Radičová nebude v predčasných voľbách kandidovať

Premiérka a podpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová nebude kandidovať v marcových predčasných voľbách. Podľa informácií agentúry SITA predsedníčka vlády má oficiálne oznámiť toto svoje rozhodnutie na rokovaní Prezídia SDKÚ a po ňom bude informovať verejnosť.

23.10.2011 15:19 , aktualizované: 18:29
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata

Rozhodnutie Radičovej, ktorá viedla modrých do parlamentných volieb v roku 2010, bude zrejme znamenať, že Mikuláš Dzurinda ako predseda strany nebude mať protikandidáta na pozíciu lídra v marcových voľbách. Podľa stanov SDKÚ predseda je automaticky kandidátom na pozíciu lídra. Ak má o tento post záujem aj niekto iný, konajú sa stranícke primárne voľby. Líder vedie stranu do volieb z prvého miesta kandidačnej listy. Po voľbách rokuje o možnom zostavení vlády.

Radičová sa v roku 2010 stala lídrom SDKÚ ako podpredsedníčka strany. V primárnych voľbách porazila Ivana Mikloša. Primárky sa konali po tom, čo Mikuláš Dzurinda sa po neustálych útokoch predsedu Smeru Roberta Fica vzdal funkcie lídra a do parlamentu ani nekandidoval.

Iveta Radičová sa na túto tému konkrétne vyjadriť zatiaľ odmietla, informáciu o svojom rozhodnutí ani nepotvrdila, ani nevyvrátila. „V utorok je prezídium SDKÚ. Najprv budem diskutovať s kolegami a potom budem informovať o dôvodoch a mojich rozhodnutiach,“ povedala novinárom v Bruseli medzi summitom lídrov Európskej únie a summitom lídrov eurozóny.

Premiérka tento týždeň na otázku, či zostane naďalej v SDKÚ odpovedala, že si nemyslí, že nové politické strany priniesli šťastie na slovenskú politickú scénu. „Vždy to bol problém. Nechcem tvoriť problémy,“ povedala. „Šesť rokov odpovedám na túto otázku. Šesť rokov na ňu odpovedám rovnako. Pre stranu sa človek rozhoduje na základe hodnôt a programu, nie, že je proti niečomu alebo niekomu,“ dodala. V zásadných hodnotách sa hodnoty SDKÚ určite podľa Radičovej nezmenili. Napríklad či už ide o európsku agendu alebo agendu reforiem.

„Politický omyl“, ako Radičovú nazval Robert Fico, ponúkol podľa premiérky niečo atypické pre slovenskú politickú scénu. „Presadzuje sa to ťažko. Pätnásť mesiacov ma Fico provokoval, aby som naskočila na jeho štýl. Nie vždy bolo ľahké si zahryznúť do jazyka, ale som presvedčená, že politika má vyzerať inak, že sa toho jedného dňa dožijeme, že hodnoty do politiky patria, že vytrhávanie viet z kontextu je účinné, ale len krátkodobo,“ vyhlásila..

Politológ: Kandidátka bez Radičovej môže SDKÚ ubrať voličov

Rozhodnutie premiérky a podpredsedníčky SDKÚ Ivety Radičovej nekandidovať v marcových predčasných voľbách nemusí byť pre stranu šťastné. Tvrdí to politológ Ján Baránek. „Nebude to znamenať príliv voličov v momentálnej situácii, skôr naopak. Pre SDKÚ je teraz výzvou stabilizovať voličskú základňu,“ povedal Baránek.

Dôležité pre SDKÚ bude, čím Radičová oficiálne odôvodní svoje rozhodnutie – či sa chystá na prezidentské voľby alebo na odchod z politiky. Strane neprospeje, ak svoje konanie spojí s vnútrostraníckymi nezhodami z minulosti.

Šancou pre Ivetu Radičovú by mohli byť prezidentské voľby v roku 2014. Ak sa opätovne rozhodne kandidovať na hlavu štátu, rozhodujúca bude jej aktivita v dvojročnom období medzi parlamentnými a prezidentskými voľbami. „Je to veľký časový priestor. Ak založí prezidentskú stranu, ktorá by ju podporila do volieb, viem si predstaviť, že by bola úspešná. Ak bude dva roky ticho, je to veľmi malá šanca na úspech,“ konštatoval Baránek. Radičová by podľa neho nemala zabudnúť, že politik sa musí „udržiavať vo forme“ a byť aktívny.

debata chyba