Fico chce zostaviť vládu, Radičová so Smerom nemá o čom rokovať

Predseda Smeru Robert Fico označil výsledok strany v parlamentných voľbách za absolútny úspech. "Je to obrovská miera zadosťučinenia a dúfam, že ďalšie týždne ukážu, že naša práca mala osoh. Ak sme získali o takmer 6 percent viac hlasov ako v roku 2006, je to niečo, čo na Slovensku nebolo," povedal. Zároveň vyjadril snahu zostaviť vládu. "Dosiahli sme číslo, ktoré nás oprávňuje zostavovať vládu. Sme na to pripravení," vyhlásil.

12.06.2010 21:48 , aktualizované: 13.06.2010 07:18
Radičová, Dzurinda Foto:
Iveta Radičová na tlačovej konferencii SDKÚ po zverejnení takmer úplných výsledkov volieb.
debata (185)

Dlhodobo najpopulárnejší politik ohlásil, že sa pokúsi zostaviť kabinet z dvoch strán. To by znamenalo, že by na svoju stranu musel získať jednu zo štvorbloku stredopravých strán SDKÚ, SaS, KDH alebo Most-Híd. Rokovanie chce začať s SDKÚ, ktorá spoluprácu so Smerom nadránom vylúčila. Podobne tak urobili aj Most-Híd, SaS a KDH. „Nikoho prosiť nebudeme, máme svoje hodnoty,“ zdôraznil predseda vlády.

„Budeme rešpektovať, ak sa opozícia rozhodne pre vládu so 79 poslancami. My im to želáme, ale budeme razantnou opozíciou. Pre nás bude taká koalícia ako cukrík na tanieri. Nevydrži viac ako rok,“ odkázal slovenskej pravici.

„Pani Radičová si musí uvedomiť, že je líderkou strany, ktorá má o tri až štyri percentá menej, ako v roku 2006. Nech je pokojná, nech sa zamyslí sama nad sebou a potom prijíma nejaké rozhodnutia,“ povedal na margo vyhlásení líderky SDKÚ, ktorá vyhlásila, že so Smerom nemá o čom rokovať.

Podľa Fica by počet strán, ktoré budú tvoriť vládu, by mal byť čo najnižší. „Privítal by som, keby bolo možné zostavovať vládu z dvoch strán. Ak dostaneme poverenie od prezidenta, budeme rokovať postupne so všetkými stranami. Ak sa nedohodneme, pôjdeme do opozície. A ja vám garantujem, že so 63 poslancami budeme tvrdá opozícia,“ uzavrel.

Radičová chce zo Slovenska opäť ‚tigra Európy‘

Volebná líderka SDKÚ-DS začala tlačovú konferenciu po sčítaní takmer všetkých hlasov v parlamentných voľbách tým, že zapriala Slovensku „dobré ráno“. Následne pogratulovala Smeru, suverénnemu víťazovi volieb.

„Občania sa rozhodli pre cestu zodpovednosti, ktorá zabezpečí riešenie problémov občanov. Dovoľte mi poďakovať sa všetkým, ktorí prejavili dôveru SDKÚ,“ povedala.

Radičová následne vyslovila prianie, aby sa Slovensko opäť stalo krajinou s prívlastkom „tiger Európy“. Nezabudla ani na predsedu strany Mikuláša Dzurindu a kolegov z vedenia strany, ktorým sa poďakovala za pomoc a nasadenie v kampani. Dzurindu obzvlášť vyzdvihla za gesto, ktorým odstúpil z kandidátky strany. „Zablokoval tak útoky Smeru,“ povedala.

„Nevidím jedinú spoločnú tému,“ odpovedala líderka na otázku, či stále platí, že si nesadne za rokovací stôl so Smerom.

Voliči ocenili pozitívnu kampaň

Atmosféra v štábe SDKÚ pripomínala počas sčítavania hlasov športové podujatie. Trúbili klaksóny, prítomní si posielali SMS-ky, vrátane predsedu strany Mikuláš Dzurindu.

