Vláda prehrala, priestor sa otvára opozícii, zhodujú sa analytici

Súčasná vláda prehrala parlamentné voľby a opozícii sa otvára priestor na zostavenie vlády, konštatoval v reakcii na neoficiálne výsledky volieb politológ László Öllősz. Otázka je, kto bude zostavovať vládu, kto bude premiérom a aké budú nároky jednotlivých strán, dodal. Podľa politológa situácia na Slovensku nie je jednoduchá, predovšetkým v ekonomickej oblasti nie je ružová, ale dôležité je zastaviť trend zadlžovania a rozbehnúť reformy.

13.06.2010 10:52
Radičová, Sulík Foto:
Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová a predseda SaS Richard Sulík oslavujú počas volebnej noci.
debata (5)

Pre Öllősza je prekvapením výsledok volieb strán SMK a Most-Híd. Posun nastal podľa neho pravdepodobne medzi maďarskými voličmi. Nemyslí si, že Most volilo až tak veľa slovenských voličov. Ako zdôraznil, rozhodol posledný mesiac. Dôvodom je podľa neho aj to, že SMK sa viac zaoberala Mostom a jeho kritikou ako sama sebou a prezentáciou svojho programu. Aj situácia okolo dvojakého občianstva mohla priniesť hlasy v prospech Mostu-Híd, myslí si politológ.

„Volebný výsledok SNS, ktorá sa do parlamentu dostala len tesne, nebol taký prekvapivý, kauzy tejto strany veštili nízky volebný výsledok,“ vyhlásil. Okrem toho povodne narušili kampaň SNS a témy, ktoré rozbehli, boli zatlačené do úzadia. Volebný výsledok pre Smer percentuálne nie je zlý, ale pozične áno, dodal.

Podľa sociologičky Bútorovej priniesli voľby niekoľko prekvapení

Sobotné parlamentné voľby priniesli podľa sociologičky Zory Bútorovej niekoľko prekvapivých výsledkov. Prvým z nich je podľa nej omnoho vyššia volebná účasť ako predpokladali mnohé prieskumy. Tá totiž podľa zverejnených údajov dosiahla viac 58,8 percenta. „Nevieme, kým to bolo naplnené, kým to bolo zvýšené,“ povedala Bútorová. Keďže ešte nie sú k dispozícii presné výsledky, nedá sa to presne povedať. Dá sa však povedať, že na vysokej účasti sa podieľali najmä mladí voliči a obyvatelia miest.

Ďalším prekvapením je podľa sociologičky výsledok strany Smer. Tá podľa Štatistického úradu SR vyhrala parlamentné voľby so ziskom 34,79 percenta platných hlasov. Aj v tomto prípade ide o vyššie číslo ako ukazovali prieskumy. Na druhej strane klesli preferencie strán SNS a HZDS. Podľa Bútorovej sa zjavne časť ich voličov priklonila k strane Smer. Tým strana HZDS stratila šance na to, aby bola opäť v parlamente. Za veľké prekvapenie označila sociologička aj to, že sa do parlamentu nedostala Strana maďarskej koalície (SMK). Dobre dopadla strana Most-Híd, na lepšie miesta sa podarilo prekrúžkovať mnohým Slovákom. „Veľmi slušný, dvojciferný výsledok dosiahla strana Sloboda a Solidarita,“ konštatovala Bútorová. Tá vo výsledkoch predbehla Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH).

Sociologička si myslí, že na tom má nepochybne zásluhu aj väčšia kampaň na internete a najmä sociálnej sieti Facebook. „Vládu bude zrejme zostavovať terajšia opozícia,“ dodala Bútorová.

Kusý: Najväčšie prekvapenie je neúspech SMK

Slovenská opozícia má šancu zostaviť vládu. Bude to ťažké a komplikované, ale väčšina z nich má skúsenosti z vládnutia, konštatoval v reakcii na neoficiálne výsledky parlamentných volieb politológ Miroslav Kusý. Podľa prepočtov neoficiálnych výsledkov doterajšie vládne strany Smer a SNS získajú v parlamente spolu 71 poslaneckých mandátov. Tretia koaličná strana HZDS sa do parlamentu nedostala. SDKÚ by mala mať 28, SaS 22, KDH 15, Most-Híd 14 poslancov v novom parlamente. Komplikácie očakáva Kusý pre vyhranenosť KDH a aj preto, že SaS je nová strana, ktorá nie je predvídateľná a je otázka, ako bude ochotná pristúpiť na reálne kompromisy, dodal. Politológ varuje, že Smer bude tvrdý oriešok novej vlády, bude to silná opozičná strana. SNS, ktorá sa do parlamentu dostala „s odretými ušami a jej volebný výsledok je hlboko pod očakávania“ nebude môcť podľa Kusého veľmi vyskakovať.

Za najväčšie prekvapenie volieb označil fakt, že SMK nezískala dostatok hlasov a jej zástupcovia nebudú v parlamente. Odhadovalo sa, že do parlamentu sa skôr nedostane Most-Híd, a to pre konzervatívnosť maďarských voličov, ale zrejme rozhodli aj slovenskí voliči, ktorí volili Most. V prípade HZDS sa očakávalo, že do parlamentu neprejde, dodal.

Medzi výsledkami slovenských a českých parlamentných volieb sa dajú podľa Kusého nájsť paralely. V oboch krajinách vyhral favorit, ktorý ale nebude schopný zostaviť vládu. Tak Smer ako aj ČSSD na čele s lídrami boli strany „veľkohubé a nerešpektovali realitu“. Voliči im ukázali, že ich štýl nie je pre nich prijateľní, dodal. Kusý doplnil, že voľby v oboch krajinách rozhodli nové strany a v politike sa objavili noví lídri.

5 debata chyba