Voľby 2010: Koniec Mečiarovej éry? HZDS: Je to prehra pre Slovensko

Vládna strana HZDS vypadla z parlamentu. Vladimír Mečiar po 20 rokoch odchádza z veľkej politiky. Trojnásobný premiér, ktorého popularita sa kedysi blížila k 50 percentám, dnes prestal byť zaujímavý.

13.06.2010 02:16 , aktualizované: 06:47
Vladimír Mečiar Foto:
Predseda HZDS Vladimír Mečiar
debata (37)

„HZDS rešpektuje výsledky volieb, bude mimoparlamentnou stranou a zapojí sa do ďalších volieb, povedal novinárom podpredseda hnutia predseda republikovej rady HZDS Marián Klenko. "HZDS neprehrala, prehralo Slovensko,“ vyhlásil Klenko. „Hrozí zostavenie pravicovej koalície a na to doplatia občania,“ varoval Klenko.

Podpredseda hnutia Peter Sika dodal, že Slovensko si vybralo Slovensko cestu zníženia svojich sociálnych istôt, legalizácie drog a akceptovanie homosexuálnych manželstiev.

Predseda hnutia Vladimír Mečiar sa medzi novinármi po zverejnení priebežných výsledkov neukázal. Podľa Klenka teraz analyzuje výsledky volieb a vyjadrí sa k nim, „keď príde vhodná chvíľa“. Klenko sa nazdáva, že na príčine prepadu HZDS sú „zákerné mediálne útoky zamerané na diskreditáciu strany, na ktoré sme často nemali možnosť adekvátne reagovať“, zhodnotil Klenko. Zároveň pripustil, že časť voličov im mohol prebrať ich doterajší koaličný partner Smer.

Opozícia sa raduje

„Tvrdé pristátie“ HZDS potešilo opozíciu. „Konečne tu máme koniec mečiarizmu,“ komentovala volebné odhady líderka SDKÚ Iveta Radičová. Kamarátskym tľapnutím tento výsledok privítali aj Mikuláš Dzurinda s Ivanom Miklošom.

HZDS už dlhšie dosahovala v prieskumoch verejnej mienky podporu v okolí hranice piatich percent nevyhnutných na vstup do parlamentu, jej prípadný neúspech zvyšuje šance na vznik vlády, ktorú by vytvorili SDKÚ, KDH, SaS a Most.

Profil Hnutia za demokratické Slovensko

Hnutie za demokratické Slovensko pôsobí na politickej scéne od roku 1991. Do parlamentných volieb 2010 pôjde s číslom 8. Lídrom strany je od jej vzniku Vladimír Mečiar.

Ustanovujúci snem HZDS sa konal 22. 6. 1991 v Banskej Bystrici. Predsedom HZDS sa stal Vladimír Mečiar. Vo voľbách v roku 1992 strana získala pre zastúpenie v Slovenskej národnej rade 37,26 percenta oprávnených hlasov voličov a vo vtedajšej Snemovni národov FZ 33,85 percenta. Líder strany Mečiar sa na základe týchto výsledkov stal predsedom vlády, ktorá sa pričinila o vznik Slovenského štátu. V marci 1994 však vláda „neprežila“ hlasovanie o dôvere v Národnej rade.

Po polroku v opozícii vo voľbách 1994 HZDS opäť vyhralo (34,96%). Vládu zostavoval opäť Mečiar, tentoraz zobral do „partie“ SNS a Združenie robotníkov Slovenska. V roku 1998 však HZDS na dlhé z vlády odišlo. Vo voľbách síce opäť vyhralo (27%), avšak koalíciu už zostavovali iné strany (SDK, SDĽ, SOP a SMK). Situácia sa zopakovala aj vo volebnom roku 2002. HZDS opäť vyhralo (takmer 20%), do vlády sa však nedostalo.

Hnutie Vladimíra Mečiara sa dlhodobo borí s rovnakými problémami. Zmenšovaním svojej voličskej základne, periodickým rozkladom parlamentného klubu a odchodom popredných politikov zo strany (Gašparovič, Keltošová, Tkáč, Cuper, Urbáni, Kňažko, Maxon, Kramplová atď…).

V roku 2006 sa paradoxne HZDS vrátilo na politické výslnie. Vo voľbách síce už získalo iba 8,35 percenta hlasov voličov, ale do vlády ho spolu s SNS zobral víťazný Smer. Zo štrnástich ministerských kresiel sa HZDS ušli dva rezorty. Ministerstvá spravodlivosti a pôdohospodárstva.

Vladimír Mečiar (26. jún 1942, Zvolen)

V rokoch 1962–1970 bol členom KSČ, vylúčili ho za negatívny postoj k sovietskej okupácii Československa.

Politickú kariéru začal v januári 1990, keď sa stal ministrom vnútra. V ten istý rok sa stal predsedom slovenskej vlády a lídrom HZDS. S Václavom Klausom sa zaslúžili o pokojný rozpad Československa a vznik dvoch štátov. Bol prvým predsedom vlády samostatného Slovenska. Ako predseda HZDS vyhral štvoro volieb za sebou a bol dvakrát predsedom vlády v histórii samostatného štátu. Od roku 1998 je poslancom NR SR.

Dvakrát kandidoval na funkciu prezidenta štátu. V oboch prípadoch (1999, 2004) bol neúspešný.

Vladimír Mečiar
Predseda HZDS Vladimír Mečiar Autor: SITA
Predseda HZDS Vladimír Mečiar
37 debata chyba