Liberáli sa s bývalými partnermi navzájom vylučujú zo spolupráce

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) si zavrela dvere pre povolebnú spoluprácu s KDH. Jednoznačné nie liberálom hovorí aj podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš. Takmer nulový potenciál má SaS pre Most-Híd, tvrdí predseda Béla Bugár. Na týchto postojoch sa trojica zhodla v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

16.10.2011 12:49 , aktualizované: 14:47
Figeľ, Bugár, Mikloš, Sulík Foto:
Zľava: Lídri KDH a Mostu-Híd Ján Figeľ a Béla Bugár spolu s podpredsedom SDKÚ Ivanom Miklošom odmietajú ďalšiu spoluprácu so stranou Richarda Sulíka.
debata

Mikloš zároveň označil predsedu SaS Richarda Sulíka za populistu. „So stranou, ktorá povalí vlastnú vládu len pre svoju populistickú politiku, nemôžeme vládnuť,“ vyhlásil Mikloš. Za hrubé zavádzanie považuje Sulíkove vyhlásenia o tom, že SaS povedala eurovalu nie. Zdôraznil, že v uplynulých dňoch parlament nehlasoval o eurovale ako takom, lebo ten už schválený je, a to aj s hlasmi SaS, ale len o jeho navýšení. Rovnako odmietol Sulíkovo tvrdenie, že keby Slovensko euroval neschválilo, nič by sa nestalo. „Že by sa nič nestalo? Tak prečo tu boli televízne štáby z celého sveta?“ pýtal sa Mikloš.

Ján Figeľ opätovne pripomenul, že vládu Ivety Radičovej (SDKÚ) povalila SaS. Liberálom vyčíta, že z toho obviňujú zvyšok bývalej koalície. Aj preto si ako predseda KDH nevie dosť dobre predstaviť ďalšiu spoluprácu s SaS. „Toto, keď urobili, tak s kým chcú vládnuť? Zavreli si dvere,“ povedal šéf kresťanských demokratov, ktorí v minulosti tiež položili vládu.

Podpredseda SDKÚ odmietol aj povolebnú spoluprácu so Smerom. Odvoláva sa pritom na Generálnu líniu, ktorú schválil Kongres SDKÚ, čo je najvyšší stranícky orgán.

** **

Líder Mosta-Híd Béla Bugár zdôraznil, že nevie, čo bude po predčasných voľbách, ktoré sa uskutočnia 10. marca 2012. Nevie ani to, ako sa zachová Robert Fico k procesom, ktoré vláda Ivety Radičovej naštartovala. „Je ľúbivé hovoriť o tom, že chceme spúšťať veľké projekty, ale za akú cenu? Chce zmeniť zákony, ktoré sme prijali napríklad v menšinovej oblasti? Ak na toto dostaneme odpoveď, tak tá odpoveď môže byť aj áno, aj nie. Momentálne je tá odpoveď ale k tomu, že sa nebude dať. Uvidíme,“ povedal.

Bugár sa vyjadril aj k rozhodnutiu troch členov poslaneckého klubu Most – Híd za OKS nevysloviť dôveru vláde. Podľa jeho slov v relácii STV O päť minút dvanásť Vyvolalo vážne otázniky nad ďalšou spolupráciu s nimi tak v klube, ako aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

Sulík odkazuje expartnerom, nech si dovládnu so Smerom

Predseda SaS Richard Sulík odkazuje svojim bývalým koaličným partnerom, aby si dovládli so Smerom. Liberáli nemienia podporovať menšinovú vládu tohto trojlístka.

„Nevidím dôvod na to, aby sme ich podporili, keď nás vyštvali. Nech si to vyriešia sami so Smerom. Veď toto je rodiaca sa koalícia. Chystajú sa spolu vládnuť, dokázali sa dohodnúť aj na predčasných voľbách. Keď si myslia, že menšinová vláda je to, čo Slovensko potrebuje, nech sa páči, majú tu na to Smer,“ vyhlásil Richard Sulík v TA3.

Šéf Smeru Robert Fico čaká v televízii Markíza,... Foto: Ľuboš Pilc
Fico Šéf Smeru Robert Fico čaká v televízii Markíza, aby v štúdiu relácie Na telo nahradil podpredsedu SDKÚ Ivana Mikloša.

Liberáli odmietajú tvrdenia, že povalili vládu. Trvajú na tom, že premiérka Iveta Radičová nemala spájať hlasovanie o zmenách v eurovale s dôverou vláde. Radičová mu to vraj sľúbila, že nespojí a napokon to urobila. Sulík to považuje za vydieranie a zdôraznil, že SaS sa vydierať nenechá. Poznamenal, že mu je síce ľúto pádu vlády, ale nestalo by sa tak, keby vláda liberálov nevydierala.

