SMK zaútočila na rivala. Jednota vraj núti zamestnacov voliť Most-Híd

SMK krátko pred voľbami zaútočila na konkurenčnú stranu Most-Híd. Strana Pála Csákyho v vyhlásení tvrdila, že v obchodnej sieti Coop Jednota v dunajskostredskom okrese chcú kontrolovať, či zamestnanci volili Most-Híd. Iniciátora kontrol však priamo neoznačila. Most-Híd tvrdenia SMK odmietol, za nezmysel ich označil aj podpredseda predstavenstva Coop Jednota Slovensko Martin Katriak.

09.06.2010 21:36
Csáky Foto:
Predseda SMK Pál Csáky ukazuje volebný leták strany Most-Híd.
debata (37)

SMK a Most-Híd sa v nadchádzajúcich parlamentných voľbách spoločne uchádzajú o priazeň voličov maďarskej národnosti, šance oboch subjektov sú podľa prieskumov vyrovnané.

Popularita strany Pála Csákyho začala klesať po vlaňajšom odchode viacerých členov na čele s dlhoročným šéfom SMK a spoluzakladateľom konkurenčnej strany Most-Híd Bélom Bugárom. Na Slovensku žije asi polmiliónová maďarská menšina.

„Do centrály SMK sa dostali informácie, že v obchodnej sieti COOP Jednota v okrese Dunajská Streda pracovníci dostali príkaz ukázať nepoužité volebné lístky, aby zamestnávateľ mohol kontrolovať, že hlasy odovzdali (strane) Most-Híd,“ uviedla v tlačovom vyhlásení hovorkyňa SMK Eva Dunajská.

Strana sa vraj obrátila na Ústrednú volebnú komisiu, aby prjala záväzné uznesenie, ktoré by voličom zakázalo vynášať nepoužité volebné lístky z miestností. „Týmto opatrením by sa mohlo zabrániť aj kupovaniu hlasov v niektorých regiónoch Slovenska,“ dodala Dunajská.

Podpredseda predstavenstva Coop Jednota Slovensko Katriak označil tvrdenia SMK za nezmysel. Podobne reagovala aj strana Most-Híd. „SMK je na potápajúcej sa lodi a drží sa každej slamky,“ povedala ČTK hovorkyňa strany Nora Czuczorová.

Podnetom SMK sa bude v prípade doručenia zaoberať ÚVK, ktorej to vyplýva zo zákona. Predsedníčka komisie Tatiana Janečková však upozornila, že voličom nemôžu zakázať, aby nepoužité hlasovacie lístky vyniesli z volebnej miestnosti.

Útok SMK na Most-Híd prišiel krátko po tom, ako SMK obvinila Slovenskú poštu z diskriminácie. Pošta najprv odmietla doručiť letáky kandidáta strany v maďarčine, neskôr svoje rozhodnutie zmenila a s distribúciou súhlasila.

37 debata chyba