„Chcem sa poďakovať občanom za účasť, vážime si každý hlas a uvidíme, ako to dopadne. Agresívna kampaň Smeru sa podpísala pod ich výsledok. My sme sa pokúšali o pozitívnu kampaň a voliči to zrejme ocenili. Výsledky viacerých agentúr pred voľbami boli zrejme skôr žarty ako fakty,“ povedala volebná líderka Iveta Radičová pre televíziu Markíza.

Na otázku či si vie predstaviť, že zasadne na premiérske kreslo Radičová odpovedala, že by nad tým každý líder rozmýšľal. Prvá myšlienka, ktorá ju napadla po vyhlásení prvých predvolebných výsledkov bolo to, že sa konečne skončí éra mečiarizmu. O tom, akú funkciu by pridelila Mikulášovi Dzurindovi sa odmietla vyjadriť. „Žiadne rokovania v strane neprebiehali, vhľadom na to, že odhady sú predčasné,“ povedala.

Kaliňák zatiaľ neminul ani jednu vreckovku

V centrále Smeru sa počas volebnej noci netancovalo tak, ako napríklad v SDKÚ či SaS, nálada medzi politikmi však bola podľa podpredsedu strany Roberta Kaliňáka dobrá. „Atmosféru ja mám veľmi dobrú, zatiaľ som neminul ani jedinú vreckovku,“ povedal minister vnútra pred novinármi, za ktorými ako jediný prišiel z priestorov, kde sa pohybujú straníci.

K priebežným zverejňovaným výsledkom sa nevyjadril s tým, že to považuje za neseriózne. Na informácie o tom, že doterajší koaliční partneri Smeru, teda SNS a HZDS sú podľa predbežných výsledkov na hranici zvoliteľnosti, odpovedal, že vo voľbách je každý sám za seba a obhajuje to, čo urobil.

„Každá strana, ktorá ide do volieb, sa usiluje o dôveru,“ zdôraznil Kaliňák. Za rozhodujúce označil, že každý musí zastupovať či už vo vláde alebo v opozícii tie hlasy, ktoré dostal. „My sme pred štyrmi rokmi nastupovali z opozície s určitým počtom hlasov a tieto voľby povedia, či sa nám podarilo, aby sme tých hlasov mali buď viac, rovnako alebo menej a to nám povie, či máme byť spokojní, alebo hľadať nejaké odchýlky alebo chyby,“ okomentoval.

„Štyri roky sme rozhodovali a ja som rád, že teraz za nás rozhoduje niekto iný a hodnotí to, či sme robili dobre,“ dodal. Ako podotkol, všetko bude podrobené analýzam a ďalšie rozhodnutia budú nasledovať až po zverejnení oficiálnych výsledkov.

Pre Slovensko sa podľa Figeľa blýska na lepšie časy

Po peknom dni a začínajúcej sa búrke sa podľa predsedu KDH Jána Figeľa začína blýskať pre Slovensko na lepšie časy.

„Slovensko zahlasovalo za zmenu a KDH sa o ňu dlho usilovalo. Zmena sa stáva reálnou. Teśím sa vysokej účasti, voľby priniesli skvelý výsledok stredopravým stranám, čo otvára podmienky pre dohodu,“ povedal šéf strany Figeľ. Vyjadril sa aj k, podľa odhadov, očakávanému parlamentnému koncu HZDS. „Končí sa éra mečiarizmu. KDH bolo hlavným oponentom toho, čo tento štýl politiky znamenal,“ dodal.

Figeľ do straníckej centrály prišiel o 20:00, keď sa v nej stretol s ostatnými členmi predsedníctva strany. Po deviatej večer sa začala napĺňať aj spoločenská miestnosť, kde na výsledky volieb čakajú okrem predstaviteľov strany aj jej kandidáti na poslancov i novinári. Zástupcov KDH, ktorým do rytmu vyhráva živá muzika, spája optimizmus a viera v úspešný výsledok.

Nedeľa 13. júna bude podľa Figeľa nielen dňom pokoja, ale aj nádeje na reálnu zmenu smerovania Slovenska. „KDH s číslom 13 bude pri tom ako dôležitý aktér,“ uviedol šéf kresťanských demokratov.

