Orbánovi vyčítajú bozk smrti pre SMK

Budapešť netají sklamanie nad tým, že Strana maďarskej koalície vypadla zo slovenského parlamentu. Jej pokus utešovať sa úspechom Mostu nevyznel úprimne. Za to, že strana Pála Csákyho pohorela, podľa opozície môže Fidesz premiéra Viktora Orbána.

13.06.2010 19:18
Viktor Orbán Foto:
V Maďarsku vinia z neúspech SMK v parlamentných voľbách Fidesz Viktora Orbána.
debata (69)

„Stalo sa to, čoho sa Fidesz pred slovenskými voľbami obával,“ napísali internetové noviny Hírszerző. „Maďarov bude zastupovať tá strana, ktorú politici Fideszu nikdy neprijali za svojho partnera, kým ich prirodzený spojenec vypadol.“

„Neskrývame, že by sme boli radi, keby aj SMK bola v slovenskom zákonodarnom zbore,“ pripustil maďarský vicepremiér Zsolt Semjén. „Tomu, že sa tam dostal Most, sa, naopak, tešíme,“ citovala ho agentúra MTI. Orbán pritom predtým odmietal kontakty s Mostom a za jediných skutočných reprezentantov slovenských Maďarov označoval SMK.

V tom, že na porážke Csákyho strany má podiel viny Fidesz, sa zhodli všetky opozičné strany od ľavičiarov cez krajne pravicový Jobbik až po zelených liberálov. „Vládna strana prijala zákony týkajúce sa Maďarov spoza hraníc bez konzultácií s ich organizáciami, čím Maďarov na Slovensku postavila do epicentra konfliktov,“ uviedla líderka socialistov Ildikó Lendvaiová.

Jej stranícky kolega, niekdajší minister zahraničných vecí László Kovács Fideszu vyčíta, že ignoroval nielen návrh socialistov, ale aj žiadosť oboch maďarských strán na Slovensku na odklad novely zákona o maďarskom občianstve. „Fidesz predtým zo sebeckých záujmov rozdelil Maďarov v Rumunsku a teraz to isté spravil s Maďarmi na Slovensku,“ uviedol Kovács pre MTI a pripomenul, že v oboch prípadoch pohoreli spojenci Orbánovej strany.

Prvý raz odkedy minulý mesiac opustil kreslo šéfa diplomacie, kritizoval zahraničnú a krajanskú politiku Fideszu aj nestraník Péter Balázs. „SMK veľmi neskoro prišla na to, že pritesné väzby na Fidesz sú pre ňu smrteľným bozkom. Keď sa prehnanej lojality chcela vzdať a žiadala, aby sa novela zákona o maďarskom občianstve neprijala pred slovenskými voľbami, už bolo neskoro,“ uviedol Balázs pre denník Népszabadság. „SMK si neskoro všimla, že Fidesz už nepovažuje jej záujmy za prvoradé, lebo politika Orbána o štátnom občianstve bola vytvorená na vnútropolitické použitie,“ dodal.

Dokonca aj extrémisti zvaľujú vinu za to, že voľby na Slovensku dopadli „z maďarského pohľadu veľmi zle“ na Fidesz. Podľa Jobbiku orbánovci udusili csákyovcov vo svojom medveďom objatí. „Jednoznačný podiel na tomto neúspechu má Viktor Orbán aj (šéf diplomacie) János Martonyi, ktorí prílišným angažovaním sa vo veci strany (SMK) dosiahli presne opačný účinok,“ uviedol Jobbik vo svojom vyhlásení.

Maďarskí analytici sa zhodujú v tom, že po odchode Ficovej a Slotovej strany do opozície a po vypadnutí Mečiara z parlamentu by sa napätie zo vzťahov medzi Budapešťou a Bratislavou mohlo čiastočne vytratiť.

Uznávaný politológ Gábor Török si však na svojom blogu kladie otázku, „či Fidesz a maďarská diplomacia, po tom, čo sa v kampani jednoznačne postavili na stranu SMK, budú schopní prijať Most za partnera číslo jeden a nie za súpera, ktorého treba oslabiť a nabudúce poraziť“.

Kompletné výsledky parlamentných volieb

69 debata chyba