Sulík: Zradcov a bábky nebudeme podporovať

Dočasná vláda troch pravicových strán, ktorá zrejme povedie Slovensko do predčasných volieb v marci 2012, nebude mať podporu SaS.

14.10.2011 10:42
Richard Sulík Foto:
Predseda SaS Richard Sulík
debata

V rozhovore pre český denník Hospodářské noviny to uviedol šéf SaS a odvolaný predseda Národnej rady SR Richard Sulík. Slovensku budú podľa neho nasledujúcich 5 mesiacov vládnuť zradcovia a „bábky, ktoré majú plné gate z Bruselu“. Zároveň predpokladá, že všetky reformy budú minimálne do volieb zastavené.

Líder liberálov pripustil, že jeho strana po predčasných voľbách možno už nedosiahne svoj predchádzajúci 12-percentný výsledok. Podľa neho je však podstatné, že strana dodržala svoj sľub. Za samozrejmý však nepovažuje ani návrat vlády opozičného Smeru, ktorý vo volebných prieskumoch dlhodobo vedie. Predseda sociálnych demokratov totiž podľa neho môže mať problém vysvetliť svojim voličom rozhodnutie podporiť dočasný euroval. „Buďte si istí, že z eurovalu urobíme zásadnú tému volieb,“ povedal.

Z výsledkov utorkového (11. 10.) hlasovania o eurovale, po ktorom pádla vláda, nepriamo obvinil aj ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ). „Na pôde parlamentu minister financií uviedol, že slovenská pomoc Grécku nebude 600 miliónov eur, ale 300, a za pár dní v Bruseli súhlasil s tým, že to bude 800 miliónov… Jednoducho, v Bruseli stiahol chvost a nevyjednal vôbec nič,“ vyčítal Sulík svojmu koaličnému partnerovi.

Bývalý predseda parlamentu zároveň priznal, že kým v minulosti bol veľkým zástancom vstupu do eurozóny, dnes sa už na to nepozerá tak optimisticky. „Keď vidím, čo je to za spolok, tak by som už bol opatrnejší. To, čo sa deje, je zlé. Dlhová bublina bude stále bublať, dlhy sa riešia len ďalšími dlhmi,“ zdôvodnil svoj postoj. Napriek tomu by šéf liberálov výstup z eurozóny nepodporil. Takýto krok by bol podľa neho nielen finančne náročný, ale zároveň by krajinu pripravil o isté benefity, ktoré spoločná európska mena prináša.

Sulík je presvedčený, že v Európe nie je možné nerozdeľovať záujmy krajiny a celej únie. Poukázal, že povinnosťou slovenských politikov je chrániť záujmy vlastných občanov. „Aký mandát má napríklad Van Rompuy (Herman, tzv. prezident EÚ, pozn.)? Žiadny. Jednoducho si v Bruseli jedna partia povedala: Ty budeš šéfovať. Tak šéfuje piatim stovkám miliónov ľudí,“ poukázal. Dodal, že EÚ nikdy nechcel blokovať, len od nej žiada, aby „dala Slovensku pokoj“.

debata chyba