Voľby museli pre búrku predĺžiť

Ústredná volebná komisia predĺžila parlamentné voľby. Prvé odhady výsledkov parlamentných volieb tak televízie o 22.00 zverejniť nemohli. Malo sa tak stať ihneď po uzatvorení volebných miestností, tie však na niektorých miestach ostali otvorené dlhšie. Dôvodom bola silná búrka, ktorá sa prehnala západným Slovenskom a následný výpadok elektriny.

12.06.2010 07:00 , aktualizované: 22:30
voľby, voliči, urna Foto:
Voliči vhadzujú hlasovacie lístky do urny.
debata (107)

Voľby sa v niektorých obciach predĺžili o viac ako pol hodinu. Predĺženie volieb ohlásila Ústredná volebná komisia.

Išlo zrejme o prvé predĺženie hlasovania v parlamentných voľbách od vzniku Slovenska v roku 1993.

Účasť vo voľbách bude prekvapivo vysoká, asi až 65 percent

Účasť v parlamentných voľbách je prekvapujúco vysoká. Zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Lívia Škultétyová ju pre Slovenskú televíziu odhadla na asi 65 percent. Pred štyrmi rokmi prišlo svoj hlas odovzdať necelých 55 percent oprávnených voličov.

„Účasť je prekvapujúca,“ povedala Škultétyová. Neočakávane vysoký počet voličov hlásili niektoré okrsky najmä vo väčších mestách už od rána. Cez deň aj pre tropické horúčavy nápor ľudí poľavil, no večer sa volebné miestnosti opäť zaplnili. Niektorí dokonca museli na miesto za plentou čakať v rade.

O hlasy približne 4,3 milióna voličov sa uchádza približne 2300 kandidátov z 18 politických strán a hnutí. Prvýkrát má možnosť zúčastniť sa volieb 315 000 mladých voličov, ktorí môžu hlas odovzdať v jednej z 5929 volebných miestností. Do hlasovania sa tiež mohli zapojiť Slováci žijúci v zahraničí, a to prostredníctvom poš­ty.

Mimoriadne udalosti v súvislosti s voľbami zatiaľ polícia nezaregistrovala. „Nezaznamenali sme žiadne narušenie do tejto chvíle,“ tvrdil hovorca policajného prezídia Martin Korch. Polícia podľa neho okrem bežného výkonu služby vyčlenila viac ako dve tisícky strážcov, ktorí majú dohliadať na poriadok najmä v okolí volebných miestností.

Voliči na Vazovovej akoby ani nepatrili do Bratislavy

Vo volebných miestnostiach na základnej škole na bratislavskej Vazovovej ulici členovia volebnej komisie odhadujú účasť na 50 percent a očakávajú, že o 22:00 by sa mohla vyšplhať až k 65 percentám. Svorne tvrdia, že účasť je podstatne vyššia ako tomu bolo pred štyrmi rokmi.

Volebný okrsok na Vazovovej ulici akoby nebol ani v Bratislave. Z piatich oslovených až štyria voliči odovzdali hlas Smeru. „Fica som volil pred štyrmi rokmi, aj teraz. Nemal som dôvod nič meniť. Myslím si, že dostane viac ako 30 percent. S kým bude zostavovať vládu však povedať neviem,“ povedal dôchodca Ondrej.

Rovnaký názor mala pani Alžbeta Petríková. Tá síce pred štyrmi rokmi volila inú vládnu stranu, teraz to však bol Smer. "Aj keď mi SNS dvakrát nevonia, chcem, aby táto vláda pokračovala ďalšie štyri roky. Výnimkou bola päťdesiatnička Želmíra Augustovičová. "Budem voliť pravicu. Som jej stabilný volič a chcem, aby po sobote zostavovala vládu.

Na východe sa kupčenie s hlasmi nepotvrdilo

Na východnom Slovensku bol priebeh parlamentných volieb pokojný. V ťažko skúšanej Nižnej Myšli chodia ľudia voliť, sú medzi nimi aj tí, ktorí prišli o dom kvôli zosuvom, alebo ich zaplavilo. Krátko pred pol deviatou ráno tu odovzdal svoj hlas aj Karol Glajc, ktorému zosuv pôdy zničil úplne nový dom. Zhruba dve hodiny popoludní presiahla účasť dvadsať percent z vyše tisícky voličov zapísaných v zozname. Členovia volebnej komisie veria, že do záverečnej ešte ľudia prídu. V dedine bolo vidno autá, ktoré prevážali nábytok a zariadenia domov.

