Politológ: Slovensko takmer určite čakajú predčasné voľby

Situácia, ktorá priviedla Slovensko k pádu vlády, je podľa politológa Samuela Abraháma absurdná a bizarná. "Richard Sulík bol ochotný položiť vládu priek tomu, že dobre vedel, aký bude výsledok, že nezachráni to, za čo celé mesiace v úvodzovkách bojoval," uviedol Abrahám.

11.10.2011 23:25
debata

Politológ narážal na to, že predseda Smer-SD už avizoval, že jeho strana napokon zvýšenie záruk v eurovale podporí. „Sulík dokonca nepriamo vyzýval Fica, aby za euroval nehlasoval,“ dodal Abrahám. Podľa neho bol Sulík očividne v „divnom afekte“, lebo jeho postup sa nedá logicky vysvetliť. „Keby bol cynický, tak dávno ide za Ficom a dohodne, aby nehlasovali. Ale vedel, že to nakoniec prejde a radšej položil vládu a pritom hovoril, že stojí za premiérkou Ivetou Radičovou,“ povedal Abrahám.

Predseda SaS podľa Abraháma svoj postoj začal presadzovať populisticky v snahe zmeniť preferencie strany s tým, že sa postaví za niečo, čo je populárne medzi ľuďmi. „Lebo väčšina ľudí je proti eurovalu ,“ vysvetlil Abrahám. Potom sa však podľa neho Sulík dostal do „tunela“, kde ho obdivovali odporcovia eurovalu. „Nevedel sa nad tým povzniesť, že čo je záujem, Slovenska, jeho a vlády a držal sa kŕčovito toho, aby robil kontinuálne to isté, teda proti eurovalu“ myslí si Abrahám.

Slovensko takmer určite čakajú predčasné voľby, odhaduje politológ, možnosť rekonštrukcie vlády takmer vylučuje. „Neboli by schopní zahlasovať za nič spolu,“ vyhlásil Abrahám. Podľa neho ani opozičný Smer-SD na takom niečom záujem nebude mať.

Víťazom večerného hlasovania je podľa politológa jednoznačne Fico. „Bez toho, že by sa o čokoľvek pričinil. Robil to veľmi elegantne,“ tvrdí Abrahám. Poukázal na to, že Fico najskôr, keď to nebolo o dôvere vlády, povedal, že nepríde do parlamentu, ale po spojení hlasovania o eurovale s dôverou vláde sa zaprezentoval, aby vláda určite padla. „Ale tá vláda by padla tak či tak, takže to len urýchlil, takže je veľký víťaz a môže rozdávať karty. S tým, že očividne niektorí ľudia v koalícii sa s ním veľmi radi podelia o toto víťazstvo,“ dodal Abrahám. U časti SDKÚ-DS a KDH však takýto postup politológ očakáva v snahe konsolidovať absurdnosť, ktorá sa dnes deje. „Určite by to neiniciovali, ale tým, že Sulík to toľko mesiacov torpédoval bez toho, že by bol schopný pochopiť, čo robí, tak si títo dvaja – časť SDKÚ a KDH – povedali, tak musíme to s Ficom a dúfajú , že v budúcnosti to budú oni, kto bude s Ficom v koalícii,“ odhaduje Abrahám.

Skutočnosť, že v čase pádu vlády prezident Ivan Gašparovič na plánovanej zahraničnej ceste, je podľa Abraháma údesná, ale konzistná s jeho doterajším prezidentovaním. „Zatiaľ, čo tu padá vláda, on počíta ostrovy Indonézie a Filipín,“ povedal politológ.

Abrahám nevie, kto teraz pôjde za Slovensko na európsky summit, ktorý sa má zaoberať ďalšími riešeniami problémov v eurozóne, ale to už podľa neho nie je podstatné. „Kredit Slovenska sa prepadol do podzemia,“ vyhlásil. Slovenské odmietnutie navýšenia eurovalu môže podľa neho priniesť aj čaro nechceného pre euroskeptikov. Tým, že taká malá strana z malej krajiny dokáže paralyzovať celú Európu, môže zasiahnuť aj do budúcej diskusie, aby sa zrušilo právo veta pri veľkých rozhodnutiach. „Aby sa promptne reagovalo na krízy.“ Odhaduje, že tak môže nastať silná centralizácia EÚ.

debata chyba