Slota: Budeme roniť krvavé slzy

Predseda SNS Ján Slota na predbežné volebné výsledky reagoval, že je sklamaný, z toho ako voliči rozhodli. „Pokiaľ sú pravdivé, tak myslím, že je to jednoznačná prehra pre celé Slovensko. Ak začnú vládnuť ‚buzíci‘ a Maďari v tomto štáte, budem sklamaný,“ povedal.

Predseda SNS Ján Slota odpovedá na otázky... Foto: SITA
sns, slota, voľby Predseda SNS Ján Slota odpovedá na otázky novinárov krátko po príchode do straníckej centrály.

„Ak niektorý maďarský subjekt bude vo vláde, dosiahne politickú autonómiu južného Slovenska,“ vyjadril sa na adresu maďarských strán Most a SMK. „Je mi do plaču zo Slovákov, všetci budeme roniť krvavé slzy,“ uzavrel.

Slota pred vyhlásením odhadov povedal, že bude rád, ak národniari získajú viac ako 10 percent hlasov. Zdôraznil, že ak nebude SNS vo vláde, budú v nej maďarské strany, čo by podľa neho bola katastrofa. Na otázku, či po neúspechu zloží funkciu, odpovedal, že to nezávisí od neho, ale od vedenia strany.

Sulík: Viac zodpovednosti, menej sociálnych blábolov

V centrále SaS neutícha eufória z prekvapivého volebného výsledku, aký naznačujú zverejnené volebné odhady. Z reproduktorov znie známa skladba kapely Queen, We are the Champions.

„Nastala nová politiky od revolúcie,“ tvrdí šéf SaS Richard Sulík. „Opäť sa Slovensko niekam posunie, že budeme mať slušnejšiu krajinu,“ dodal.

Predseda liberálov zhodnotil ukazujúci sa dvojciferný volebný výsledok ako veľmi dobré splnenie cieľa, ktorý si stanovili. „Pre mňa to potvrdzuje, že občania si želajú zmenu. Viac zodpovednosti, menej sociálnych blábolov.“

Do centrály SaS prišiel aj predseda strany Most-Híd Béla Bugár s podpredsedom Zsoltom Simonom. Pred objektívmi kamier a fotoaparátov sa vyobjímali so Sulíkom a Danielom Krajcerom. „Rodí sa nová koalícia,“ poznamenal jeden z prítomných v sále.

Bugár hovorí, že bolo teba prísť Sulíkovi osobne zagratulovať k rysujúcemu sa volebnému úspechu. „Je to veľmi dobrý výsledok, ktorý napomôže, aby tu mohla vzniknúť silná vláda, ktorá pošle týchto do minulosti,“ uviedol Bugár.

Oslavy v centrále SaS v luxusnej reštaurácii v Troch vežiach pokračujú krájaním veľkej torty vo farbách strany. Richard Sulík už vymenil minerálku za červené víno, sako a kravatu si však zatiaľ nevyzliekol. Z reproduktorov znie džez.

„Iveta Radičová je faktickým zostavovateľom vlády, vraví podpredseda SaS Jozef Mihál. "Je preto minimálne slušné pozdraviť ju a jej volebný tím,“ uviedol na margo toho, že šéf SaS Richard Sulík sa ešte počas volebnej noci vydal na návštevu centrály SDKÚ. Podľa Mihála mala SaS oproti konkurencii iba desatinu bilordov, avšak iba ona dokázala na nich priniesť netradičné témy, ako spermie, alebo komixy.

„Úplne sme ovládli internet. A to nie je o tom, že si to niekto zaplatí. Internet je slobodný a mohla sa na ňom zviditeľniť akákoľvek iná strana. Oni však zaváhali. Možno je to istá vyhorenosť politikov, ktorí sú v politike 10, 15, 20 rokov,“ uvažuje Mihál.

SaS o štvrtej ráno zatvára, na konečné rozuzlenie volieb nebude čakať. Hovorkyňa strany vysvetlila, že do tejto hodiny prisľúbili vyprázdniť prenajatú reštauráciu. Sulík sa po odchode do SDKÚ vo svojej centrále už neobjavil. Chvíľu postával vonku, potom sa však vytratil.

