamentu dostane aj že sa nedostane. Čím vyššia účasť, tým menšie šance.

Most
tesne okolo 5 percent
Nová strana, ale starý volič SMK, ktorý je rozhodnutý a volí. Otázne je, či sa potrebný počet slovenských voličov nezľakne, že sa Most nedostane do parlamentu.

15 debata chyba