„Ešte stále odpratávame to, čo nám v dome narobila povodeň. Odčerpávame vodu, mali sme ju do výšky 170 centimetrov. V Nižnej Myšli bývame 25 rokov, ale za ten čas sa tu nič také nestalo. Pamätám si ako dvanásťročná záplavy v neďalekom Trstenom, vtedy sa tiež vylial Hornád,“ hovorí 72-ročná Marianna Suhalová. Napriek tomu boli spolu s manželom voliť. „Veríme v to, že sa dočkáme pomoci. Zatiaľ sme na zozname, uvidíme, ako sa to vyvinie,“ uviedla Suhalová dôvod, prečo prišla voliť.

„Mňa síce našťastie nezasiahla povodeň, ani zosuv pôdy. Ale chodím pomáhať kamarátom a známym, ktorých to postihlo. Myslím, že každý občan by mal využiť svoje právo a ísť voliť,“ povedal ďalší obyvateľ Nižnej Myšle Ján Grendel.

V Ostrovanoch pri Sabinove boli počas každých volieb podozrenia s kupčením hlasov. V tunajšje rómskej osade sa to údajne deje pravidelne. Tentoraz si našťastie priekupníci s hlasmi dali pokoj. Nikto tu zatiaľ nepostrehol ani hromadné zvážanie Rómov ku volebnej miestnosti. Pred piatou popoludní nebola okrem komisie vo volebnej miestnosti ani noha. „Zatiaľ prišlo voliť 160 ľudí z 1030. Väčšinou šlo o starších ľudí. Zrejme sa pod nízku účasť podpísalo pekné počasie. Predpokladáme, že po siedmej večer by ešte nejakí ľudia mali prísť. Účasť je zatiaľ nižšia, ako v predchádzajúcich voľbách, ľudia sú už znechutení,“ myslí si predsedníčka obvodnej volebnej komisie Silvia Krišková.

Obyvatelia tunajšje rómskej osady neboli veľmi zhovorčiví, vraj ich voľby veľmi nezaujímajú. V Prešovskom okrese sa však vyskytli podozrenia z kupčenia s hlasmi v Lemešanoch a Žehni. V oboch prípadoch vraj mali agitovať za stranu Most-Híd, za odovzdané hlasy vraj ponúkali peniaze a kávu. Podľa predsedu Obvodnej volebnej komisie v Prešove Radovana Novotného však členovia obvodnej volebnej komisie po príchode na miesto spolu s políciou podozrenia z kupčenia s rómskymi hlasmi nepotvrdili.

Voľby prebiehajú bez komplikácií aj na Zemplíne, v trebišovskom okrese však v niektorých obciach stále komplikuje situáciu voda. Obyvatelia niektorých dedín musia chodiť voliť v gumákoch, alebo okrsková volebná komisia preváža urnu na člne.

Parlamentné voľby sledujeme ONLINE

Najstaršia volička v Žiline bude mať 106 rokov

Do žilinských volebných miestností chodia voliči priebežne od rána. Pred niektorými čakali na otvorenie už pred siedmou ráno. Sú to najmä starší ľudia, ktorí sa chceli vyhnúť horúčavam cez deň. V zoznamoch voličov pre mesto Žilina je zapísaných 70 340 oprávnených voličov, ktorí môžu voliť v 77 volebných okrskov. Medzi nimi sú aj dve vyše storočné babičky, najstaršia ešte tento mesiac oslávi 106 rokov. Žilinských prvovoličov je 574, z nich traja majú práve v deň volieb osemnásť rokov.

„V porovnaní s predchádzajúcimi voľbami, či už vlani alebo tento rok je zatiaľ voličská účasť o niečo vyššia,“ povedal zapisovateľ volebného okrsku číslo 1 Martin Pavelek. Do tohto okrsku môžu chodiť voliť aj ľudia, ktorí nemajú trvalý pobyt. Nie sú to bezdomovci, ale obyvatelia, ktorí v občianskom preukaze nemajú zapísanú konkrétnu adresu. Môže ísť o občanov, ktorí napríklad predali byt alebo sa presťahovali a k trvalému pobytu si nevybavia všetky formality. „Nemajú uvedenú presnú adresu, len mesto Žilina. Samozrejme musia predložiť platný občiansky preukaz,“ vysvetlil Pavelek. Je to 762 ľudí.

V Kováčovciach mohli začať s voľbou o hodinu skôr

Už od šiestej hodiny ráno, teda o hodinu skôr ako inde na Slovensku, mohli pristúpiť k volebným urnám v obci Kováčovce v okrese Veľký Krtíš. Podľa informácií starostu obce Jozefa Filip volebné miestnosti neotvorili kvôli nejakej mimoriadnej udalosti, ale viacmenej omylom.

„eď sme ľuďom distribuovali voličské zoznamy, k nim sme im nechtiac pribalili aj informáciu, že voliť budú môcť od šiestej hodiny rána. Chybu sme si neskôr uvedomili, no keďže sme už ľudí nechceli miasť, šiestu hodinu sme už nemenili,“ vysvetľuje Filip.

