SDKÚ opakuje: So Smerom vládnuť nebudeme

Podpredsedníčka SDKÚ Lucia Žitňanská priznáva, že sa jej strana so Smerom zhodla tento týždeň na eurovale, no iné prieniky nevidí. Uviedla to v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy v odpovedi na otázku, či SDKÚ naozaj nepôjde po predčasných voľbách do koalície so Smerom tak, ako to má v stále platnej Generálnej línii.

15.10.2011 15:43
Lucia Žitňanská Foto:
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská
debata

„Existuje prienik, pokiaľ ide o európske otázky, ale nevidím žiaden v otázke ekonomiky či justície. To sú kardinálne otázky, teda je to o programoch a ak sa zhodneme v jednej otázke smerom k Európe, stále platí, že naša predstava reforiem je úplne iná ako grécka cesta, ktorú sme tu videli,“ upozornila.

Podľa podpredsedu Smeru Mareka Maďariča je však podstatná spoločenská objednávka. „Čo bude, rozhodnú voliči. Teraz je nadbytočné vylučovať politické strany,“ myslí si.

Podpredseda KDH Pavol Abrhan nechcel v tejto otázke povolebnej spolupráce predbiehať. „Ak sa Richard Sulík vymedzil voči nám ako zradcom a povedal, že s nami nebude spolupracovať, je to jeho slobodné rozhodnutie, ktoré beriem na vedomie. My ako najideálnejšie riešenie vidíme stredopravú vládu, lebo dokáže realizovať reformy,“ poznamenal.

Aj podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon preferuje stredopravé povolebné zoskupenie na čele štátu. „Aj pre nás bude dôležitý ideový prienik. Chceme, aby to bola vláda reformná a ústretová aj voči menšinovej politike,“ deklaroval.

Otázka povolebného usporiadania sa bude podľa podpredsedu SaS Juraja Miškova riešiť prvý deň po voľbách. „My sme sa niekoľkokrát jasne vyhranili. V tejto chvíli nám ide o to, aby sme presvedčili voličov o tom, že programové priority SaS sú tie správne,“ dodal.

debata chyba