Horský: Voliči žiadali zmenu, radikalizmus SNS a SMK bol porazený

Slováci si v parlamentných voľbách vyžiadali zmenu doterajšieho vládnutia, ktoré počas predchádzajúcich štyroch rokov určovala trojkoalícia Smeru, SNS a HZDS. V reakcii na odhady volebných výsledkov to povedal politológ Michal Horský.

13.06.2010 01:18
debata (2)

Víťazom hlasovania sa podľa sond agentúr MVK a Focus síce stal Smer-SD premiéra Roberta Fica, pravicová opozícia však získala v parlamente ústavnú väčšinu. Voliči podľa Horského odmietli aj radikalizmus SNS a SMK.

Do Národnej rady by sa podľa odhadov malo dostať sedem strán, päťpercentnú hranicu sa po dvoch desaťročiach nepodarilo prekročiť ĽS-HZDS niekdajšieho trojnásobného premiéra Vladimíra Mečiara. Najviac hlasov získal Smer-SD, väčšinu 91 hlasov však dostali stredopravé parlamentné i mimoparlamentné strany.

„Mimoriadne pozitívne je, že SNS sa ocitla na chvoste parlamentných strán, HZDS pravdepodobne končí a umiernená strana Most-Híd porazila radikálnejšiu stranu SMK,“ povedal Horský. Odhady prisúdili SNS poslednú priečku a zisk tesne nad päťpercentnou hranicou potrebnou na vstup do parlamentu. Most-Híd Bélu Bugára zas podľa oboch agentúr preskočil SMK Pála Csákyho.

Voliči podľa Horského vyslali svojim rozhodnutím jasný odkaz – žiadajú zmenu. „Dokazuje to prudký pokles očakávaných preferencií Smeru a úplný prepad jeho koaličných partnerov SNS a HZDS,“ uviedol. SNS kontroverzného Jána Slotu a Mečiarova HZDS stratili podľa odhadov oproti predchádzajúcim parlamentným voľbám zhruba polovicu hlasov.

Horský prirovnal výsledok volieb k hlasovaniu v roku 1998, keď napriek víťazstvu vtedy dominantného ĽS-HZDS získala väčšinu vtedajšia opozícia a zostavila kabinet. „Aj v roku 1998 si všetci želali odchod Mečiara do opozície, ale nikto nečakal, že to praskne,“ poznamenal.

Favoritom volieb bol podľa predvolebných prieskumov Ficov Smer, s blížiacimi sa voľbami však viaceré sondy naznačovali posilňovanie pravice a stratu väčšiny súčasného vládneho tria.

Rozhodujúci pri zostavovaní vlády bude podľa Horského výsledok HZDS, ktorá však nemusí ani v prípade úspechu zabezpečiť Smeru-SD väčšinu. „Robertovi Ficovi a Slovensku sa bude túto noc snívať o šnúrke Mečiarových gatí, na ktorých stojí a padá moc Ficovej i budúcej opozičnej vládnej koalície,“ poznamenal.

2 debata chyba