V Kováčovciach žije 370 ľudí, z toho je 310 voličov. Využil niekto z nich na skoršie odvolenie aj čas medzi šiestou a siedmou hodinou ráno? „Ale áno. V tomto čase odvolilo asi desať ľudí,“ dodal starosta Kováčoviec.

Voľby v Zacharovciach presťahovali vyduté parkety

Tristotridsať voličov z obce Zacharovce v okrese Rimavská Sobota volí v iných priestoroch, ako v minulosti. Nedobrovoľne. Starostka obce Ružena Gembická vysvetľuje, že zmenu adresy volebnej miestnosti spôsobili u nich povodne.

„Po nedávnych dažďoch udrela u nás vysoká spodná voda do sály kultúrneho domu – kde mala byť volebná miestnosť a vydula tam parkety. Okrem toho v miestnosti opadáva omietka a stav v sále nemožno nazvať inak ako havarijný. Situáciu sme museli riešiť a nájsť náhradné vhodné priestory na volebný akt,“ poznamenáva starostka.

Obec sa napokon rozhodla, že voľby sa budú konať v komunitnom centre na obecnom úrade. „Hoci je tam menší priestor a štrnásť členom volebnej komisie sa tam tiesni, voľby prebiehajú bez iných problémov,“ zdôraznila Gembická.

V Martinovej volili v miestnosti bez elektriny

Mnoho komplikácií spôsobilo zorganizovanie volieb v obci Martinová v okrese Rimavská Sobota. Tá sa v nedávnej minulosti zadĺžila, v obci vypli kvôli dlhom v obecných budovách elektrinu i telefóny. Na obecných účtoch „sedí“ exekútor, starosta Eugen radič úraduje doma. Pritom riadne pracuje vo fabrike.

Voľby síce prebiehajú v budove inak zavretého obecného úradu, no problémy môžu pre vypnutú elektrinu nastať večer. Vo volebnej miestnosti treba svietiť, sprevádzkovať bude treba počítač. Starosta Radič vidí dve riešenia. ,,Prvým je použitie agregátu, druhým potiahnutie elektriny do budovy obecného úradu od niektorého zo susedov. Ešte zatiaľ nevieme, ktorú možnosť využijeme," podotkol starosta.

Kritická finančná situácia v Martinovej sa zatiaľ podpisuje aj vo volebnej účasti. Podľa starostu Radiča do poludnia prišli k volebným urnám len štyria zo 163 voličov. „Dôvodom nízkej účasti však môžu byť aj vysoké teploty. Verím, že v podvečer si ľudia cestu do volebnej miestnosti nájdu,“ nádejal sa Radič.

Mýtna lákala k urnám muzikou i charitou

Vytvoriť obecný volebný rekord sa pokúšajú v obci Mýtna v okrese Lučenec. Jej starosta Pavel Greksa prezradil, že pákou, ako to dosiahnuť, má byť hudba a dobrá nálada.

„Povedali sme si, že ľudí sa pokúsime zmobilizovať k volebnej účasti trochu netradičným spôsobom. Doteraz u nás chodilo voliť okolo 45 percent z oprávnených voličov, teraz by sme chceli dosiahnuť aspoň 60 percentnú účasť,“ prezradil starosta. S dovetkom, že cieľom nie je propagovať ani podporovať žiadnu konkrétnu politickú stranu. Len sa pokúsiť o rekordnú účasť.

Ľudí lákajú v Mýtnej k voľbám hudbou. Na námestí v blízkosti volebnej miestnosti od desiatej až do pol jednej poobede vyhrávala ľudovo-zábavná skupina Čamba z východného Slovenska. ,,Keď skončili, námestie obsadila ľudová muzika Ďatelinka a po nej budú ľuďom vyhrávať členovia skupiny Country LC Band z Lučenca. Muzikanti budú vyhrávať do večera," zdôraznil Greksa.

Starosta verí, že dobrá hudba vyláka na námestie zvedavcov a tí, keď už budú vonku, využijú aj svoje volebné právo. Okrem toho chcú pohyb ľudí využiť aj na jednu charitatívnu akciu. „Organizujeme zbierku pre našu malú, iba dvojročnú spoluobčianku Lucku Mišovú. Dievčatko má zdravotné problémy a súrne potrebuje peniaze na liečenie. Aj touto formou by sme jej chceli pomôcť,“ dodal Greksa.

Na Slovensku sa konajú voľby. Občania rozhodujú...
Na Slovensku sa konajú voľby. Občania rozhodujú...
+23Na Slovensku sa konajú voľby. Občania rozhodujú...
107 debata chyba