Prvé odhady sprevádzali v Moste nadšené ovácie

Výbuchy radosti a nadšené skandovanie sprevádzali v centrále strany Most-Híd prvé odhady volebných výsledkov z dielne agentúry MVK. Most-Híd v nich získal 8,2 percenta a 14 mandátov.

„Zatiaľ to je len exit poll, samozrejme exit poll naznačuje niečo,“ zdráhal sa najskôr šéf strany Béla Bugár. „Ja dokonca som tvrdil už od začiatku, keď sme prišli s programom, mala strana v sebe osem percent. Či to vieme naštartovať, naše štruktúry, to bolo najdôležitejšie, aby sme mali osem percent. Ak po sčítaní hlasov tých osem percent bude, samozrejme, budeme veľmi radi,“ nechal sa nakoniec počuť.

Ako tvrdí, čakali osem percent, ale páči sa im všetko, čo je nad päťpercentnou hranicou. „V prípade jedenásťmesačnej strany, ja si myslím, že absolútne v poriadku,“ uzavrel túto tému Bugár.

Ku otázke na možnú koalíciu s SMK, ktorá skončila v odhadoch za nimi s takmer šiestimi percentami, vyhlásil, že uvažujú len o pravicovej koalícii. „Ak v pravicovej koalícii bude musieť byť SMK, tak áno,“ podotkol Bugár.

Nadšené ovácie si vyslúžil nielen fakt, že do parlamentu by sa nedostala HZDS, ale aj to, že najväčšia strana Smer by získala len 28 percent.

HZDS si výsledky exit poll nepripúšťa, čaká na oficiálne

Treba si počkať na oficiálne výsledky, reagoval na zverejnené čísla tzv. exit poll podpredseda HZDS Jozef Habánik. V oboch prieskumoch, ktoré zverejnili televízie TA3 a Markíza, získala HZDS menej ako 5 %.

Ak by sa tieto výsledky potvrdili, hnutie by sa do parlamentu nedostalo. Habánik však stále túto možnosť nepripúšťa. „Budeme trpezlivo čakať na oficiálne výsledky,“ zopakoval podpredseda hnutia. Podľa neho budú skutočné výsledky volieb iné. Habánik pred uzavretím volebných miestností hovoril, že očakáva dvojciferný výsledok pre HZDS.

Csáky sa k prognózam nevyjadrí

Tradične pohostinná atmosféra privítala novinárov vo volebnej centrále Strany maďarskej koalície, ale pečené prasa, typický maďarský guláš či živá hudba chýbajú.

„Pred štyrmi rokmi sme to možno s tými oslavami prehnali a nedopadlo to až tak dobre, myslím ten proces, čo nasledoval, tak teraz to robíme opačne,“ vtipkoval na začiatku povolebnej noci predseda SMK Pál Csáky, oblečený vo volebnom tričku strany. Ako dodal, dúfa, že „politická stránka dopadne lepšie, ako pred štyrmi rokmi“.

Predseda SMK Pál Csáky hovorí s novinármi v... Foto: ČTK
csáky, smk, voľby Predseda SMK Pál Csáky hovorí s novinármi v bratislavskom straníckom štábe.

Pre politika je podľa Csákyho to najkrajšie obdobie práve teraz, po odvolení občanov, keď cíti, že majú jeho osud vo svojich rukách. Prvé prognózy výsledkov volieb ani priebežné výsledky však neplánuje ešte počas dnešnej noci komentovať. „Ja budem v nedeľu k dispozícii, keď už budú hotové výsledky,“ povedal Csáky. „Zdá sa, že som vašim miláčikom, ale mám aj podpredsedov, určitá deľba práce existuje,“ povedal.

Reakcie strany bude poskytovať zástupca predsedu, zodpovedný pre zahraničnú politiku József Berényi a podpredseda SMK Gyula Bárdos.

Povolebný večer sa na SMK začal krájaním trojposchodovej torty v tvare srdca, jednotlivé poschodia majú červenú, bielu a zelenú farbu.

Iveta Radičová a Richard Sulík chcú rokovať o...
Predseda Smeru Robert Fico prichádza do...
+14Spokojný predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda v roku...
185 debata chyba