Politológ: Predvolebný súboj bol ostrejší

Komunálne voľby podľa politológa Michala Horského napovedia mnohé o stave spoločnosti, o jej politickej kultúre, ale aj o potrebách občanov.

25.11.2010 05:47
debata (1)

Akou správou pre krajinu budú nadchádzajúce komunálne voľby?

V týchto voľbách treba sledovať viacero zásadných politických pohybov. Je to nepochybne vzťah ľavice a pravice, aj keď dosť nejasný, a dosahy ich politickej agendy na našu komunálnu politiku. Ďalej či sa Slovensko stane červeným a padnú aj dlhoročné bašty pravicovej politiky v komunálnom vydaní Košice, Prešov, Bratislava, alebo pravica udrží svoje pozície. Bude tiež zaujímavé, akým spôsobom reflektuje vedomie občanov spor o alternatívu maďarskej politiky na Slovensku, ktorej reprezentantmi sú Most - Híd a SMK. Je to aj o tom, akým spôsobom sa v straníckych štruktúrach zakorenili nové strany.

Bola volebná kampaň v porovnaní s minulosťou iná?

Volebná kampaň je o niekoľko stupňov ostrejšia ako v minulosti. Súvisí to s tým, že občan si je viac vedomý dôležitosti obsadenia funkcií a politické elity sa nesústreďujú len na centrálne politické orgány alebo župy, ale zasahujú bezprostredne aj do komunálnej politiky. Dôkazom je Smer, ktorý má predpoklady, aby sa stal dominátorom tejto kampane, získal najväčší počet poslaneckých miest a dobyl tradičné bašty pravice, ktorými sú metropoly na východe a západe. Do tohto boja boli nasadené oveľa väčšie finančné prostriedky, ľudský kapitál, kreativita, ale aj agresivita.

Kto bude víťazom volieb? Ten, kto ovládne krajské mestá, alebo väčšinu obcí a menších miest na Slovensku?

Politológovia sa členia na stúpencov dvoch teórií. Jedni si myslia, že komunálne voľby nevypovedajú o celkovej politickej orientácii krajiny, pretože predvolebné koalície sú veľmi premiešané a iba minimálne dbajú na ideologické diferencie. Druhý tábor tvrdí, že rozhodujúci je aj počet poslaneckých mandátov, najmä však obsadenie a vplyv v našom prípade na okresné a krajské mestá a predovšetkým na Košice a Bratislavu. V tomto bode je všetko otvorené.

V komunálnych voľbách sa presadzujú nezávislí kandidáti. Dokážu plnohodnotne reprezentovať záujmy občanov?

V Česku sú rôzne regionálne subjekty, na Slovensku to vôbec nie je. Akoby o našej politickej kultúre do veľkej miery vypovedal fakt, aký počet nezávislých kandidátov bude zvolený. V dedinách a menších obciach je prirodzené, že občania vyberajú na základe osobných vlastností, a nie straníckej príslušnosti. Ak by sa vo veľkých mestách presadili nezávislí kandidáti, bol by to dôkaz toho, že stúpa podiel občianskej spoločnosti na politickej moci, no zároveň by to znamenalo, že strany erodujú a nie sú schopné vypovedať o požiadavkách občanov. Tento jav by bol varovaním pre systém politických a najmä parlamentných strán.

1 debata chyba