Pravicová štvorka povedala Ficovi nie

"Smer vyhral voľby a preto by sa mal ako prvý pokúsiť zostaviť vládu. Ale akékoľvek rokovanie s touto stranou by bolo podvodom na našich voličoch," povedala na margo výsledkov volieb a ďalších rokovaní o vláde líderka SDKÚ Iveta Radičová.

13.06.2010 11:52 , aktualizované: 14:37
Fico, Radičová Foto:
Zľava šéf SaS Richard Sulík, predseda Smeru Robert Fico a líderka SDKÚ Iveta Radičová v televíznej diskusii TV Markíza.
debata (102)

Spoluprácu so Smerom v televíznej diskusii na Markíze odmietli všetky štyri pravicové strany. Ani jedna z nich nechce s Robertom Ficom čo i len rokovať. Ten zasa varoval, že na Slovensko v tom prípade prichádza veľké obdobie nestability. Tieto strany sú podľa neho hodnotovo veľmi odlišné.

„Okrem Smeru v parlamente nie je žiadna stredoľavá strana. Preto nevidíme principiálny rozdiel medzi pravicovými stranami. Ak nás ale pošlú do opozície, pôjdeme tam. Ale budeme veľmi tvrdá, ľavicová opozícia. Odmietol však vyhlásiť odchod do opozície ihneď, budeme rokovať,“ povedal.

Radičová odmietla špekulovať o premiérskom poste. Najprv sa podľa nej lídri pravice musia stretnúť. Sulík, Figeľ aj Bugár si vedia Radičovú predstaviť ako premiérku. Predsedovia strán SaS a KDH zároveň odmietli, že ich hodnotové rozdiely budú prekážkou spolupráce. Dohodneme sa, povedali. Sulík poukázal predovšetkým na zhodu v ekonomických programoch.

Podľa podpredsedu SNS Jozefa Pučíka urobili národniari pred voľbami niekoľko chýb. Išlo podľa neho predovšetkým o zlé ministerské nominácie s výnimkou Jána Mikolaja a Igora Štefanova. Za ďalší dôvod zlyhania národniara uviedol aj mediálnu kritiku, či útoky zo strany HZDS, ktoré prežíva derniéru. O zmenách na najvyšších postoch strany odmietol špekulovať.

Sulík odišiel z televíznej diskusie v aute s Radičovou

Spoločne v aute odchádzali z diskusie v povolebnom štúdiu televízie Markíza volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová a predseda SaS Richard Sulík. „Došiel som bez auta a Iveta bola taká láskavá, že ma hodí domov,“ odôvodnil Sulík. Zatiaľ čo Radičová sa ponáhľala, aby stihla „neoficiálne, neformálne rozhovory“ s pravicovými stranami, Sulík o žiadnom stretnutí nevedel. SDKÚ, SaS, KDH ako aj Most-Híd verejne odmietli spoluprácu s víťazom volieb Smerom. „Pán premiér na nás nenechal ani jednu suchú nitku, za všetko bola zodpovedná bývalá vláda, tak tu ťažko teraz otvárať dialóg,“ zhodnotila Radičová uplynulé štyri roky pod vedením Ficovho kabinetu.

Radičová zatiaľ odmieta hovoriť, či bude prvou premiérkou v histórii Slovenska, rovnako ako sa nevyjadruje Sulík, či bude ministrom financií. Strany sa zhodujú, že povolebné priority určí stretnutie prípadnej budúcej koalície. „Sú vždy výsledkom dohôd, hlavne aj dohôd v rámci SDKÚ a takéto rokovania sme ešte vôbec fyzicky nemali, vôbec fyzicky sme ešte nemali mať kedy,“ konštatovala Radičová.

Premiér predpovedá budúcej koalícii maximálne ročnú kariéru. Sulík zas odmieta hovoriť o nestabilnej koalícii alebo zlepenci, ako pravicové strany nazval premiér Fico. „Je to rozmanitosť, ktorú volič ocenil a je na nás, aby sme sa teraz dobre dohodli,“ naznačil. Pre SaS bude dôležitá najmä ekonomická časť programu, povedal Sulík.

102 debata chyba