Slota je v šoku zo slabého výsledku. Mečiar zase tvrdí, že HZDS nekončí

Predseda SNS Ján Slota je šokovaný, že jeho strana dostala tak málo hlasov a myslí si, že na to doplatí celé Slovensko. "Nechcem byť zlý prognostik, ale do konca volebného obdobia to pocítime všetci," povedal. Kriticky vníma predovšetkým účasť Mostu a SaS v parlamente.

13.06.2010 12:02 , aktualizované: 15:04
Ján Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota v sídle strany počas vyhlásenia prvých odhadov volebných výsledkov.
debata (91)

„Do piatich rokov sa bude rokovať o politickej autonómii južného Slovenska a budeme plakať,“ dodal. O politickej zodpovednosti za slabý výsledok hovoriť nechcel, neodmietol ani rezignáciu. „Máme svoje orgány a určite nie som prilepený na predsednícku stoličku,“ konštatoval.

Mikloš priznal, že výsledok strany nie je dobrý

Podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš priznal, že výsledok strany nie je dobrý. Za dôležitejšie ale považuje, že pravicové strany získali väčšinu. Naopak, Daniel Krajcer z SaS považuje viac ako 12 percent za výborný. Podobne voličský ortieľ nad svojou stranou vníma minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). „Voliči nám potvrdili, že to, čo sme mali v programe, sme splnili,“ povedal.

Šéf SMK Béla Bugár považuje za prekvapenie, že sa SMK nedostala do parlamentu. Tvrdí, že by však bol radšej, keby sa jeho bývalá strana dostala do Národnej rady. „Nevnímam to ako satisfakciu,“ povedal. s tým, že Csákyho strana si za to môže sama.

Kaliňák považuje za povinnosť, aby sa Smer pokúsil zostavovať vládu. Šéf rezortu vnútra ale vníma záujem pravicových strán o spoločnú vládu. Mikloš, Krajcer, Bugár aj Figeľ zopakovali, že v žiadnom prípade do vlády so Smerom nepôjdu. Slota si je vedomý, že jeho strana má iba deväť poslancov. „Som pragmatik, nedávajte mi hlúpe otázky,“ reagoval Slota na otázku redaktora ohľadne zostavovania vlády s účasťou SNS.

Mikloš odkázal Kaliňákovi, ktorý pochyboval o jednotnosti budúcej vlády, aby nemal obavy. „Práve vy ste nás zjednotili,“ povedal. Zároveň sa opýtal, prečo si chce Smer zbytočným pokusom zostaviť vládu natiahnuť svoje funkčné obdobie. Kaliňák na oplátku vysmial Miklošov zisk v preferenčných hlasoch. „Ten, kto získa menej ako pred štyrmi rokmi, je neúspešný politik a to je aj váš prípad. Chce to naozaj dávku talentu, aby strana, ktorá bola v opozícii, ešte stratila,“ dodal.

Mečiar: HZDS v žiadnom prípade nekončí

Líder HZDS Vladimír Mečiar počas parlamentnej... Foto: ČTK
Vladimír Mečiar Líder HZDS Vladimír Mečiar počas parlamentnej schôdze. Jeho koaliční kolegovia evidentne s ním jeho emócie neprežívali.

Stranícke orgány HZDS príjmu závery z volebného neúspechu a verejnosť o tom budú včas informovať, vo svojom vyhlásení to konštatuje predseda strany Vladimír Mečiar. Strana berie výsledky volieb na vedomie.

„HZDS v žiadnom prípade nekončí, bude pôsobiť ako opozičná neparlamentná strana,“ vyhlásil predseda HZDS Vladimír Mečiar. Okrem toho sa mečiarovci budú intenzívne pripravovať na komunálne voľby, ktoré budú v novembri. „Sláva patrí víťazom a česť porazeným. Do parlamentu sa vrátime,“ reagoval Mečiar s tým, že strana si bude plniť sľuby voči voličom inými prostriedkami.

91 debata chyba