Ficovej žene chýbal lístok Smeru

Premiérovej manželke Svetlane Ficovej vydali vo volebnej miestnosti na Základnej škole Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici v Bratislave obálku, ktorá neobsahovala hlasovací lístok Smeru.

12.06.2010 12:50 , aktualizované: 16:59
Robert Fico, voľby Foto:
Predseda najsilnejšej strany Smer a premiér Robert Fico s manželkou Svetlanou vo volebnej miestnosti.
debata (267)

„Považujem za zlý žart, že v kôpke lístkov, ktoré prevzala moja manželka, nebol hlasovací strany Smer,“ reagoval predseda vlády a predseda Smeru Robert Fico. Predsedníčka okrskovej komisie si chýbajúci hlasovací lístok nevedela vysvetliť. Lístky pripravujú spolu s obálkou počas dňa členovia volebnej komisie.

Premiér nekomentoval, či podá podnet na Ústrednú volebnú komisiu. Na mieste bol člen Ústrednej volebnej komisie za SDĽ Ivan Weiss. Povedal, že odkontroloval desiatky kôp a nikde inde tento lístok nechýbal. „Z môjho pohľadu muselo dôjsť k manipulácii zo strany pani Ficovej,“ poznamenal Weiss. Považuje to za ďalší Ficov „spôsob, ako zo seba urobiť obeť“.

Ficov sporný výrok sa nepotvrdil

Hospodárske noviny zverejnili z incidentu video, na ktorom Fico počas úpravy lístkov svojej manželke niečo hovorí. Pôvodne zle zrozumiteľnú vetu prečítali ako „daj si to do tašky“, Fico však manželke zrejme radil, aby si prešla sadu volebných lístkov ešte raz.

Hospodárske noviny na svojom internetovom portáli text k spornému videu upravili. Titulok „Fico manželke za plentou: Daj si to do tašky“ nahradili iným „Fico sa za plentou smial“.

Priamo v miestnosti čakalo na Fica množstvo novinárov, pred školou vedenie SDĽ a skupina mladých s tričkami s jeho preškrtnutým portrétom.

„Chceme sa premiéra spýtať, prečo v posledných dňoch volebnej kampane na nás vyťahoval také špinavé veci,“ povedala pred Ficovým príchodom podpredsedníčka SDĽ Alena Savkaničová. Predstavitelia SDĽ mali na sebe stranícke tričká, bol medzi nimi aj ich predseda Marek Blaha. Mali tiež transparent s textom: „Chceme Slovensko, ktoré funguje pre každého! Nielen pre politikov a podnikateľov!“ Fico s nimi napokon pre nepredvídané okolnosti nediskutoval.

Práve SDĽ Fico v posledných dňoch obviňoval, že proti jeho strane vedie nelegálnu kampaň. SDĽ podľa Fica pripravila státisíce ťažko odstrániteľných nálepiek s falošným logom Smeru-SD vyzývajúce, aby ľudia nevolili SDĽ. Nálepky mali lepiť na autá v ranných hodinách aktivisti. V uliciach Bratislavy však podľa pozorovateľov autá podobné nálepky nemajú.

Smer čelil v posledné dni kampane ostrej kritike. V médiách sa totiž tento týždeň objavila nahrávka naznačujúca sporné financovanie strany, na ktorej bol zaznamenaný hlas podobný Ficovmu. Smer je favoritom na získanie najväčšieho počtu hlasov. Otázne však je, či dokáže spolu so súčasnými koaličnými partnermi HZDS a SNS získať vyššiu podporu než opozičné strany.

ÚVK: Z incidentu Ficovej manželky si musí urobiť záver každý sám

V momente, keď hlasoval premiér a predseda Smeru Robert Fico so svojou manželkou Svetlanou, boli na bratislavskej Základnej škole Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici aj členovia Ústrednej volebnej komisie (ÚVK).

Podľa slov členky ÚVK za SDKÚ Márie Kolíkovej bezprostredne skontrolovali všetky obálky na stole a v žiadnej nechýbal ani jeden lístok „Ak sa stala táto okolnosť práve u manželky pána Fica, tak k tomu si musí urobiť záver každý sám,“ povedala Kolíková.

267 debata chyba