Gašparovič poverí zostavením vlády Smer

Prezident Ivan Gašparovič priznal, že ho volebné výsledky prekvapili, najmä čo sa týka nízkeho volebného zisku strany Jána Slotu SNS. Potvrdil, že zostavovaním vlády poverí víťaza volieb Smer. "Smer získal ďaleko najväčší výsledok, nevidím dôvod, prečo by som túto stranu nemal poveriť, aby sa ako prvá pokúsila zostaviť vládu," vyhlásil.

13.06.2010 13:09 , aktualizované: 13:49
debata (20)

Strane súčasného premiéra Roberta Fica sa však vládu zostaviť zrejme nepodarí. V parlamente totiž získali väčšinu štyri stredopravé strany SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd, ktoré sa už dohodli na rokovaniach o vytvorení kabinetu. So Smerom-SD rokovať odmietli.

Poverenie zostavením vlády nie je v ústave formálne zakotvené, považuje sa skôr za tradíciu. „Je to tradícia, ktorú neporuším, ktorej sa držím a opäť opakujem: Je to (Smer) politická strana, ktorá dostala ďaleko najviac hlasov od občanov,“ vyhlásil Gašparovič.

Neuviedol, na ako dlho chce dať Ficovi šancu na zostavenie kabinetu. Fico už skôr povedal, že poverenie príjme. Vyhlásil tiež, že v prípade neúspechu nechce naťahovať čas a strana odíde do opozície.

20 debata chyba