S SDKÚ sme schopní komunikovať, pripustil Fico

Zdá sa, že strany Smer a SDKÚ sú schopné spolu v zásadných témach komunikovať, čo je posun do budúcnosti a perspektíva. V relácii televízie Markíza Na telo to vyhlásil líder Smeru Robert Fico v odpovedi na otázku, či si vie predstaviť povolebnú spoluprácu s Mikulášom Dzurindom.

Fico si pomohol príkladom z tohtotýždňového stretnutia, na ktorom sa lídri dohodli na predčasných voľbách a schválení eurovalu. „Ak budú na stole témy tohto typu, že nebudú príliš zafarbené ideologicky, tak sa zdá, že sme schopní komunikovať. Je to aj perspektíva, že môže vzniknúť vláda zložená nielen zo subjektov, ktoré sú rovnako ideologicky ladené, ale majú na podstatné veci rovnaký názor,“ vysvetlil.

Líder Smeru sa na margo hlasovania o eurovale s pravicovými stranami vyjadril, že „iracionálne, extrémistické politické subjekty a politické subjekty bez skúseností krízu spôsobili a relevantné politické subjekty ju vyriešili.“

„Ľudia, ktorí si so mnou sadli za rokovací stôl sú starí harcovníci, ktorí podobne ako ja strávili v politike dvadsať rokov a rovnako ako ja vedeli, že krízu vyriešia len predčasné voľby,“ dodal. Postoj SaS pri hlasovaní o eurovale ho prekvapil, pôvodne očakával, že pri použití tak „tvrdého politického prostriedku“, akým je spojenie hlasovania s vyslovením dôvery vláde, SaS ustúpi. „Keď máte v politike iracionálnych ľudí, tak prijímajú iracionálne rozhodnutia,“ vysvetlil v relácii STV.

O samotnom eurovale povedal, že s ním má obrovský problém, no neexistovalao iné východisko, ako ho prijať. „Nepáči sa nám, že štáty sa musia dávať dohromady a chrániť menu, o ktorej si myslíme, že je veľmi dobrá. Ale len preto, že sa mi niečo nepáči, si mám na tom robiť kampaň? Takto to nefunguje,“ vyhlásil. „V marcových voľbách nebudú voliči posudzovať politické strany podľa toho, ako sa stavajú k eurovalu, ale podľa toho, ako sa stavajú k Slovensku,“ do­dal.

Dočasnou vládou by mal byť podľa neho poverený doterajší kabinet na čele s Ivetou Radičovou, prípadne bez ministrov SaS. Smer by s tým podľa jeho slov problém nemal. O dočasnej vláde má rozhodnúť prezident Ivan Gašparovič.

Fico pripustil, že na páde Radičovej kabinetu má zásluhu aj Smeru, podstatnú časť viny však pripisuje samotnej vláde. „Od samého začiatku bolo jasné, že štyri strany a dve frakcie nemôžu vládnuť. Desať kuchárov aj polievku pripáli,“ zdôraznil.

Kto napokon pôjde na summit?

Predseda Smeru Robert Fico si myslí, že Slovensko by mal na summite EÚ 23. októbra zastupovať prezident Ivan Gašparovič. Premiérka by rokovať podľa neho nemala. „Je neúnosné, aby Iveta Radičová išla na summit, ktorý bude životne dôležitý. Už nemá čo vyrokovať a nemá ani mandát. Navyše je klamárka a my jej neveríme,“ povedal Fico, ktorý vyzýva politické strany, aby súhlasili s Gašparovičom ako hlavou delegácie na summite. „Pokojne by s ním mohol ísť aj minister financií,“ doplnil.

Samotný Ivan Mikloš nepovažuje za šťastné riešenie, aby na summit išiel prezident. Rokovať by mala podľa neho premiérka. „Aj slovinský premiér chodí na summity, hoci jeho vláde nebola vyslovená dôvera,“ poznamenal. Zároveň však nevylúčil ani prezidentovu účasť na summite. „Bude to tak, ako sa uzavrie politická dohoda,“ vyhlásil.

„Čudujem sa, že Robert Fico niečo také navrhuje, pretože na summity chodil a vie, že tam chodí len premiér, premiérka alebo hlava štátu. Nevidel som tam ešte nikoho, aby tam ťahal prívesky,“ komentoval Mikloš Ficov návrh, aby sa na summite zúčastnil aj on. „Nevedel by som, čo tam mám robiť. To je rokovanie vo formáte jeden človek za jednu krajinu. Buď premiér, alebo hlava štátu. Takže sa čudujem, ako pán Fico s takou konštrukciou prišiel,“ zdôraznil.

debata chyba