Deutsche Welle: Slováci rozhodnú o osude európskeho Cháveza

Sobotňajším parlamentným voľbám na Slovensku venovali svetové médiá ešte pred otvorením volebných miestností pomerne málo pozornosti a spravidla sa sústredili len na skonštatovanie suchých faktov ako je zoznam kandidujúcich strán a ich prípadné šance na zostavenie vlády. Výnimkou však bol spravodajský portál prestížnej nemeckej rozhlasovej a televíznej stanice Deutsche Welle.

12.06.2010 07:10
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (145)

Ten v piatok poskytol pomerne veľký priestor analýze štvorročného pôsobenia vládnej strany Smer na čele slovenského kabinetu, pričom sa sústredil najmä na osobu jej predsedu Roberta Fica.

„Slováci budú hlasovať vo voľbách, ktoré rozhodnú o tom, či zostane kontroverzný premiér Robert Fico pri moci. Na centristicko-ľavicového lídra sa niektorí pozerajú ako na ‚ochrancu‘, iní ho zase vidia ako "európskeho Cháveza',“ píše autor článku Rob Cameron v narážke na autoritárskeho prezidenta Venezuely. Fico je podľa Deutsche Welle osoba, ktorá rozdeľuje krajinu, keďže počet tých, ktorí ho „milujú“ je porovnateľný s počtom tých, ktorí ho „preklínajú“. Ale zatiaľ čo ešte nedávno sa podľa Camerona zdali byť slovenské voľby vopred rozhodnuté v prospech Smeru, výsledok ešte môže byť prekvapivý.

Deutsche Welle si všíma aj predvolebnú kampaň, pričom autora článku špeciálne zaujali dva bilbordy. Autorom prvého je Smer. Fico sa na ňom objavuje s „na krátko ostrihanými blond vlasmi“ a s heslom Istota v ťažkých časoch. Druhý bilbord je na prvý pohľad veľmi podobný. Jeho autorom však nie je vládna strana, ale slovenský karikaturista Shooty. Fico je na ňom zobrazený ako „šialené, zúrivé, zlé dieťa“ s heslom Istota ťažkých časov. Portál si všíma aj úspešnú Shootyho zbierku, keď sa mu na jeho vlastnú kampaň podarilo za veľmi krátky čas zozbierať až 70 000 eur

„Napriek uštipačným karikatúram zostáva Fico extrémne populárny,“ píše Deutsche Welle. Podľa spravodajského portálu sa mu to darí aj vďaka jeho schopnosti štylizovať sa do úlohy „ochrancu“ slovenského národa pred maďarským extrémizmom a „hnedým morom“. Analytici sú však v predpovediach výsledku volieb napriek tomu zdržanliví. Kľúčové bude najmä to, ktoré strany pohybujúce sa na hranici zvoliteľnosti sa skutočne dostanú do slovenského parlamentu. Ohrozené sú obe maďarské strany SMK a Most/Híd ako aj Ficovi aktuálni koaliční partneri – „ultranaciona­listická“ Slovenská národná strana (SNS) a „populistické“ Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS).

145 debata chyba