Mečiar bol 20 rokov stálicou politickej scény. Prišiel koniec jeho éry?

Vladimír Mečiar (67) spoluurčoval posledných dvadsať rokov podobu slovenskej politiky. Jeho úloha nebola v poslednej dobe už tak významná ako v 90. rokoch a vo vládnej koalícii so Smerom a SNS bola jeho strana HZDS najslabším partnerom. A v tohtoročných voľbách voliči poslali stranu bývalého premiéra von z parlamentu, keď získala len 4,3 percenta hlasov – o polovicu menej ako pred štyrmi rokmi.

13.06.2010 13:35
Mečiar Foto:
Líder HZDS Vladimír Mečiar
debata (37)

HZDS pritom bolo víťazom všetkých slovenských volieb v rokoch 1992 až 2002 a Mečiar ako jeho predseda stál šesť rokov (1992 – 1998) na čele vlády. Mečiarov vplyv začal klesať po voľbách na jeseň 1998, ktoré síce vyhral, vládu ale nakoniec vytvorila stredopravá koalícia. Mečiar sa potom vzdal poslaneckého mandátu v prospech bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS Ivana Lexu, ktorý bol v dobe pôsobenia na čele SIS podozrivý z mnohých trestných činov.

Izoláciu, v ktorej sa Mečiarova strana ocitla, sa jej nepodarilo preraziť ani po voľbách v roku 2002. Až pred štyrmi rokmi sa stala dôležitým jazýčkom na váhach a spolu s SNS bola členom vládnej koalície vedenej Smerom na čele s Robertom Ficom. Vladimír Mečiar však vtedy zostal v ústraní, ministrom sa nestal a zostal radovým poslancom. Minulý rok sa navyše ani neuchádzal o prezidentskú funkciu, v oboch predchádzajúcich priamych voľbách hlavy štátu (1999 a 2004) pritom vždy postúpil do druhého kola.

Niektorí komentátori si mysli, že za Mečiarovou zdržanlivosťou bolo jeho nie veľmi pevné zdravie – v januári 2007 mu lekári voperovali štvornásobný bypass, o rok neskôr ho hospitalizovali s vážnym zápalom pľúc. Možno si ale už pred rokmi uvedomil, že jeho obľuba nie je taká, aby mal na zvolenie do funkcie hlavy štátu vôbec šancu. Klesajúcu popularitu bývalého slovenského premiéra dokladá aj výsledok HZDS v práve skončených parlamentných voľbách.

Pre priaznivcov je Mečiar zakladateľom slovenského štátu

Vladimír Mečiar bol pritom pre časť slovenskej i zahraničnej verejnosti vždy istým spôsobom problémovým politikom, najmä pre svoje pôsobenie na čele slovenskej vlády v 90. rokoch. Podľa mnohých zohral kľúčový rolu pri rozbití federácie, svojimi autoritárskymi sklonmi vo funkcii premiéra navyše ohrozil vstup Slovenska do euroatlantických štruktúr a uvrhol krajinu do medzinárodnej izolácie. Pre svojich priaznivcov je však veľkou osobnosťou, jedným zo zakladateľov slovenského štátu.

Mečiar bol od svojho vstupu do verejného života považovaný za charizmatického, obratného politika, majstrovsky ovládajúceho pravidlá mocenskej hry. Za svojej vlády opakovanie siahol aj ku krokom, ktoré sa pohybovali na hranici demokratickej zákonnosti. Oponenti mu vytýkali, že neváhal použiť neštandardné postupy v parlamente a v súperení s niekdajším prezidentom Michalom Kováčom, či zapojiť do politického boja tajnou službou. Médiá ani po rokoch neprestávajú klásť otázky ohľadom jeho úlohy v „divokej“ privatizácii štátnych podnikov či pôvodu jeho majetku.

Politických konkurentov sa ale Mečiar vedel vždy účinne zbaviť. Vo vyostrených chvíľach mu pomohli jeho prednosti – výborná pamäť, komunikačná obratnosť a schopnosť rýchlo reagovať. Kritici sa však nezabúdajú zmieniť, že sa vo svojej politickej minulosti často uchýlil aj k menej čistým praktikám – k manipuláciám, populizmu, nedôstojným výrokom a v niektorých prípadoch dokonca k fyzickému násiliu voči novinárom.

Mečiara posunula do vyšších sfér politiky revolúcia 1989

Do vyšších sfér slovenskej politiky vyniesol Mečiara v roku 1989 revolučný vývoj. Po prvých slobodných voľbách v júni 1990 bol necelý rok v kresle slovenského premiéra, musel však odstúpiť pre vnútorné spory vo vládnucom hnutí Verejnosť proti násiliu. V júni 1991 sa postavil do čela vlastného Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) a jeho predsedom zostal dodnes. V roku 1992 viedol za slovenskú stranu rozhovory o delení federácie s českou reprezentáciou vedenou Václavou Klausom.

Vladimír Mečiar sa narodil 26. júla 1942 vo Zvolene na strednom Slovensku, je druhýkrát ženatý. Z prvého manželstva má dcéru, z druhého zväzku s lekárkou Margitou dvoch synov a dcéru. Vzdelaním je právnik, Univerzitu Komenského v Bratislave vyštudoval začiatkom 70. rokov diaľkovo. Predtým sa angažoval v Československom zväze mládeže a bol členom KSĎ, stranu však musel v roku 1970 pre kritické postoje opustiť. Pred revolúciou pracoval Mečiar dlhodobo ako referent a právnik v podniku Skloobal Nemšová.

Premiér Róbert Fico, predseda HZDS Vladimír...
Vladimír Mečiar si podáva ruku s...
+26Vládna koalícia v roku 1996 takmer nevydržala....
37 debata chyba